333126e94cd8f900d259638c5a952d08

СИЩ versus САЩ

 

Д-р Георги Чалдъков

 

През 1607 г. 104 англичани прекосяват океана и на 14 май пристигат на полуостров Джеймстаун. По това време в източните райони на Северна Америка живеят повече от един милион индианци, през 1650 г. – 380 000 индианци, 58 000 европейци и 1 600 африканци, през 1800 г. – 178 000 индианци, около пет милиона европейци и един милион африканци. Не стига тази антропофагия („човекоядство”), но англичаните са внесли в Америка маларичните комари и вируси на шарките, от които умират милиони хора. А Христофор Колумб и моряците му донасят оттам в Европа нова болест – тютюна.

На 4 юли 1776 г. във Филаделфия е подписана Декларацията за независимостта, подготвена от Томас Джеферсън – създават се Съединени американски щати (САЩ). Думите на индианският вожд Червения облак, казани при отказването му от длъжността в полза на сина му Джек Червения Облак на 4 юли 1903 г., са сходни с тези на Джеферсън за „живот, свобода и стремеж към щастие”.*

През 1532 г. испанците избиват хиляди инки и кечуанци в Боливия, Колумбия и Перу. През 1857 г. англичаните, натрупали опит в Африка и Индия, избиват хиляди аборигени в Австралия. През 1915 г. турските войски избиват над един милион арменци и изгонват хиляди българи от Тракия. През 1999 г. след бомбите на САЩ върху Сърбия стотици хиляди албанци се преселват в Косово, коeто принуждава сърбите или да напуснат родната си земя, или да живеят в анклави, обградени с бодлива тел. И през 2008 г. по „демократичен“ начин се появи нова държава – Република Косово.

     Внимание, господа европейски политици:

Вие сте отговорни да не станем като с индианците в Америка, европейците да бъдем пратени в резервати, а мигрантите да основат Съединени ислямски щати (СИЩ). Внимание и със „стратегическата дълбочина“ на Турция. И с Девела Меркел (от англ., Devil и Angela, Devela). Защото един дявол броди из Европа – дяволът Девела Меркел. От съчетанието на дявол и дълбочина, какво ни очаква? Сега, в тази тревожна евросфера, и Надежда Нейски – български посланик в Турция, подобно на Девела Меркел и Кристалина Георгиева, дава уроци по свръхлиберализъм, мултикултурализъм и … толерастия. Пригласят им някои НПО, особено много Българският хелзинкски комитет (БХК).

 

* „Родих се лакота, живях като лакота и ще умра като лакота. Преди белият човек да дойде в страната ни, лакота бяха свободен народ. Те имаха свои собствени закони и се управляваха сами така, както беше най-добре за тях. Бяха независими и щастливи. Тогава мъжете бяха смели и можеше да им се вярва. Младежите се грижеха за конете и любеха девойките. Белият човек дойде и ни отне земята. Ние им казвахме, че нашите земи са там, където броди бизонът. Казахме, че земята на бизона е земя на лакота. Ние им казахме, че бизонът трябва да притежава земята си и лакота трябва да има бизони. Сега там, където бродиха бизоните, са издигнати стълбове с опъната между тях тел. Поставиха ни граници и създадоха закони за нас. Не бяхме питани какви закони искаме да следваме. Белият човек направи законите според своето желание и ни задължи да ги спазваме. Това не е добро за индианците”.

И за българите, сърбите, гърците, македонците, италианците, испанците, португалците, румънците, хърватите, словенците, словаците, унгарците, чехите, поляците, австрийците, германците, британците, белгийците, холандците, шведите, финландците…

 

Print Friendly

Автор: Д-р Георги Чалдъков


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *