ABV-preskonferenciq-15-02-2019

АБВ настоява за вот на недоверие за цялостна политика

АБВ настоява за вот на недоверие за цялостна политика или за решенията на държавата по превъоръжаването на военновъздушните ни сили

 

Ще представим на две от парламентарно представените сили („БСП за България“ и ДПС, които демонстрират опозиционост) нашите обосновани предложения за вот на недоверие към кабинета. Първото е за цялостно творчество на правителството, заради провала му в редица сектори като здравеопазване, борба с демографската криза, енергиен сектор, сигурност, международна политика и редица други.

Вторият вариант е свързан с модернизацията на Българската армия. Това заяви по време на пресконференция председателят на АБВ Румен Петков.  По думите му,  в доклада на военния министър, който е  свързан със закупуването на нов боен самолет, има достатъчно основания за искането на такъв вот, тъй като в документа се посочват поне пет несъответствия с изискванията на държавата за закупуване на такъв тип бойна техника.

„Първо ние сме задали едни условия, с които изолираме две от най-големите световни компании за производство на изтребители. За да осигурим неучастието им  в конкурса ни, вземаме решение в Народното събрание и днес правителството иска парламентът да преосмисли това си решение. Това е не просто национално предателство за момента, но и за вбъдеще.

Защото 15 милиона лева повече ще плащат нашите ВВС годишно ако са въоръжени с F 16, в сравнение с друг тип самолети. За това много важно е господин Каракачанов да излезе и да коментира всеки един от текстовете, които е подписал“.

Тезата на Румен Петков допълни зам.-председателят на АБВ Любомира Ганчева, която представи по-подробно мотивите на партията за искания вот на недоверие за цялостна политика. „За 2018 година третият управленски мандат на ГЕРБ  бе белязан от непрестанни оценки за системни провали във всяка една сфера.

Тези провали дават своя резултат. Обществото става все по-бедно, а проблемите в държавата се умножават и засилват. В областта на демографската и социална политика ситуацията придобива все по-зловещи измерения, водещи до рекордно висока смъртност, ниска раждаемост и най-високите нива на  бедност в ЕС“, посочи Ганчева.

Тя изреди и още редица примери за конкретни провали на управлението на държавата, които дават основание за вот на недоверие за цялостна политика.  Сред тях  са съсипването на българското здравеопазване, в което се правят само реформи на парче, а пациентите се разглеждат като източник на средства. Пример бе даден и с неадекватната ни външна политика, която прави страната ни член на ЕС и НАТО, от когото нищо не зависи, дори когато България  председателства Съвета на ЕС.

Катастрофата в Агенцията по вписванията, сривът на Търговския регистър, провалът на БАБХ при опитите си за овладяването на чумните епидемии при свинете и дребните преживни домашни, катастрофата с фалита на застрахователната компания „Олимпик“,  при която заради липса на контрол от страна на държавата управляващите допуснаха 200 000 български граждани да останат без застраховки за своите автомобили,  бяха сред останалите мотиви посочени от партията за поискания вот на недоверие.

От политическата сила припомниха и че продължава пилеене на средства в бордовете, непрофесионалното и политическо кадруване в тях, порочната и грозна практика партийни представители да бъдат хранени по такъв циничен начин за сметка на обществото. Не на последно място от АБВ изтъкнаха и проблемите в сектор енергетика, които водят след себе си непрестанни повишавания на  цените на тока и парното.

И то на фона на това, че страната ни подкрепя в нарушение на европейските изисквания чужди ТЕЦ-ве, за сметка на българските централи, престъпно забавя изграждането на така необходимата ни втора ядрена централа в Белене и няма никаква яснота дали все пак през територията на България ще премине част от газопровода „Турски поток“.

В заключение Румен Петков отговори и на журналистически въпрос, свързан с изявления на военния министър Каракачанов, след срещата помежду им.  „Когато той направи своите изявления излъчваше интелект на пластмасово копче, вярно голямо, зашито на балтон на подлога, обслужваща чужди интереси.

Иначе нашият разговор преди това беше много коректен, а ние с него сме приятели от 1993-4 година. Той не можа да ме убеди в своите аргументи, а аз включително го питах как оценява доклада, който е внесъл. Питах го, дали го е чел. Защото да  внесеш доклад, който обяснява, че по никой начин не трябва да се тръгва към изпълняване на процедурата за закупуване на F-16, това е кураж!

Това е патриотично решение! Аз през последните месеци като гледам абревиатурата „ОП“ се сещам, разбира се, за „Обединени патриоти“, но си мисля дали в основата й не е „Огради и паспорти“. Защото това също е ОП и си мисля, дали това не една възможност за развитие в средносрочна перспектива“, посочи той.

 

 

 

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *