Da_Izchistim_BG_Together_8

„Да изчистим България заедно“ разширява обхвата си

„Да изчистим България заедно“ разширява обхвата си с нови възможности за доброволчество

Тази година екипът на сайта „Несебър нюз“ ще бъде партньор  за прекрасната инициатива на любимата телевизия БТВ !

 

Da_Izchistim_BG_Together_6bTV Media Group награди 50 институции, бизнес организации и доброволци за постигнатите рекордни резултати в голямото чистене през 2018

 

През 2019 г. най-мащабната национална доброволческа инициатива – „Да изчистим България заедно”, разширява обхвата си с нови възможности за подобряване на средата, в която живеем.

На 14 септември доброволците от цялата страна ще могат не просто да почистят замърсените зони, но и да инициират други добри дела, като обновят детски площадки и градинки, спасят унищожени гори или засадят нови, ремонтират туристически табели и заслони, боядисат пейки и дадат други добри примери, с които да направят България не само по-чиста, но и по-красива.

 

След като през 2018 г. отбеляза рекордна активност от самия си старт и за пореден път отреди водещо място на България сред страните с най-добри доброволчески практики в грижата за природата, тази година „Да изчистим България заедно” ще даде старт на Световния ден на почистването 2019.

 

„Щастливи сме, че като едни от отличниците в кампанията, именно стотиците хиляди доброволци в България ще открият на 14 септември второто издание на Световния ден на почистването, което ще завърши в Хавай през нощта на 21 септември. Вярваме, че всички ние заедно носим промяната, от която планетата ни има нужда“, каза Анна Грил, директор за Европа на глобалното гражданско движение „Let’s Do It World”. По време на националната среща на партньорите на кампанията тя отбеляза, че миналата година в инициативата са взели участие 159 държави и са събрани 90 000 тона боклук, което се равнява на 200 напълно заредени самолета „Боинг 747“.

 

За втора година, в рамките на срещата,  bTV Media Group отличи 50 от най-резултатните и лоялни партньори на кампанията „Да изчистим България заедно“, сред които национални и регионални институции, бизнес организации и изявени доброволци. В присъствието на водещите на събитието Антон Хекимян, Александра Кръстева, Флорина Иванова и Валери Генов, едни от най-изявените български спортисти, актьори и обичани телевизионни лица връчиха призове на рекордьорите в миналогодишната акция. Сред тях са областите, обединили най-голям брой неправителствени и бизнес организации и институции през 2018 г. – Варна, Бургас и Русе, както и областните градове Плевен, Благоевград и Силистра, постигнали абсолютен рекорд на регионално ниво по брой доброволци за каузата.

Da_Izchistim_BG_Together11 Призовете за най-много почистени места и активности на картата заслужиха: РИОСВ – Шумен, Софийска област и областите Търговище, Пловдив и Разград. Областните администрации на Пазарджик, Велико Търново и Хасково пък получиха награда за успешното участие в кампанията на всички общини от техните територии.

Признание за най-мащабна акция на над 2200 м. надморска височина получиха високопланински спортен комплекс “Белмекен”, община Якоруда и Държавно горско стопанство – Якоруда, които заедно с националния отбор по биатлон, руския национален отбор по биатлон и Ендуру клуб – гр. Костенец, почистиха зоните за отдих и спорт около язовир Белмекен.

Отличията за най-голям брой доброволци в защитена територия получиха: волейболен отбор „Левски“, представители на Fitness Pulse, Endava и VMWare, както и домакините от природен парк „Витоша“. bTV Media Group награди и екипа на HomeMax, които се превърнаха в посланици на добрия пример, като се погрижиха за възстановяването на ботаническата алея за незрящи в местността „Дендрариума“.

Признателност за всеотдайността си към каузата получиха още системата на Coca-Cola, които в рамките на голямото чистене организираха и проведоха 26 акции, най-мащабната от които съвместно със Столична община и „Екопак България“.

Призове за устойчивата си доброволческа дейност заслужиха TELUS International и Югозападното държавно горско предприятие, Никола Рахнев и „Гората.бг“, които засадиха над 15 000 фиданки в района на язовир „Студена“, както и доброволците, почистили парк „Кайлъка“ в Плевен. Сред най-дългогодишните партньори на инициативата отличени бяха ЕСРИ България, Предприятие за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС) и „Метрореклама“.

Награди получиха още РИСОВ – Пазарджик и домакините на екстремната акция за почистване на 12 тона боклуци от язовир Батак с каяци и лодки – „Еко къмпинг Батак“.

 

Екипът на „Кауфланд България” беше отличен за почистването на рекордните 30 тона отпадъци от сметището в района на село Слокощица, Кюстендилско.

 

Специален приз получиха и Найден Недев от Sub Diving, както и представителите на Dive Club Baracuda, които с над 50 водолази извършиха дълбоководни акции в района на Созопол, Варна и Бургаския залив.

 

В рамките на срещата бяха отличени и най-добрите домакини, осигурили логистиката на ключови доброволчески акции в страната – Столичен инспекторат и общините Ботевград, Самоков, Елин Пелин, Батак и Якоруда.

 

 

От старта си досега, „Да изчистим България заедно” е получила подкрепата на над 2 050 000 доброволци от цялата страна. За същия период по информация от Министерството на околната среда и водите са събрани близо 90 000 тона отпадъци, а от картата на България са изчезнали над 13 700 нерегламентирани сметища и замърсени зони.

 

 

 

 

 

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *