333 (1)

Седем криминално проявени лица са задържани в Бургас

Общо седем криминално проявени лица на различна възраст са задържани при проведената на 2 юли специализирана полицейска операция по противодействие на битовата престъпност, обхванала територията на бургаския квартал „Победа”,съобщиха от ОД на МВР-Бургас.

При операцията, осъществена от служители на отдел „Криминална полиция“ при ОДМВР – Бургас, Специализираните полицейски сили при ОДМВР – Бургас и служители от Първо Районно управление – Бургас под ръководството и надзора на Окръжна прокуратура – Бургас, са проверени множество адреси, обитавани от криминално проявените.

Намерени и иззети са различни вещи – предмет на престъпления, сред които : домакински електроуреди, инструменти, машини, медни кабели и проводници и др. Към момента се установява съпричастността на задържаните към извършени в последните дни кражби от частни домове и офиси, разположени на територията на Бургаска община.

Двама от задържаните вече са с повдигнати обвинения и мярка „задържане за срок до 72 часа”. Едно от лицата е приведено в бургаския затвор с мярка задържане, постановена от Бургаски районен съд.

Предстои повдигането на обвинения спрямо трима от мъжете, осъществили кражби освен на територията, обслужвана от Първо Районно управление – Бургас, и на територията на Второ Районно управление – Бургас.

Сред задържаните има и 31 годишна криминално проявена жена, осъществила през годините множество кражби с цел набавяне на финансови средства за закупуване на наркотици. Тя е и съизвършител на кражбата на осем бронзови и сребърни старинни монети и накити, както и антични глинени предмети, експонирани в базата на Националната художествена академия в Ахтопол – т.нар. «Гръцко училище», осъществена заедно с 33 годишен бургазлия на 10.06.т.г около обяд.

Двамата бургазлии проникнали в музейното здание през незатворен прозорец на приземното помещение, като в момента на извършване на кражбата в сградата не е имало служители, които да препятстват осъществяването на криминалното деяние. Чрез повдигане на витринните стъкла бургазлиите откраднали ценни монети и глинени предмети, които смятали да пласират с цел набавяне на парична средства за закупуване на наркотични вещества.

Въпреки категоричния отказ на двамата извършители на кражбата да съдействат на полицейските служители, голяма част от откраднатите културно-исторически експонати са намерени и иззети от трети лица. Сред откритите ценности са : бронзови и сребърни монети, метални сечива и част от оръжия и глинени обредни съдове и накити / гривна, обеци и копчета/. Най-ценна сред откраднатите експонати е древна сребърна монета / тетрадрахма на Месембрия – II в. пр. Хр./ с лика на Александър Велики.

В хода на операцията е задържано и „муле”, осъществило на 30.06.т.г. телефонна измама спрямо 60 годишна жена от бургаския комплекс „Изгрев” за сумата от 7 500 лв. и 20 грама златни накити. Измамата е осъществена по класическата схема „оказване на съдействие на полицейски служители за задържане на телефонни измамници”.

Задържаният е на 19 години от поморийското село Бата. По думите му след вземане на парите и златни накити, с таксиметров автомобил се придвижил до Арбанаси, където на нарочно място в гориста местност оставил взетите от измамената вещи. В резултат на бързите полицейски действия на служители от отдел „Криминална полиция” – Бургас и Пето Районно  управление – Бургас парите и златото са открити и ще бъдат върнати на измамената бургазлийка. Мъжът е с повдигнато обвинение, като срока за задържането му е до 72 часа.

Провеждането на подобни специализирани полицейски операции срещу битовите престъпления и престъпленията против собствеността ще продължи и за напред, като същите ще са регулярни и ще обхванат различни точки от територията на Бургаски регион.

Припомняме, че при последните специализирани полицейски операции по битовата престъпност бяха обхванати общините Сунгурларе, Карнобат, Айтос, Средец, Камено и Бургас.

 

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *