Lazarovden

„Съботата на Св. Лазар” – Лазаровден

 

 

В православния календар това е денят преди „Неделята на клонките” – Цветница. Празнуваме възкресението на Лазар от Витания (град до Йерусалим).

Lazarakia_1-1На този ден, до неотдавна, жителите на  Несебър, съпричастни към вековната православна традиция,  месиха малки хлябчета, наподобяващи  човечета, които наричаха „лазарчета”, а децата лазаруваха. От тази традиция днес е останало лазаруването, а от „лазарчетата”  все още има следи.

Тази традиция се стремя да я спазвам. Тя е завещание от майка ми. Меся „лазарчета” и ги раздавам „за здраве”.

Ето и историята за „лазарчетата”, с която е свързан този празник:

Името Лазар е от еврейски произход и означава „Господ помага” (Eleazar: el – azar/  Θεός – βοηθώ / Господ – гл. „помагам”).

Всъщност кои е този светец?

Лазар от Витания е бил голям  приятел на Христос. Той умира и  четири  дни след смъртта му ,Христос възкресява своя приятел. След възкресението ,Лазар заминава за остров Кипър, където се среща с апостолите Павел и Върнава. Те го ръкополагат за епископ на гр. Китиос, днешния гр. Ларнака, където днес има храм, посветен на Св. Лазар. Там се намира и гробът му.

Така, след възкресението Лазар живее 30 г. в Кипър, в гр Китиос и е първият епископ. Когато умира (63 г. с. Хр.) той е погребан в мраморен саркофаг – ларнака / λάρνακα. Това е и името на града днес.  Пренасянето на мощите на Св. Лазар в Константинопол/ Истанбул/ става през времето на управление на византийския император Лъв VI Философ – 890 г.

За този Светец народната памет е съхранила почтеността, великодушието и чистотата на неговата душа. За него се разказва, че никога не се усмихвал, запечатан е само един случай, когато „той видял човек да краде саксия с цвете, тогава възкликнал: „една пръст, краде друга пръст”.

В Евангелието на Йоан значимостта на възкресението на Лазар е описана като събитие, чудо, изразяващо силата на Христос над човешкото физиологично съществуване.

Честит празник !

 

 

 

Print Friendly

Автор: Д-р Евтелпа Стойчева – археолог


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *