IMG_1015-Gornobanski manastir (3)

ГОРНОБАНСКИ М-Р „СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ”

Уважаеми читатели,големият приятел на Несебър и наш уважаван сътрудник инж.Георги Петрушев  ни предостави за публикуване своята книга „Софийската Мала Света гора”.

Тя е издадена на електронен носител от Съюза на слепите в България.

В книгата са описанията на двадесет и два от манастирите в Софийски район, които имат хилядолетна история и достойно настояще.

С благодарност към автора за неговият уникален труд , ще публикуваме интересната информация за манастирите,която трудно може да се намери така интересно синтезирана и всеобхватна.

В края на миналата година ,започнахме публикуване периодично  информация за манастирите  в секцията „Общество“ на сайта.

Следващата ни  публикация е за ГОРНОБАНСКИ М-Р „СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ”

Намира се на 5 км. в югозападна посока от Столичния квартал Горна баня.

Скътан в северните склонове на Люлин планина, началото му води от първите десетилетия на XV век, като малък православен храм в разрушена Българска крепост.

В миналото някогашният манастир се е наричал „Свети Крал”, тъй като по време на кърджалийските погроми тук били съхранени мощите на Сръбския крал Стефан Урош II Милутин.

Стефан Урош II Милутин още приживе добил славата с Богоугодните си дела. Построил 42 църкви и манастири. След смъртта му той бил канонизиран за Светец. Понастоящем мощите му се намират в Софийската църква „Света Неделя”, поради което в близкото минало тя се наричаше „Свети Крал”.

Манастира многократно е бил нападан, ограбван и разрушаван от турците. Родолюбивото Християнско население със собствен труд и дарения е възстановявало Светата обител.

Манастира е бил обновен през 1875 г.

През 1972 г. пожар изпепелява манастирските сгради, като оцелява само каменната църква, която има оскъдни стенописи. В нея е запазено четвероевангелие от XVI век, високохудожествени миниатюри, ценни бележки и преписки от поклонници.

IMG_0632 ц-ва Светите 70 Апостоли  (3)Църквата е достъпна за посетители в празнични и почивни дни. Храмовият празник е на 11 май.

До там може да се отиде по автомобилен път от квартал Горна баня или по пешеходна пътека и автомобилен път от местността „Черния кос” за 1 час и 30 минути.

 

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *