New Imageош4шеуеи

ПРЕДСТАВИХА В КАРТА РИБАРСКОТО СЕЛИЩЕ НА БУРГАС

New Imageаа,уе,уе

 

 

Българската картографска асоциация е национален представител на страната ни в Междунаодната картографска асоциация (ICA). Тя обяви на своята страница http://cartography-gis.com/maps_bca_bg/, издаването на първата туристическа карта на Странджа и крайбрежието й, отговаряща  на европейския  картографски стандарт.

Това става през Международната година на картата – глобална инициатива на ООН. Картата на Странджа е издадена под специалния логотип на организацията – знак за отличие и препоръка за информационен оборот. Тези достойства на новия инструмент за развитието на туризма в Бургаска област, превръщат отбелязването на всеки обект на картата в признание.

New Imageош4шеуеи„Поставянето на картата” на Рибарското селище край Бургас – по време на процедура за включването му в световната листа на ЮНЕСКО е авторитетна подкрепа от българската картография. Бургаската кандидатура „Плетене на рибарски такъми – таляни, мрежи и винтери: хилядолетен занаят от Бургаския залив, вече може да бъде локализирана на европейска карта.

По вековна традиция, картографите са получавали своя статут от суверена и създадените от тях изображения винаги са  имали стойност на предписания и норма. Не случайно, Организацията на обединените нации в Ню Йорк, има специален картографски отдел и колекция. Ще припомним, че само преди една година, тя бе обновена и попълнена с щедро дарение на Българската картографска асоциация, предадено  чрез Министерството на външните работи на Р.България.

New ImagerewewewrЕкземпляри от новата карта на Странджа и нейното крайбрежие бяха връчени на Димитър Янчев – председател на сдружение „Морски сговор”, а в негово лице – на всички жители на Рибарското селище.

В новите издания на картата, Рибарското селище ще бъде представяно с отделно информационно каре, като значима културна атракция по южното ни крайбрежие.

 

На снимките :

  1. Корицата на първата карта по европейски стандарт, на която е отбелязано Рибарското селище край Бургас. Тя се разпространява в тираж от 5000 екземпляра.
  2. Отсечка от картата с Рибарското селище – знак за крайбрежно образувание и пристанище.(картография и проект: КАРТПРОЕКТ и ГЕОПАН)
  3. Стефан Пейков от ГЕОПАН представя на ръководството на сдружението „Морски сговор” новата карта и изобразяването на Рибарското селище, и пристанището му на нея

 

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *