UNSS 01.12

Бареков пред студенти в УНСС: Излизам от политиката

Бареков пред студенти в УНСС: Излизам от политиката, връщам се обратно в гражданското общество и медиите

Излизам от политиката, връщам се обратно в гражданското общество и медиите. Това обяви евродепутатът Николай Бареков  по време на конференция на тема „Фалшивите новини – бунтът на масите срещу елита в ХХI век“, която се проведе в Университета за национално и световно стопанство /УНСС/. В зала „Тържествена” Бареков анонсира и новия си медиен проект – FАIRNEWS.BG, който ще представлява онлайн платформа за противодействие на фалшивите новини.

Pink OctopusФорумът, организиран от Николай Бареков и групата на Европейските консерватори и реформисти, даде възможност на студентите да получат ценни съвети затова кои са основните критерии за разграничаване на истинността от неистинността в достигналата до тях информация и кои са оръжията за борба с т.н „фейк нюз”.

Бареков нагледно представи пред студенти начина, по-който работи механизмът за създаване, разпространение, консумиране и внедряване на фалшивите новини. Графиката бе озаглавена „Pink octopus”. „Главата му е задкулисен мозъчен тръст, който обикновено е маскиран от верига от НПО-та. Тези организации бълват сътворена от тях новина, тя се поема от социалните мрежи, а от там и се отваря вратата към големите телевизии, където коментатори започват да разискват въпросната новина. След което тя отново се връща в социалните мрежи, но този път с източник дадената телевизия и коментатор, при което новината попада във вестниците. По този начин неистинната информация се инжектира в съзнанията на читателите”, обясни евродепутататът и категорично заяви, че големият проблем е в това, че телевизиите са позволили да се превърнат в инкубатор на тези фалшиви новини.

Като голям проблем Бареков изтъкна и „независимостта” на коментаторите и обществениците, които обикалят ежедневно телевизионните студия. Той е категоричен, че винаги следва да се задават въпросите в кой институт се подвизава въпросния коментатор, откъде взима заплатата си, в коя НПО членува. „Всеки политик е длъжен да се отчита в Сметната палата, а тези, които минават за „независими” никой не ги проверява”, заяви той и посочи, че проблемът може да бъде решен с една проста законова мярка  – „всички институции и НПО-та да бъдат проверявани и информацията кой и как ги финансира да бъде изнасяна публично”.

Като най-големи жертви на фалшивите новини Бареков определи хора като Бойко Борисов, Ахмед Доган и самия него, защото по думите му най-потърпевши са тези, за които се знае много. Фалшивите герои, които сами създават своите биографии и пишат недостоверни СВ-та, няма как да попаднат под обстрелите на тези безпощадна машина, произвеждаваща „фейк нюз”, категоричен е той.

 Медиите се превърнаха в преторианска гвардия на властта. В защита на това своето твърдение Бареков посочи примера с родилата се в зората на неговата партия идея да бъде раздаван таблет на всеки ученик. Той припомни как всички журналисти и медии са го етикирали като краен популист и са му задавали въпроса от къде ще вземе пари за осъществяването й, а когато  Борисов дава глас на тази същата идея, всички му ръкопляскат.

Най-зависимите хора са идеологически обременени, смята евродепутатът. В тази връзка той подчерта, че Идеологическият отдел на централният комитет на БКП вече е заменен – той се казва „Капитал”. Бареков посочи, че именно медиите от тази група са били основните репресивни маши, обявили го за популист и лъжец и опропастили идеята му. По отношение на медийният олигарх Иво Прокопие, Бареков заяви, че е недопустимо човек, който е участвал в приватизацията в целия български преход, който е бил на най-висока позиция в  бизнеса и в управлението на бизнеса, който е обвиняем и подсъдим да бъде представян като „морален ментор”.

Според Бареков явлението „фейк нюз” има своята оптимистична и песимистична страна. По думите му положителността се състои в това, че фалшивите новини са революционно оръжие на модерното обществото, хората намериха своя начин за съпротива – изявление в социалните мрежи, това е модерният бунт на масите.  „Страшното идва тогава, когато това оръжие попадне в ръцете на богати хора като Тръмп, Сорос, Путин и се превърне в кибер оръжие”, категоричен е той.

„Основно правило в журналистиката е проверката на информацията от поне два независими един от друг източника. Най-силното оръжие в борбата срещу фалшивите новини е да умееш да се ориентираш. Проблемът е България е, че платформите, които дават обективната истина, са платени т.е не всеки може да си го позволи”. Това заяви известният журналист Димитър Байрактаров.

В опит да помогне за решаването на проблема с фалшивите новини, евродепутатът създава „конгломерат от честни медии“. Чрез платформата читателите ще имат възможност да изпращат достигнали до тях новини, в достоверността на които се съмняват. Екипът на FAIRNEWS.BG ще извършва обстойна проверка на информацията и ще публикува резултата от нея като ще констатира с доказателства достоверна или недостоверна е получилата публичност информация. По време на лекцията бе представена и кратка презентация, която онагледи принципа, по който ще работи новата платформа. Ще работя активно за честните медии, каза в заключение Бареков.

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *