Р ъководството на БСП се разграничи днес от думите на президента на ПЕС Сергей Станишев за премиера Бойко Борисов и определи оценката му като крайно неадекватна.

Вчера в изявление за БНР Станишев благодари на Борисов за подкрепата и подчерта, че българският премиер вече не действа като политик, а като държавник. „В някакъв смисъл и двамата сме възмъжали и помъдрели с годините. Когато опира до интереса на България, мога да работя и с г-н Борисов“, каза Станишев. Думите му бяха по повод издигането на кандидатурата му за председател на Европейския парламент и обещаната подкрепа от Борисов.

„Изпълнителното бюро на БСП се разграничава от думите на президента на ПЕС Сергей Станишев, че премиерът Бойко Борисов действа като държавник, а не като политик. Смятаме, че такава оценка е крайно неадекватна. България е най-бедната и най-корумпирана  страна в ЕС. Заради корупция не ни приемат в Шенген. Потъпкана е парламентарната република, разделението на властите и правовата държава. На дъното сме по свобода на словото. Заявяваме, че позицията на БСП относно политиката на Борисов и ръководеното от него правителство остава непроменена- те  са вредни за България и промяната е необходима“, се заявява в позицията на БСП, публикувана на сайта на партията.

Ръководството на БСП и Станишев не за първи път имат разминавания в позициите. Противоположни бяха тезите им при обсъждането на Истанбулската конвенция. След евровота Сергей Станишев коентира, че една от причините за слабия резултат на БСП е вътрешното разделение.