1-44

В Букурещ почина Лучия Керчова-Пъцан – „Българка на годината за 2016 г.“

сн. Лучия Пацану

Лучия Керчова-Пъцан –  „българка на годината за 2016 г.“, сн.: Владимир Митев, (2017)


 

Представител на Демократичния съюз на българите в Румъния ни съобщи, че нашата общност в северната ни съседка е загубила една от най-видните си личности. Това е румънската българка Лучия Керчова-Пъцан, една от най-изявените личности сред българите в Румъния.

Автор на книги за историята на българите в Румъния.  Лучия Керчова бе избрана от Държавната агенция за българите в чужбина за „българка на годината за 2016 г.“, заради усилията и постиженията си в съхраняването на българския дух зад граница. Тя участва активно в издаването на вестник „Българска Зорница“ (Luceafărul Bulgar).

Пише и издава книги на български за нашата емиграция в Румъния и в сътрудничество с проф. Лука Велчов създава ценни приноси за историята на многобройната българска общност приютена на север от Дунава.

Благодарение на нейните дирения, от забравата излизат много изявени личности на българите в Румъния.

Не са забравени и забележителните приноси на предприемчивите габровци за развитието на Букурещ, символ на което е  Хана „Габровене” в стария град.

 

Проф.д-р Иван Гаврилов, София: „Загубихме една от най-големите българки зад граница, чията личност ни свързваше по неповторим начин с Възраждането и припомняше златните години на отношенията между румънци и българи.

Бог да я прости! Светлото й име ще остане в пантиона на българо-румънските отношения завинаги!”

 

Проф. Пламен Павлов, Велико Търново, председател на ДАБЧ (1998-2002): „Непрежалима загуба. Отиде си една жена – колос на българското присъствие в братска Румъния. Светла й памет!”

 

Д-р Стефан Пейков, Бургас:Лучия Керчова-Пъцан ни остави със своето голямо дело и живот изключителен пример, който не бива да бъде забравен, а трябва да бъде продължен – със същата посветеност на българската идея и културните отношения между двете приятелски страни и в бъдеще. Бог да я прости!”

 

Погребението на Лучия Керчова-Пъцан ще се състои

на 3 октомври 2019 г. от 14.00 часа на гробището „Бело” в Букурещ

 

 

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *