Лидерите на БСП и АБВ си поговориха на официална среща в парламента за общо явяване на президентските избори и се разбраха, че тръгват към победа.

Поговорили си какъв президент трябва на страната. Той трябва във външната политика да защитава интересите на страната и да е стожер на държавността. Трябвало да има социална чувствителност и да е социалният президент.

Все още не е напълно ясно обаче дали двете партии ще са заедно на изборите. Зависело от номинациите.

Имаме добра идейна основа, отчете лидерът на АБВ. Не е въпрос да постигнем компромис, подчерта Георги Първанов. Трябвало да се стигне до печеливша и избираема кандидатура.

В края на август щели да са ясни имената, разбраха се двете партии, което означава промяна на плановете на БСП, според които кандидатът щеше да е обявен най-късно на Бузлунджанския събор, който е в първите дни на август.

Целта, която си поставяме, е да бъде сменен моделът ГЕРБ в президентската институция, заяви на брифинг след срещата Корнелия Нинова. Средството да постигнем тази цел е да спечелим президентските избори, убедена е тя.

И Движение 21 на Дончева се присъединява към БСП и АБВ за сваляне на „модела ГЕРБ”

И Движение 21 на Дончева се присъединява към БСП и АБВ за сваляне на „модела ГЕРБ”

Конкретни имена обаче не са обсъждани

Президентът Росен Плевнелиев вземал решения, които били на ръба на националната сигурност.

Лидерът на АБВ Първанов разкри още, че със задоволство партията му приела тази закъсняла с две години среща между двете формации.

Георги Първанов е доволен от допитването в столетницата, което показвало, че на азбукарите се гледало позитивно и като партньори.

Трябва да имаме оставката на г-н Плевнелиев за цялостна дейност, заяви лидерът на АБВ, който също поиска смяна на модела ГЕРБ в президентската институция.

Според червените политиката на държавния глава е провал. Не защитавал националния интерес. Във вътрешната политика той разделяше нацията, вместо да я обединява, коментира Корнелия Нинова.

Новият български президент, по думите на Първанов, трябва да бъде лидер в национален и европейски план. Новият президент трябвало да гледа и на Изток. Да бъде и лидер на Балканите.