Kala Sourabha 2017 Celebration by Vaidya Kala Ranga

Свветовно известна танцьорка от Индия е в Бургас

Д-р Сарасватхи Раджатеш – световно известната изпълнителка на индийски класически танци и уважаван гуру от Индия и нейната група от танцова академия Натясарасватхи ще бъдат в България, за да представят индийски класически танцово- театрален спекракъл, включващ три класически храмови стила Мохиниятам, Кучипуди, Бхаратанатям и традиционна музика.  В спектакъла участват и танцьорите от България – Катя Тошева и Виктория Маринчева. Водещ ще бъде индологът Росица Стоянова.

Dr saraswathi festival directorСпектакълът е посветен на Ади Шакти – изначалната женска Божествена енергия. . В хиндуизма Ади Шакти се свързва с богинята майка – символ на женското начало и любовта. Почита се в множество различни форми – като универсална майка, като богиня на богатството и просперитета. Свързва се със силата на действието и силата на знанието, с желанието и с унищожението на всички зли сили. Със силата си тя е способна както да породи вселената, така и да я унищожи.

Спектакълът ще се проведе в Бургас, Държавен Куклен театър, Хасково, Театър „Иван Димов“, камерна сцена и Благовград, Драматичен театър “Никола Вапцаров” на 26, 27 и 28.09.2017г .

 

Д-р Сарасватхи Раджатхеш е уважаван лекар по дентална медицина, но освен това е и една от изтъкнатите и автентични гуру, преподаващи индийския класически танц Кучипуди.

Притежава магистърска степен по класическите танци Бхаратанатям и Кучипуди, и е изучавала и други класически танцови форми – Катхак, Манипури, Одиси и Мохиниятам, под ръководството на легендарните учители – Гуру Маярао, Гуру Шридеви Унни, Даршана Джавери и танцов център Нритяграм.

Тя е първокласен артист, изявяващ се в телевизионния ефир. През последните две десетилетия е член на Индийския съвет за културни връзки. Д-р Сарасватхи Раджатеш е била член също и на Държавната танцова конкурсна комисия, щат Карнатака, както и уважаван съдия на национални и международни танцови събития.

Носителка е на много награди, сред които световен рекорд на Гинес, Нритяширомани, ЕнТиАр Мемориал, Шакунтала Нритя Ратна, Калпашри, наградата на името на сестра Маргарет Вивекананда и др.

Д-р Сарасватхи Раджатеш е създателка на танцова академия Натясарасватхи Кучипуди, която допринася за развитието на индийските танци и култура посредством театрални представления, семинари и демонстрации.

Академията е домакин на престижни и уникални фестивали като Акхила Карнатака Кучипуди Нритхиотсав и пътуващия танцов фестивал Нритхябхаратхи.

В стил Кучипуди академията е създала хореографии като Бхамакалапам, Каруня Рама, Шива Ганга, Гита Говиндам и Дасохам.

Всяка година Натясарасвати има представления в чужбина – Германия, Италия, Франция, Англия, Холандия и САЩ.

Академията има клонове в Бангалуру и Хайдерабад в Индия, както и в Калифорния, САЩ.

 

 

Раджешвари Чандраджа, Индия, e известна и многоуважавана изпълнителка на традиционна индийска музика.

Марзия Колити, Италия, е изпълнител на класическия стил Кучипуди, ученичка на Д-р Сарасватхи Раджатеш

 

Катя Тошева е артист, намерил вдъхновение в културата на изтока преди повече от 10г. Открива магията на индийските танци и постепенно от инженер се превръща в артист.  Напуска „нормалната“ си работа и страстта я отвежда в Индия, където тя изучава три класически индийски стила – Катхак, Бхаратанатям и Одиси, с уважавани и международно известни и признати учители в Индия – Шармила Мукерджи (Бангалуру), Рави Шанкар Мишра (Варанаси) и Свати Тивари (Делхи). Изучава Северноиндийска тала 2 години с известния български музикант – перкусиониста Стефан Христов. Изучава още съвременния танцов стил трайбъл фюжън, чрез който намира свободата да комбинира различни стилове, непрекъснато опитвайки се да провокира, преоткрие и изрази себе си. Следвайки мечтите си Катя основава училище за индийски танци „Kāya”, където с радост и ентусиазъм споделя знанията и интересите си. Води редовни занимания в София и Пловдив и провежда интензивни семинари в цялата страна.

Увлечението към индийския танц и желанието да почувства по-пълноценно  преживяването я отвеждат до едно друго изкуство – рисуването с къна. Изучава традициите и ритуалите, свързани с него и организира семинари, посветени символиката му.

Училище за индийски танци Кая – FB – Kaya Dance School

Катя Тошева – FB – Katya Tosheva

ktosheva@gmail.com

 

Виктория Маринчева се занимава с класически индийски танци в стил бхаратанатям от 2011 г. Започва да учи при Вивиана Джентили в школа „Дипавали“. Участва в семинари за напреднали в Италия и Словения. През ноември 2013 г. преминава 3-седмичен интензивен курс при Ниведита Бадве в Пуне, Индия. От 2014 г. организира ежегодни събития на тема бхаратанатям с водещ артист Ниведита Бадве. Резултат от съвместното сътрудничество са спектаклите „Танцът на Шива” (2014), „Анубхути“ (2015), „Shivoham“ (2016). Виктория продължава да танцува и преподава в школа „Дипавали“. Участва в различни събития посветени на индийската култура като денят на Индия, денят на Хинди в СУ, международният ден на йога, международният благотворителен базар в София. През  февруари 2017 г. се завръща в Индия, където излиза на сцената на два престижни фестивала.  Като изпълнител на класически индийски танц Виктория следва традицията на приемственост (гуру-шиша), която започва от уважавания учител Уджуал Бхоле и се предава от неговата любима ученичка Ниведита Бадве. Вярва, че запазването на тази приемственост е най-важното качество на школа „Дипавали“

Школа „Дипавали – FB Yoga Plus Bharatanatyam

Виктория Маринчева

natyarasa@abv.bg

 

Организирано от Балканско – индийска бизнес асоциация, Асоциaция „Индия“ и Училище за индийски танци „Кая“,

с любезното съдействие на Посолство на Индия, школа „Дипавали“, Туристическа агенция „Алфа тур“, Фондация „Девъм“, Сдружение “Движение – Ние жените”, Община Благоевград, Драматично-куклен театър „Иван Димов“, гр, Хасково

 

 

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *