Вълнев и Цветанов (1)

Цветанов и Вълнев: Сега е моментът за промяна

 

Страната ни се нуждае от политици, които могат да преглътнат егото си и да могат да вървят напред

Интервю на председателя и зам.-председателя Цветан Цветанов и Павел Вълнев за Телевизия Загора.

Да започнем с господин Цветанов, кандидатът за депутат в тази предизборна кампания, вече като представител и като председател на Републиканци за България. Господин Цветанов, какво успяхте да свършите по време на тази кампания, предвид всички усложнения – външни и вътрешни? Останаха няколко дни буквално до финала. 

Цветан Цветанов: Бих маркирал няколко основни неща, свързани с подготовката на кампанията, която тече в момента, защото когато стартира една кампания, трябва да си напълно готов и да представиш на избирателите съответните управленски решения, да очертаеш някакъв хоризонт за това, което би направил като политик. Искам да благодаря на всичките експертни екипи, които дадоха възможност да имаме управленска програма и да започнем своето представяне още преди стартирането на предизборната кампания. Дадохме много ясни послания и това, което липсва в другите партии, е че няма конкретика за решенията, които трябва да се направят. Ние имаме основни приоритети и успяхме по време на тази кампания с хоризонталното покритие на нашите структури в цялата страна и с възможността с регионални медии да можем да популяризираме основните идеи и всичко, което бихме направили заедно с тези демократични български граждани, които биха подкрепили една център-дясно политическа формация, която е с много ясно изразен евроатлантически профил. Смятам, че това е нещо, което е важно днес да го има и да бъде отстоявано, защото членството ни в ЕС и в НАТО не е придобивка, не е нещо, което е постоянно, а трябва да бъде отстоявано с политики, които трябва да бъдат реализирани и да бъдем коректни партньори в този евроатлантически пакт.

Какво успяхте да свършите?

Цветан Цветанов: Успяхме със зам.-председателя Павел Вълнев да посетим цялата страна, всички областни центрове, да направим срещи с нашите структури, колкото е възможно повече общини да посетим в съответните областни центрове. Да се срещнем с представители от бизнеса, от гражданското общество, с нашите симпатизанти и членове. Много ми хареса това, че хората знаят, че трябва да се преодолее този страх, който имаше до настоящия момент. Разбира се, трябва да преодолеем и страха относно пандемията и това, което се случва днес в страната, защото видяхме едно хаотично управляване на кризата, както при първата пандемия, така също пропуснатите 8 месеца, за да се изгради необходимият здравен капацитет, за да може натискът от увеличаващите се случаи, да бъде поет от здравната система. Вторият локдаун съвпадна с приемането на бюджета за 2021 година. Тогава не бяха отчетени точни възможния втория и трети локдаун, който в момента имаме. Нямаше никакъв финансов буфер, който да бъде приет в бюджета и да бъде подпомогнат бизнесът и всички хора, които търпят много загуби от всичко, което се случва. Ще има и много фалити, държавата ще пропусне момента да ги съхрани тези бизнеси и да запази всяко едно работно място. Това се прави във всички демократични общества в момента.

Господин Вълнев, обиколили сте цялата страна… 

Павел Вълнев: Мога да кажа, че сме обиколили поне 3 пъти цялата страна в рамките на четири месеца.

Няколко думи и за вас, предполагам, че хората ви знаят вече. Казват, че сте най-богатият български емигрант в САЩ, човек с възможности, както самият вие казвате – може да си купи абсолютно всичко, което пожелае.

Павел Вълнев: Мога да кажа, че съм много богат от гледна точка на това, че имам много добро семейство – родители, брат ми, жена ми. Имам две деца, на 41 години съм. Богатството е моето семейство и децата. За мен това е най-важното. Плащам лична цена затова, че съм разделен с тях, но виждам, че е дошло време и трябва някой да се нагърби, за да направим някаква промяна в държавата. Мисля, че доста успели като мен хора по света се увличат по тази идея, да помагат, без да търсят нещо в замяна, не искат постове. Държавата има всички природни ресурси, географско положение… По време на обиколките, които направихме, видях, че има хора, които се палят. Направихме срещи с хиляди хора лице в лице. Искам да им вдъхна кураж, да повярват в себе си, защото промяната идва от всички нас. Ние сме тези, които избираме и назначаваме. Изборът си е наш. Има много страх и натиск в цялата страна, но те трябва да се преодолеят, защото ако живее в страх и сме подвластни на страха, никога няма да има промяна. Ще минат четири години и ще получим пак от същото.  Мисля, че сега е моментът да направим промяната.

Каква промяна? Всички искат да променят нещо.

Павел Вълнев: Много бързи реформи, за 10 години Борисов не е направил нито една реформа. В момента е нужна реформа в съдебната система, от която трябва да се започне. Да се въведе електронно управление, от там ще отпадне доста бюрокрация, ще се съкратят разходи в бюджета. От друга страна ще се отпуши бизнесът. Срещам се с различни бизнесмени – от малки до големи, всички имат един и същи проблем – институциите в държавата не са работещи. Нямаме работещ парламент в момента. За парламентарна република няма парламентарен контрол, министър-председателят не е стъпвал там почти две години. За каква държава става въпрос? Институциите са обезличени от същия този човек, те не работят. Затова нашият слоган е: „За държава с правила“. Няма нужда да се търси нещо гениално. Трябва да се вкара ред в държавата, да се направят нужните реформи. В България богатите хора са мразени и си има причина за това. Много хора са забогатели по някакъв начин през годините на Прехода, но трябва да се сложи черта на това и кой как е забогатял, не може да правим ревизия. Трябва да се направи така, че тези хора да развиват бизнес и да инвестират в България и в българската икономика. Само при силна и работеща икономика, която в момента липсва, работещ бизнес, ще имаме силна държава, която да има пари за социалната сфера, инфраструктура…
Казвате, че богатите хора са мразени, но това е ключовото нещо. Доверието в момента е нещото, за което всички хора се стремят. Как вие ще спечелите доверието, залагайки на господин Цветанов, който беше втори човек в ГЕРБ?

Павел Вълнев: Само мога да кажа, че господин Цветанов е жертвата на тази цялата хунта и задкулисие. Това е човекът, който беше стълб и пречеше на това ГЕРБ и ДПС да заработят заедно. Някои неща са ставали задкулисно. В лични разговори сме си говорили по тези неща. Познавам го лично и знам, че е един качествен човек, работохолик, човек с опит. На кого да заложа? Като гледам другите лидери на партии, не мисля, че Слави Трифонов е по-добър избор. Това е един шоумен, който може да разказва добре вицове, но не мисля, че ще стане добър държавник. Същият пример го има в Украйна. Един шоумен застана начело на държавата и тя не тръгна. Трябва да се заложи на хора с опит. Хората не трябва да се поддават и да мислят правилно. Ако говорим за „Да, България“, те се активизираха точно, когато Доган и Пеевски влязоха в конфликт. Изведнъж те се активизираха. Хубаво е хората да се замислят откъде се финансират тези партии. При нас е ясна и прозрачно, но при другите? Гледам, че те имат билбордове, в социалните мрежи са активни.

Най-много билбордове имат други партии, които не споменавате… Интересно ми е защо човек като вас иска промяна в българската политика?

Павел Вълнев: Аз искам промяна в държавата, не в българската политика. Винаги съм се борил за каузи. По-важно е, че съм най-големият дарител, а не, че съм най-богатият българин в САЩ. Правил съм дарения в най-различни сфери – в спорта, в културни събития, дарявал съм пари на църкви, училища, бил съм спонсор на два международни форума за българските училища извън България, на които се взе решение, че български училища в Америка могат да дадат диплома до 8 клас. Винаги съм се заемал с каузи, с които да помогна на държавата. През последните години всяко лято обикаляме със семейството, водил съм децата по Черноморието, на Шипка…

Обаче се отказахте от медийния бизнес в България.

Павел Вълнев: Не съм се отказал от медийния бизнес в България. Когато един модел не може да се самоиздържа, независимо дали говорим за фирма или телевизия, няма живот. Продадох я, защото тази телевизия трябва да има постъпления. В началото си мислех, че няма достатъчно покритие, направих го. Мислих си, че няма достатъчно добър продукт, заложих на две неща, които липсваха в България – свобода на словото и на качеството. Това беше най-модерната телевизия. Като бизнесмен направих продукта, който трябваше…

Добър продукт, добро покритие, би трябвало да има резултат….

Павел Вълнев: Да, затова казвам, че тук няма пазарна икономика. Телевизията е жив пример. Имаш добър продукт, но е изкривена пазарната среда и не е работеща.

Горчиви изводи за свободните медии.

Павел Вълнев: Все пак медиите са контролирани пак от същите управляващи. На мен като един дясномислещ човек, работещ в държава с правила, ми писна. Телевизията ми струваше по 1 милион на месец. За какво да ги давам тези пари. Жена ми казваше: „По-добре купувай всеки месец по една къща“… Реално е така.

Господин Цветанов, успяхте ли да се еманципирате от етикетите „вторият човек в ГЕРБ“, „човекът с апартаментите“? Това ви преследва в цялата кампания.

Цветан Цветанов: Не, това не ме преследва в тази кампания, защото се изговори през последните две години. Мога да заявя категорично, че това, което съм правил, съм го правил с ясното съзнание, че спазвам законодателството на България. Това, че съм бил вторият човек, да действително, бях вторият човек, но несправедливо трупах и доста негативи от тази си моя дейност, защото бях един буфер за всички недобри неща, да се препишат на втория човек. Виждате, че от момента, в който излязох от ГЕРБ, нещата рязко се промениха низходящо за ГЕРБ. Това, което направих с проекта Републиканци за България е да има силен евроатлантически глас в страната. Защото Борисов от всичко, което проповядваше и това, което аз правех като последователен политик в изповядването на тези евроатлантически ценности, трябва да ви кажа, че в този трети мандат на Борисов, който няма нищо общо с първия, в който и аз участвах като вицепремиер и втори човек в управлението на държавата… В първия мандат министрите разговаряха нормално. Те спориха на заседание на МС, имаше отлагане на точки в дневния ред на заседанията, за да могат експертите да постигнат консенсус. Това, което излиза като проектозакон, който да се внесе в НС, да може да намалим всяко напрежение, което може да изникне. Спазвахме процедурата, която беше за обществени обсъждания за всеки законопроект, който влиза от изпълнителната власт в законодателния орган. Това, което в момента се случва, е, че защитихме българските национални интереси, ограничихме възможността за грабежа на АЕЦ Белене. Това, което се случи в третия мандат на Борисов и това са различията между нас – случаят „Скрипал“, нямаше никаква позиция от страна на Борисов. Когато аз изказах позиция, имаше едно смъмряне от него и от руския посланик, който направи едно изказване, че моите думи не остават незабелязани в Москва. Това, което направи Борисов с „Турски поток“ за цялата общественост и вие като представител на медиите вярвахте във всичко, което ви казваше. Газов хъб, тръба, от която България ще печели, диверсификация, ще имаме разклонения, ще печелим от транзитните такси и държавата ще е добре, ще бъде рай и ще сме лидер на газопреносната мрежа в целия регион. Само че нека да погледнем истината – нарушихме и третия либерализационен стълб, защото 90% от количествата, които текат през тази тръба, са резервирани от „Газпром“. Тази тръба влиза и излиза от страната без нито едно разклонение. Когато Борисов отива в Северозападна България и казва, че ще развива региона… Как ще го развиваш като тръбата минава на 5 километра от Видин, но няма никакво отклонение. Няма как да дойде инвеститор, защото там няма газифициране, няма газ. Това, което се случва е, че 3 милиарда лева, дадени на българския данъкоплатец чрез държавното дружество „Булгартрансгаз“, трябва да го плащаме всички. Няма никога да бъде възстановена тази сума. Това, което направихме, е да увеличим влиянието на Русия, да няма реална диверсификация. Ако говориш за диверсификация, не може да построиш „Турски поток“ за година и половина за над 3 милиарда лева и рискът да е за държавата, а да не развиеш и не реализираш 11 години от т.нар. интерконекторна връзка между Гърция и България. Всичко това, което се случва в момента е, че Борисов играе друга роля, не е тази, която аз съм имал като възможност да възпирам някои от тези негови намерения. За последните две години мен ме няма нито в управлението, нито в законодателния орган, нито в партийния живот на тази организация  и виждате в какъв хаос е в държавата. Имаме ли управление на кризата? Няма! Това, което се създаде  и беше като заблуждение, като популизъм спрямо хората от бизнеса, всички са пред фалит, както каза и господин Вълнев. Няма правила и нямаше мерки. От Републиканци за България първи казахме, че няма здравен протокол за лечението, когато беше вторият локдаун.  Не бяха направени мерки, с които да се очертае какво очакват хората от бизнеса. Нямаше да има това противопоставяне, това напрежение в обществото. Те ти казват преди 20 дни, че пускат всички ресторанти и хотели, но това е една дълга хранителна верига на доставчици, които работят – производител, доставчик… това което е до консумацията. Първо им дадохме да започнат да зареждат, заредиха търговските обекти и ги затвориха. Никой не казва как ще ги компенсират тези хора и какво е решението. В момента квалифицирана работна ръка от всички бизнеси те ще намерят друго препитание, което значи, че ако си градил един потенциал и си развивал един бизнес и си искал някаква прогноза да може да печелиш и да живееш нормално, в един момент няма да имаш личен състав, с който да правиш този бизнес. Страната ни формира 14% от БВП от туризъм, който липсва и отсъства. Нямаме нито една политика или насока, която да води до излизане от този водовъртеж, в който ни вкара правителството. Харчат се парите безотчетно, но не стигат до бизнеса. Ние сме направили много срещи с Павел и това, което чуваме от хората е, че нищо не са получили. Имаме министър-председател, който провежда монолог със своите зрители от всички медии. Слушаме само неговото мнение, но никой не може да му зададе въпроси. Това, което искаме да променим, е да има работещ парламент, който да е силен и да осъществява парламентарен контрол. Да имаме умно, а не послушно управление. Когато един човек е иззел функциите на всички държавни органи, разбирате, че не всеки български гражданин може да срещне премиера и на базата на неговата усмивка да взема сакото му като подарък или ще получи поредния лев на българския данъкоплатец, без да знаем дали е приоритетно. Никога бюджетът не може да задоволи всички потребности, но трябва да има един много обективен и ясни правила, по които да се прави това.

Всъщност цялото внушение на българската политика напоследък не е ли това – да целуваме ръка срещу някакви огризки? Къде е разговорът за ценностите и достойнството в политиката?

Павел Вълнев: Хората не вярват вече в добротата. Нищо добро не им се е случвало, те само са лъгани през всичките тези години. Общо взето не е само в политиката. Това е моята идея – да променя начина на мислене на хората. В срещите с тях им казвам, че могат да променят нещата, те са силата. Трябва всеки от нас да промени начина си на мислене и тогава нещата ще се случат. В САЩ има много силно гражданско общество и затова има работещи институции. Не може в една сбирщина от цял свят, както е в Америка да се случат нещата, а ние да не можем в България да въведем такъв ред. България в момента не съществува като държава, а като територия. Това е един разграден двор в момента. Промяната ще дойде от самите хора. Надявам се, че младите хора, които благодарение на дигитализацията са доста информирани, ще разберат, че могат всичко да постигнат.

Това, което казвате е много хубаво, но младите трябва да разберат, че те могат да успеят благодарение на образованието и способностите и личните си качества, а не защото са лоялни на силните на деня. 

Павел Вълнев: Конкуренцията я няма в нито едно отношение. В момента печелят близките до властта. Трябва най-добрата фирма да печели. В момента виждаме как министър-председателят казва как да се меси хлябът, как да се лекува… Трябва да се чуе гласът на експертите.

Виждате, че и експертите се подчиняват на един. 

Павел Вълнев: Затова казвам, че трябва да се промени начинът на мислене.

Цветан Цветанов: Семейството е ключът за успех на една нация. Когато ние не стимулираме този процес, не обръщаме необходимото внимание за възпитание на децата си, разбира се, че последствията ще бъдат много тежки. Живеем в едни много сложни и трудни времена. Затова знаем как са преживявали нашите деца. Сплотеността в семейството, във фамилията… това е нещото, което е богатството на всеки един. Павел, когато говореше за богатството, той говореше за неговото семейство. Ако ние се отдалечим от тези ценности, всичко останало става много комерсиално и тогава губим нормалното и човешкия си образ. Това, което искаме да направим в момента и с политическия проект „Републиканци за България“, влизайки в НС е да имаме някаква нормалност. Хубаво е да имаш различно мнение, но не трябва да бъде на лични нападки, а на база на това, което предлагаш като решение. Не е нормално в държава, в която претендираме, че сме парламентарна, имаме разделение на властите, консултативният орган е КСНС – място, където всички трябва да загърбят личните си противоречия и да могат да говорят за проблемите пред обществото. За да знаем как ще се харчат парите на българския данъкоплатец, да мине през пленарна зала, да се очертаят мерките. Това, което се случи и в Конгреса в САЩ, където президентът, който има огромна власт, но всичко минава през Конгреса, за да бъде приет и одобрен разходният елемент за възстановяването и подпомагането на бизнеса. Това се случва и във всички останали държави в ЕС. В България един човек от джипката раздава всичко. Това не е нещо, което може да бъде продължавано. Точно затова трябва да направим тази промяна и това може да стане в неделя, когато сме 2021 година, 21 век, нека да гласуваме с №21 в интегралната бюлетина за държава с правила. Смятам, че можем да го направим с хора като нашите симпатизанти и членове. Ние сме единствената партия, чийто листи са излъчени от местните структури. Водачът на нашата листа и всичко това, което беше взето като решение, вижте какво многообразие като експерти, от възраст и никой не ни е питал или сме питали кой какъв етнос има. За нас е важно да има качество в хората, за да имаме умно управление и да имаме стабилни решения. Да има хоризонт. Страната ни се нуждае от политици, които могат да преглътнат егото си и да могат да вървят напред. Убеден съм, че с опита, който има Павел, да въвлечем и други хора с опит, да създадем държава с правила.

Целта ни е да сформираме една политическа класа с тези, които имат опит и новите лица, която да не бъде послушна и да не чака за подаяние. Проблемът на администрацията е, че на много възлови ръководни постове се слагат послушни хора, които разпореждат грешни решения в ущърб на националния интерес. Затова искаме да ползваме експертизата на нашите кандидати. Ние сме присъствали на всяко едно обсъждане на секторна политика, която сме предложили. Не претендирам, че знам всичко, но като чуеш и видиш умни хора, даващи разумни и правилни решения, трябва да го облечеш с политическа воля, за да се реализира, но не ти да го налагаш и изработваш, а експертите.

На чий гласове ще разчитате?

Цветан Цветанов: Разчитаме и на вашия глас, защото и вие сте част от тези, които ще упражните конституционното си право на глас. Разчитаме на смелите, на знаещите, на работещите, на активните, на възрастните, защото и мъдростта също има отношение към развитието на една нация, но разчитаме на целия спектър и сегмент на всички прослойки на обществото. Една партия, която е национално отговорна, иска да бъде национална, трябва да има своите структури и представители на всички региони на страната, за да защитават регионалните и националните интереси, водещи до просперитет.
Тревожите ли се от подводни камъни по отношение на организацията на изборния процес. Откъде могат да дойдат изненадите?

Цветан Цветанов: За първи път ГЕРБ ще прави парламентарни избори след мандат 2009, когато организацията беше на Тройната коалиция, след това през 2013, 2014 и 2017 година изборите бяха правени от служебни кабинети и тогава имаше повече сигурност и спокойствие във всички партии. Сега с това упорство Борисов да подаде оставка и да има нови избори през есента на 2020 година, единственото, което ги интересуваше е да докарат до края на мандата, защото знаеха, че тези избори за тях са съществено важни. Няма го този организационен опит, който остана в ГЕРБ. Там останаха само тези, които под една или друга форма имат нещо, от което зависи тяхното оцеляване. Аз искам да благодаря на всички стойностни членове и симпатизанти на ГЕРБ и на всички от център-дясно, които се присъединиха към Републиканци за България, защото това е десен проект. Когато направих първата среща с представители на Съюза на репресираните, трябва да ви кажа, че изпитах истинско удовлетворение от това, което съм правил в първия управленски мандат, когато през 2010 година, 20 години по-късно, дадохме всички информационни единици на бившата ДС, на Комисията по досиетата. Това беше изключително добро като изживяване като решение и воля. Още по-удовлетворен бях, когато с проф. Келбечева и с журналиста и изследовател Христо Христов и това, което имах като възможност на един форум да си говоря с тях и поех като ангажимент, положих максимални усилия те да участват в разработването на учебните планове за изучаване на комунизма в учебниците за 10 глас. Благодаря на тези прекрасни демократи, които искаха да има и част в историята на България за комунизма и това, което се е случило. Нашите деца трябва да знаят историята. Когато не си прочел историята си, няма как да чертаеш своето бъдеще.

Павел Вълнев: Искам да призова всички хора в държавата и извън нея, въпреки че се намалиха секциите, всеки който има възможност да гласува, да бъдат активни хората. Дошло е времето за промяна, всичко зависи от нас. На 4 април, с №21 да ни подкрепят.

 

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      One thought on “Цветанов и Вълнев: Сега е моментът за промяна

      1. Stan

        Много интересно интервю. Републиканци ме печелят с добрата програма и позитивна кампания. С евроатлантическата ориентация. На 4-ти ще съм с 21!

        Reply

      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *