20181101_123149

БСП-Бургас: ГЕРБ направи сериозна политическа грешка

БСП-Бургас: ГЕРБ направи сериозна политическа грешка с решението за премахване на паметната плоча от Механото

„Гласуваното решение на Общински съвет – Бургас за премахване на паметната плоча от фасадата на Механото е позорно петно върху местното самоуправление. ГЕРБ направиха сериозна политическа грешка.

Кметът отсъстваше, може би случайно, а може би не, от тази сесия.  Аз бих го приканил да упражни своето влияние върху своите съпартийци и да им внесе малко  разум, а те да се извинят на българските антифашисти”. Това заяви общинският съветник от БСП-Бургас Евгений Мосинов на пресконференция за медиите.  „Ние няма да преглътнем това решение, нито ще позволим плочата да бъде премахната оттам” – подчерта той.

Мосинов посочи, че ако е нужно ще се потърси съдействието на областния управител. По думите му, тук не става въпрос просто за някаква плоча. На тази плоча има имена на млади хора, които са имали своите идеи. Повечето от тях са убити без съд и присъда.

„Кому пречи плочата?! Никой от ГЕРБ нищо не каза за отчета на бюджета, за различни спорни разходи на кметството и т.н., изведнъж плочата излезе най-големият проблем” – каза още общинският съветник. Според него това решение трябва да се преосмисли и да бъде прегласувано.

„В противен случай ще внеса докладна записка с колеги, в която ще искаме сформирането на временна комисия, която да извърши проверка в колко от кабинетите в общинска администрация и в общински структури в Бургас има портрет на Бойко Борисов, календар на ГЕРБ и други агитационни  материали. Като ще гоним идеологията и политиката, да бъдем принципни“, заяви Мосинов.

„Това решение не е приятно за никой от нас. Надявам се, че не са преминати всякакви граници. Общински съвет-Бургас има възможност да отреагира и да прецезира това свое решение. Няма нужда да променяме дневния ред  с такива теми, които не са водещи за нашето общество, което се нуждае от други неща” – посочи от своя страна председателят на ОбС на БСП-Бургас Живко Господинов.

В пресконференцията участие взе и областният председател на Български антифашистки съюз (БАС) Аргир Бояджиев. „Особено значение за нас има резолюцията на Европейския парламент относно нарастване неофашисткото насилие в Европа.

Един от признаците е разрушаването на тези паметници и паметни плочи. Основната идея е да се забрави историята на антифашистката борба. Такива тревожни симптоми има и при нас. Изграждат се паметници на загинали български воини, което е похвално, но  в тях не съществуват имената на бойците, загинали през Втората световна война” – каза Бояджиев и добави, че се прави един опит за изтриване на най-новата история на България, а изтриването на историята е опасно нещо.

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *