_98A1521 (1)

„ЧЕРНОМОРСКА СТРАНДЖА” ПОЗДРАВИ БУРГАСКИЯТ АРХИВ

 

 

инж.Петър Кънев:

Осъзнаваме – в предизборния устрем и водопада от обещания, че много от кандидатите в надпреварата дори не са чували, че българската наука е създала научно-информационен масив от данни за ресурсите и възможностите за инвестиране в неумолимо обезлюдяваните Странджа и Сакар: днес и той вече е на разположение на всички заинтересувани”.

 

Сдружение „Черноморска Странджа” – Ахтопол (няколко дни преди Деня на Тракия, 26 март) изпрати поздравително писмо на Държавна агенция Архиви и „Регионален държавен архив” – Бургас. То е подписано от инж. Петър Кънев, който е председател на УС, и д-р Атанас Орачев –  председател на Научния съвет на Сдружението:

SKM_554e21032313290_page-0001 (1)Повод за писмото е завършилият след няколко десетилетия еспертен труд за обработката на архива на Програмно-координационния център за научни изследвания на Странджанско-Сакарския край – гр. Малко Търново, един от фондообразувателите на бургаския архив.

12194904_448335908703666_7388463094415708062_o (3)Обработеният фонд включва период от време, в който българската наука под ръководството на световно известния български учен-траколог проф. Александър Фол осъществява най-голямата териториална изследователска програма на страната. Изпреварвайки политиците и принуждавайки правителството да предприеме комплекс от мерки, които осигуряваха ускорено развитие на района и спиране на обезлюдяването му.

В своето писмо водачът на листата на БСП за България в Бургаска област и председателят на Научния съвет на сдружението предупреждават бъдещите избраници в 45 обикновено Народно събрание, че за граничните общини от Царево до Ивайловград, българските учени са им подготвили 400 завършени научни разработки, теми, предложения, открития.

Остава да се усвоят…” пишат авторите.

Писмото е огласено и получено в Малко Търново в разположения там Програмно-координационен център за научни изследвания, чийто научен архив и дейност под ръководството на проф. Ал. Фол отдавна будят любопитство не само в страната. Може би защото, както пишат авторите:

„Доста често в историята добре познатото минало предопределя бъдещето”.

 

Илюстрация:

 

  1. Мемориален знак – паметна плоча на проф. Ал.Фол (1933-2006). Посмъртно удостоен с признанието „Почетен гражданин на Малко Търново”. Мемориалния знак е част от комплекса на Исторически музей „Проф. Ал. Фол” – Малко Търново. Тук някъде, преди 125 години, са положени основите на организираното тракийско движение в България от малкотърновците братя Драгулеви.

 

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *