success smart medical doctor working with operating room as concept

ПРОФ. ГЕОРГИ ЧЕРНЕВ: ВНАСЯТ ОПАСНИ ЛЕКАРСТВА ЗА КРЪВНО, РАЗВИВАЩИ 5 ВИДА РАК

Интервю на  Патриция Кирилова

 

B844B5E4-9A0E-4985-B5A6-E2A04D222F0DшжшижгшижгПроф. д-р Георги Чернев е началник на поликлиниката по дерматология, венерология и дерматологична хирургия Онкодерма, като от 2016 г и до момента същевременно работи и като Професор в Клиниката по дерматология и венерология, университетска болница МВР/ Медицинския институт на МВР, София. 

През последните три години и половина е провел над 1300 операции на кожни тумори. Основател и председател е на БДДХ – българското дружество по дерматологична хирургия. От 20 години се занимава с патогенезата и лечението на меланома и кожните тумори. 
Носител на престижните Национални медицински награди.

– Проф. Чернев, от месеци наред сигнализирате за канцерогени, открити в лекарства за високо кръвно, които могат да причинят поне 5 форми на рак. Има ли вече реакция от съответните институции? Споменете за поне една фирма, за която има такива данни?
– Абсолютно никаква информация поне за мен от 2018 година насам, когато официализирахме първия случай на Валсартан индуциран меланом. Фирмата е Новартис. Обявено е навсякъде. Дори сме пратили официално писмо до всичките й офиси в Европа. На сайта на БДДХ-Българското дружество по дерматологична хирургия може да прочетете в секция новини официалното ни обръщение към Новартис, както и отговорът им. Обвиняваме ги директно в прикриване на данни и блокиране на информацията.
После наблюдавахме аналогични странични реакции и към ирбесартан и олмесартан (на различни други фирми), както и към хидрохлоротиазид в комбинация със сартани.
Прилагам документи от официалната регистрация на страничното действие на медикамента към EMA и FDA. На само един от медикаментите , които сме регистрирали.

 За какъв тип реакция говорите? Здравното министерство или ИАЛ?
– Мисля, че няма такава към момента или поне не е достигнала до мен. Вие чула ли сте нещо?


– Каква е причината за липса на реакция според вас?
– Напълно нормално е, обяснимо. Институциите работят нерядко да не споменавам по-тежки думи- в полза на фирмите.
Фирмите диктуват правилата на пазара или на играта.
Те блокират официализирането индиректно. Реакция има към нас- клиницистите. Спряха хирургичната дейност на определени звена. Това е един вид мигновена реакция. Имате право. Коригирам се. Уволниха и един директор…… и т.н. Причината е официализирането на тези данни.

– Защо?
– Как защо? За да бъдат предпазени фирмите от солените глоби на международно ниво. Както и от индивидуалните искове на пациентите на регионално, но по-скоро и на международно ниво. Официализирането на една такава информация в интернационалното пространство е съпроводена със загуба за стотици милиони до няколко милиарда- тук визирам само един антихипертензивен медикамент и прогностичните загуби от спиране на продажбите му в следствие на определено негово странично действие. В случая визирам Новартис например.
Тук обаче не се калкулират съдебните искове, официализирането в пресата и имиджовите загуби- ситуация, в рамките на която преминаваме вече в милиардни ʺвисоти на тоноветеʺ. Тази информация бе споделена/публикувана вече от нас още през месец декември 2018, като 2 седмици по-късно , през януари 2019, фирмата Новартис съкрати 9 служителя от отдела по онко/хематология. Попитайте ги защо? Първият официализиран такъв медикамент с потенциално канцерогенно действие бе на тази фирма. По данни на служителите на същата фирма- всеки един освободен оте отдела е получил/ бил е компенсиран с ʺпо една чанта с париʺ! Данните са от техни служители. И са пресни. Позаинтересувайте се!

– Информацията е плашеща? Какво последва?
– Уволнение на директор на болница, спиране на хирургичната дейност на определени звена и в определена област на онкохирургията/ дерматохирургията, понижаване на длъжност. Както и доста разговори с непознати , бих казал секретни звена на държавата. Което е нормално! Ще се запознаете и с тази информация.
Но това не е най-важното, да не изместваме основната тема. Заплахите и саботажите на това ниво са част от ежедневието. Темата е как това да се спре. Да се намери конструктивно решение в полза на пациентите. За жалост , за да се стигне дотам, ще трябва да бъдем поне за кратко обективни и да се сблъскаме с няколко нелицеприятни истини или информации. Това е.

– Каква според вас е била целта на всичко това- стопиране на операции и т. н.?
– Питате за втори път. Но пояснявам.
Да бъдем блокирани първо ние-клиницистите и достъпът за обработка и анализ на данните от подобен колектив от пациенти- тумори на кожата и антихипертензивни медикаменти, впоследствие и рапортите ни за медикаменти със странични действия към ИАЛ към ЕМА. На практика се целеше пълен/тотален стоп на проекта за продължаване на проследяването на пациенти в тази насока, както и официализирането на данните на локално и международно ниво. В ущърб на хората, разбира се. И в полза на фирмите/ фирмата.
Защото именно това официализиране 1) ʺудря директно в сърцетоʺ многомилиардните фармацевтични концерни на друго ниво (интернационално)и 2)предпазва хората до известна степен (поради стопиране на медикментите). Следва и евентуална реакция под формата на определени санкции (отвън) срещу централите на фирмите (пак навън). Защото у нас-в България, темата е табу и се неглижира с умисъл. Но истината засяга бюджета на фирмите дори и у нас- под формата на съкращения и подкупи, които трябва да дадат неминуемо. Което би следвало пак да е поучително като цяло. Рано или късно възмездие има.

– На практика искате да кажете, че фирмите си купуват политици и индулгенция на най-високо ниво?

– На практика нищо не казвам (вие го казахте), но мисля, че самата вие бяхте изключително точна.
Скандалът със същата фирма отпреди 2 години в Гърция бе по повод подкупите, дадени от Новартис на министър председателите и министрите от 2 правителства. Сходен бе и в Америка с Доналд Тръмп и същата фирма Новартис, ако не се лъжа? Но трябва да се прочете отново. Мина доста време оттогава. Има още 4/5 световни метропола, които се опариха от тази фирма и практиките й. Аналогиите в България са сходни или приблизително сходни. Подходът им не се различава особено. Дават се едни пари и нещата затихват. Не мога да конкретизирам повече. Няма и как. Нали не мислите , че от Новартис са се превъзпитали? Просто сменят полето на действие с друго.

– В какви размери са тези комисионни? Имате ли представа?

Официални данни или тетрадки нямаме налични в момента, за съжаления и копия нямаме (хахахаха). Новартис България или Новартис Швейцария са по-скоро точните адресати, които биха могли вероятно да Ви отговорят. Но такива данни принципно има в звеното за кризисен мениджмънт на всяка такава голяма фармацевтична корпорация.
На база данни от наличната информация в пресата би могло да се заключи, че сумите или комисионните за лобизъм в полза на такива фирми, са сериозни. Осъдителните присъди за неправомерно влияние , неправомерни практики, прояви и т.н. биха могли да имат осъдителен характер и размери от порядъка на 2 милиона до 370 милиона долара- на толкова бе осъдена НОВАРТИС от Американския съд преди не много дълго време. 2015 мисля. Но явно не са си взели поука. Възприемат пациентите ни като един вид ʺопитни мишкиʺ, мислят, че са абсолютни господари на пазара и на света. Но не са. Но такъв род действия трябва да бъдат санкционирани- най-малкото за прикриване на официализиране на информацията или истинските данни по всички медии. Отговорността е на фирмите и подхода им, ИАЛ, министъра.
За мен лично същата фирма има безотговорно отношение към споделената от нас информация за техни медикаменти с потенциално канцерогенно действие на БГ пазара. Информацията относно възможни животозастрашаващи / канцерогенни ефекти на техни антихипертензивни медикаменти всячески се подтиска и прикрива. До сега. Лека полека завесата започна да се повдига. И това е ободряващо, дори освежаващо. Гражданското самосъзнание трябва да вземе превес над лобизма и сивите капитали. Дори да е временно. Пак е успех.

– Тоест Новартис е подтискала официализирането на информация за сериозни странични действия на техни медикаменти? И е плащала подкупи на политици и министри?
– Изразихте се доста точно, макар и хипотетично за сега. Би могло да се търси известна логика или известна доза истина в твърденията или въпросите ви! Нито мога да потвърдя, нито мога да отхвърля? Споделям просто мнение и световната практика до момента, заключенията остават за вас.
Но, говори се (слухове) в пространството за взети много сериозни комисионни по този повод….? Не знам? Проверете сама..иначе е просто слух…около 20 милиона! Хахахахах. Имате поле за действие..

– Все пак чисто ориентировъчно? Защо точно 20?

– А защо пък не? Имайки предвид, че само оборотът на един такъв медикамент на същата фирма Новартис да приемем (изцяло хипотетично погледнато) по официални данни е от порядъка на около 2 милиарда долара на година! А за една предполагаема такава фирма в случая имаме мисля 3 такива медикамента? Мисля, че те са от 2009/2010 на пазара? 10 години. Може да смятате предполагам? Около поне 20 милиарда оборот и може би 5 до 6 милиарда чиста печалба?
2-20 милиона са ʺпари за семкиʺ на това ниво? Дали точно те обясняват вероятно мълчанието на институциите и на силните в държавата? Нито мога да потвърдя, нито да отрека информацията?! Би било спекулация. Проверете. Вие сте журналистите. Информациите , които получаваме идват от служители в самата фирма Новартис. Хем забогатели там, хем недоволни, че имало и по-богати ! Ха,ха, ха, ха! Това е истината!

– Кой ги е взел?
– Добър въпрос, но като цяло безсмислен по своята същност.
Нямам представа. Едно е сигурно- не сме нито аз, нито екипът ми. Ако следвате пътят на логиката , мисля, че не е трудно да се досети човек…..къде биха могли да бъдат ! Не са много местата , където могат да сa един вид потънали….

– Каква е причината да не се оповестяват тези данни и да има репресии?

– Парите, разбира се. Информацията е чувствителна и скъпа. Оповестяването й струва и ще струва за в бъдеще oще повече. Причината е, че трябва да се санкционират фирми с милиарден бюджет, а това не е лесна работа, като същевременно липсват комисионни. Ако се прави по правилата – има потупване по рамото, награди, медали, значки, чест и слава. Ако ли не – има мълчание и много пари. Изглежда е по-лесно за някой и на някой- да санкционират нас, в полза на фирмите. И да се прибират милионите от фирмите, за да цари мълчание. Затова може би е по-добре да попитате тях? ИАЛ, здравен министър? ..Фирмата Новартис?
Но този път дадохме международна гласност чрез публикация на данните и това бе причина информацията да бъде осветена. Сега започва всичко да се изяснява. Лека, полека. Стана неприятно, горещо, но сега тепърва започваме.

– Според данните тези опасни партиди за произведени в Индия и Китай – те не подлежат ли на европейска стандартизация?
– Няма данни и няма партиди. Информацията е покрита или прикрита. Всеки и всичко подлежат на проверки и санкции. Особено щом има такива данни. Досега това не се случи.
Eвропейските закони предпазват донякъде фирмите, тъй като данните относно произходът на субстанциите е леко замъглен. Независимо от страната – производител, на опаковката се официализира само страната на пакетиране. Тоест, ако медикаментите са произведени в Китай, а се опаковат у нас – производител излиза Европейският пазар. Това обяснява донякъде липсата на проверки и сериозни санкции на фирмите в Европа (те са произведени в Европа уж), за разлика от ситуацията в Америка. EMA e по-толерантна от FDA в това отношение. Американците са агресивни, търсят бързи решения, действат мълниеносно.

– А там – каква е?
 Пълен контрол и тежки санкции от различни посоки или нива.

– Има ли такива медикаменти действително на Европейския пазар?

– Категорично да.  Открихме медикаменти, които са в момента на Европейския /Българския пазар и са свързани с манифестацията на различни ракови форми. В момента и сега. Следващото интервю ще ги изброя лично и поименно. Сега започнах с фирмата с най-нагло поведение и подход- както към хората, пациентите, така и към лекарите откриватели. Това е недопустимо.

– Става дума за лекарства, които са в масова употреба. Има ли яснота колко българи са засегнати от тях?

 

Цялото интервю вижте в  https://patriciakirilova.blogspot.com/2020/01/5.html

 
Патриция Кирилова

PR & Journalist  

VIP COMMUNICATION PR Agency – CEO   
Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


  • печатна реклама външна вътрешна реклама Несебър

One thought on “ПРОФ. ГЕОРГИ ЧЕРНЕВ: ВНАСЯТ ОПАСНИ ЛЕКАРСТВА ЗА КРЪВНО, РАЗВИВАЩИ 5 ВИДА РАК

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *