Cvetan Cvetanov(1)

Цветан Цветанов: Важно е кой провежда изборите

Ако погледнем каква е формулата, за да се въведе машинното гласуване заедно с хартиените бюлетини, означава, че превръщаме машините в  скъпи принтери. Функцията им е да се ограничат недействителните бюлетини, които преди бяха хиляди на брой. Това каза бившият вътрешен министър и председател на „Републиканци за България” Цветан Цветанов в „Опорни хора“ по BG ON AIR.

„Tези, които формират някакво мнозинство в парламента, т.нар. „хартиена коалиция“, целят да се изпразни от съдържание машинното гласуване и на по-късен етап то да отпадне като възможност“, заяви Цветанов.

„Много е важно кой провежда изборите и каква е синхронизацията на всички тези партии, които в момента ги наричаме системни, защото виждаме, че ДПС, БСП и ГЕРБ играят заедно. Те имат най-сериозно покритие във всички секционни избирателни комисии, които са над 12 000. Това означава, че там, освен „хартиена коалиция“, може да има договорка и в самите комисии, за да се направи манипулация на бъдещия изборен вот“.

По думите на Цветанов не сме готови да имаме доверие, ако се върне хартиената бюлетина. „С нея имахме около 400 000 недействителни бюлетини. Това е достатъчен знак, че нещо не е както трябва и процесът не е прозрачен. Машините до момента облекчаваха и секционните избирателни комисии“, подчерта Цветанов.

„Свидетели сме на повече популизъм, отколкото на прагматизъм и на нещо полезно. За да съществува парламентът в тази ситуация, трябваше да има план за действие за 22 законодателни промени и за 66 мерки, които трябваше да бъдат изпълнени. Тази година страната ни щеше да получи 4 млрд. лв. В момента се извежда като новина, че трябва да ни се изплатят през декември 2,6 млрд. лв., а за останалите милиард и половина не е започнала дори дискусия в парламента“, припомни председателят на Републиканци за България.

Той изрази мнение, че темата за Изборния кодекс можеше да мине на по-заден план, защото може да загубим 1,6 млрд. лв. за тази година от Плана за възстановяване и устойчивост.

„През септември трябва да припомним, че страната ни трябваше да представя график за начина, по който ще намалява въглищните мощности – ангажимент, който е поет със Зелената сделка още през 2019 г. Никой не говори за затваряне на централите, а за намаляване с 40% на емисиите. Ако имаме политически консенсус и партиите си говорят за приоритетите на хората, може да се върви към възобновяеми източници и да обсъждаме батерии. Трябва да се направи микс, едно изследване и прогноза за 10 г. напред. Войната в Украйна провокира тази трансформация, която ще се случи във всички останали държави, а ние отново ще сме на последно място и няма да можем да се възползваме от европейската солидарност“, изрази мнение политикът.

„Трябва да има КСНС, за да могат партиите и експертите да дадат формула и прогноза какво ще се прави оттук нататък, защото в момента политиците нямат решение. Темата в момента не е Изборният кодекс и президентът трябва да прецени дали не трябва да наложи вето. В момента сме в една хипотеза, в която няма да има решение нито за бюджет, нито за политики, а хората ще загубят още повече доверие в политическата система и в начина, по който ще се провеждат изборите“, каза бившият вътрешен министър.

 

 

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *