dsc-6423

Връчиха наградите за качествена журналистика „Валя Крушкина – журналистика за хората“

 Медийните награди за качествена журналистика „Валя Крушкина – журналистика за хората“ се проведоха за единадесета поредна година. Наградите са част от дейността на Фонд „Валя Крушкина“ при Фондация „Работилница за граждански инициативи“. След две години на социална изолация и невъзможност за случване на събития на живо, на 5-ти декември 2022 година в Литературен клуб „Перото“ се състоя официална церемония, на която бяха обявени призьорите в четирите категории на конкурса, както и носителя на Голямата награда. Отличените получиха „стъклената круша“ – символ на конкурса и грамота.

Професионално и безпристрастно жури оцени общо 129 журналистически материала, появили се в медийното пространство между 11 септември 2021-ва и 11 септември 2022-ра – конкурсната година, рамкирана от рождения ден на Валя. Това са:

  • Росен Цветков, БТВ.
  • Мария Чернева oт БНТ.
  • Владимир Йончев, от Офнюз,
  • Николина Димитрова, Bulgaria on air
  • Петьо Цеков, Вестник Сега,
  • Силвия Великова от Програма Хоризонт на БНР

Наградите връчиха хора, които имат принос – и като членове на журито, и като участници в инициативата „Журналисти в училище“ (част от дейностите на Фонд „Валя Крушкина), и като носители на награди през годините.

Голямата награда

Носител на Голямата награда е Стоян Георгиев, БТВ Медиа Груп, за филма си „Свидетелства от Буча“, който разказва от първо лице за трагедията в украинския град.

Ето и останалите победителите по категории.

1. Категория Пишещ Журналист – 40 изпратени материала от 15 журналисти.

Първо място – Борис Митов, Свободна Европа, за два негови материала „Някой се е вързал“ и Как един пикап разкри връзка между „Осемте джуджета“ и Младен Маринов

Второ място – Николай Лавчиев Свободна Европа, за „Поведението на политиците е безумно“. Как „Марица Изток 2“ чака края на въглищата.

Трето място – Георги Караманев, Дигитални истории, за „От микрофона в БНР до черната дъска във „Факултета“

2. Журналист от електронна медия – 49 материала, създадени от 24 човека.

Първо място – Глория Николова, NOVA, Нова Телевизия, за Последна спирка:НенужниТе“ разказ за социалните домовете за хора с умствена изостаналост и психични разстройства .

Второ място – Габриела Андреева, БТВ Медиа Груп, „Мъж умира след побой в старчески дом без лиценз

Трето място – Мария Цънцарова, bTV Media Group, „За кои депутати ваксините са експериментална течност. А всъщност са имунизирани

3. Снимащ журналист – изпратени 11 материала от 5 журналисти

Първо място – Александър Осиченко, БТВ медия груп, като специален пратеник на БТВ в първите дни на войната в Украйна, с материал заснет в рамките на мисията, разказ за ужаса на войната.

Второ място – Димитър Василев, NOVA, за Последна спирка:НенужнитТе“ за местата, които не би трябвало да съществуват според Европейските изискванията,– Социалните домовете за хора с умствена изостаналост и психични разстройства. Разказ за хората в институции, подложени на ужасяващо отношение.

Трето място – Иван Филчев, БТВ медия груп, за видеото Битката за Одеса, как градът се готви за отбраната си. Разказ за хората и тяхната смелост.

4. Журналист-надежда – млад журналист – 13 журналисти, изпратили 29 материала

Първо място – Йоан Запрянов, в. „Капитал” „От 4 до 7 часа е война. Технология на купения вот в област Разград

Второ място – Кристиян Юлзари, Euronews Bulgaria, Къде отиват парите от хазарта и има ли злоупотреби в спортното министерство.

Трето място – Татяна Йорданова, БНТ, След новините – как другите държави се справят с войната по пътищата, в контекста на случилото се с Георги Семерджиев.

За Наградите

Наградите „Валя Крушкина – журналистика за хората“ са част от дейността на Фонд „Валя Крушкина“, учреден при Фондация „Работилница за граждански инициативи“ на 11 септември 2012 г. в памет на журналиската Валя Крушкина, дългогодишен кадър на БНТ.

В досегашните 10 издания на конкурса са номинирани над 600 журналисти с повече от 1000 материала. Наградите се превърнаха в мерило за качествена журналистика, както в гилдията, така и сред широката общественост и се приемат за сериозно признание за работата на наградените журналисти. През годините са правени различни промени в категориите на конкурса, отразяващи тенденциите в развитието на журналистиката у нас.

Стъклената круша, символ на наградата е ръчно изработена статуетка от художничката Елена Китова, копие от която има в Музея на стъклото в завода в Белослав.

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *