браян адамс

СЪБИТИЯТА НА БЪЛГАРСКАТА КУЛТУРНА СЦЕНА

Ваня Попова

След утихването на страстите около местните избори, внимание заслужават и събитията на културната сцена на България. Програмата е разнообразна като има за всекиго по нещо- концерти, изложби, нестандартни инициативи.

Концерти

На 15 ноември виртуоза на пианото Питър Бенс ще изнесе коцерт в зала 1 в Фестивалния и конгресен център във Варна.  Музиката му е уникална смесица между класика и поп . Тя се харесва на широката публика защото е динамична и сливането на двата стила е  направено по начин характерен само за него. Като дете негови кумири са били Моцарт и Шопен, което обуславя и избора му за образование в Академията „Ференц Лист “ в Будапеща. След това се премества в САЩ и завършва Музикалния колеж Бъркли в Бостън.

Внимание заслужава и предстоящия концерт на Деси Добрева. Той ще се състои на 12 ноември в зала 1 на НДК в София. Едва ли има човек, който да не е чувал ангелския и глас. Добре позната на българската публика тя продължава да твори, като последния и сингъл „ДОС“ вече придобива и международна популярност.

Едно от най-очакваните събития не само в Пловдив, но и в страната е концерта на Браян Адамс/на снимката/. Той ще се проведе на 14 ноември в зала Колодрума. Обичан от много българи, той със сигурност има с какво да зарадва и изненада почитателите си. Това ще бъде първото гостуване на изпълнителя в Пловдив, което е и част от световното му турне Shine A Light.

Изложби

За любителите на изкуството бургаските галерии са подготвили много събития. В периода 1-16 ноември в галерия „Бургас“ ще бъде представена изложба живопис „Почит към Светлин Русев- ученици и приятели“. Той е виден художник, общественик и радетел на българската култура. Работи като живописец и монументалист, като негови произведения са изложени в Националната ходожествена галерия в София.

В галерия „Пролет“ от 1 до 19 ноември ще бъде показана изложба-живопис на Долорес  Дилова. Получава образованието си в Художествената академия в София, като завършва живопис. Освен в творчески план, тя заема активна позиция в културния и социален живот, като през 1993 г. създава и преподава в Частната академия по изобразително изкуство „Жул Паскин“.

От 1 до 30 ноември в БХГ „Петко Загорски“ ще бъдат изложени творбите на Димитър Казаков- живопис и пластика. Те ще бъдат предоставени от Специализиран музей за резбарско и зографско изкуство гр. Трявна.

Поезия в метрото

Един много интересен проект, който заслужава внимание е „Поезия в метрото“. Той се превежда за 4 път, като негови инициатори са Полския институт в София и седмичника „Литературен вестник“. До 15 декември стиховете на 12-те автори от 12 европейски страни могат да бъдат прочетени в оригинал и в превод на български език на специални табла, поставени на един от входовете на метростанция „Софийски университет „Св. Климент Охридски“, както и в някои някои от вагоните на влаковете.

Любов в стихове

Написана в много интересен стил, внимание заслужава книгата „Любов в стихове“ от Колийн Хувър. Излязла на българския пазар през октомври тя разказва историята на осемнайсетгодишната Лейкън Коен, която  е принудена да бъде опора на майка си и по-малкия си брат след смърта на баща си. В живота ѝ се появява Уил Купър, който има интригуваща страст към  поезията. Още в самото начало на тяхното запознанство между двамата се поражда силна емоционална връзка. Но скоро след това двамата са разтърсени от изненадващо разкритие, което ги принуждава да сложат край на любовта си. Ежедневните им отношения стават невъзможно болезнени, докато се борят да намерят баланса между чувствата, които ги теглят един към друг, и обстоятелствата, които ги разделят.

 

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *