50730760_233454387431574_7741924111500181504_n

Волт: Насрочете изборите на 18 или 25 април, г-н Президент

По-голямата изборна активност в изборния ден ще даде възможност в следващия парламент да има по-голяма представителност на партии и коалиции извън статуквото от 44-то Народно събрание.

Политическа партия Волт входира в президентството писмо призив към държавния глава. В него от европейската формация призовават президента да насрочи изборите на 18 или 25 април, като дават 6 аргумента за това.

„Тези избори са ключови за България и макар че провеждането им ни се иска да са час по-скоро, разбираме, че за да няма четвърто правителство на ГЕРБ, те трябва да се насрочат за края на април. Аз протестирам от първия ден на протестите и искам Борисов да го няма на политическата сцена, но нека го направим правилно! Трябва да се справим със страховете на хората и да дадем възможност на повечето от тях да гласуват“, заяви лидерът на Волт Настимир Ананиев.

 

 

Ето го и пълния текст на писмото до Румен Радев:

 

ДО

Г-Н РУМЕН РАДЕВ

ПРЕЗИДЕНТ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Относно: Предстоящи редовни избори за Народно събрание 2021

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ПРЕЗИДЕНТ,

Пиша Ви в качеството си на председател на Европейска партия Волт в България. Волт Европа е първото общоевропейско движение с 15 регистрирани национални партии в цяла Европа. Дамиан Бьозелагер е нашият представител в Европейския парламент, част от групата на Зелените / Европейски свободен алианс. Волт има общински съветници в България, Германия и Италия.

Волт е също така активна част от протестите срещу едноличния, корупционен модел и се бори за правов ред, достоен живот и нормалност за българските граждани и бизнес.

На девети юли ние спонтанно излязохме на площада, за да защитим конституцията и президентската институция, които са подложени на невиждана за годините на преход провокация.

Ние протестираме вече шест месеца и както знаете, основните ни искания са свързани с подаването на оставка на министър-председателя Бойко Борисов и неговото правителство, както и на главния прокурор Иван Гешев, което трябваше да доведе до провеждането на едни честни и предсрочни парламентарни избори.

Макар и нашето желание това правителство да си тръгне час по-скоро и да се проведат предсрочни избори, което към този момент вече е невъзможно, ние Ви пишем с призив за насрочване дата за провеждане на изборите за 45-то Народно събрание на 18 или на 25 април 2021 г., вместо най-ранната възможност – на 28 март 2021 г.

Нашите аргументи за горното за следните:

  • 70% от българските граждани подкрепят протестите и исканията на протестиращите. Всички тези хора искат да изразят конституционното си право на глас на предстоящите избори, но насаждания страх от КОВИД пандемията, би ги спрял. За съжаление този страх би възпрепятствал не само тяхното гласуване, но и тяхното желание за промяна. Вярваме, че към края на месец април повече български граждани биха се чувствали по-безопасно и биха упражнили своето право на глас, независимо дали, защото вече са изкарали вируса, или пък са били ваксинирани. Високата изборна активност ще гарантира по-добра представителност на българските граждани в следващия парламент.
  • Горната точка е свързана и с обезпечаването на изборите с членове на СИК, застъпници, наблюдатели и други. Това е ключово за провеждането на честни избори.
  • Вярвам, че допълнителните 3-4 седмици ще дадат възможност на машинния вот да се реализира и това законово право да е на разположение на българския избирател в изборния ден, въпреки неистовия страх на управлението на Бойко Борисов от машинното гласуване, и 12 месечното безхаберие по организацията и провеждането му.
  • В редица европейски държави, където има голяма българска диаспора, епидемичната обстановка е изключително влошена. Тези условия, както и пълният локдаун в държави като Великобритания, Германия, Испания, Франция и др., значително би затруднило упражняването на конституционното право на глас на българите в чужбина.
  • Допълнителното време също ще даде възможност на повече български общности в чужбина да се организират и да поискат секция в техния град или област, като по този начин повече българи в чужбина ще могат да гласуват на следващите парламентарни избори.
  • Нашите експерти потвърждават, че по-голямата изборна активност в изборния ден ще даде възможност в следващия парламент да има по-голяма представителност на партии и коалиции извън статуквото от 44-то Народно събрание.

31 години преход измориха и обезсърчиха българския избирател. Всяка власт до момента се стремеше да откаже хората да гласуват и да ги прати „за гъби“ в изборния ден. Българските граждани заслужават повече. Време е да се почувстват европейци – с европейски доходи, европейско здравеопазване и европейско правосъдие. Това може да стане, ако в следващия парламент имаме мнозинство на почтените, които да гарантират граждански рестарт на системата и връщане в доверието на правенето на политика.

С уважение,

 

Настимир Ананиев

Председател на ПП Волт

 

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *