Petrova niva(1)

ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА БЪЛГАРСКИЯ ФЕРМЕРСКИ СЪЮЗ ВЗЕ УЧАСТИЕ В ДЕНЯ НА ТРАКИЯ НА и.м. ПЕТРОВА НИВА В СТРАНДЖА

 

 

По покана на граждански инициативен комитет, който вече три години отбелязва 26 март – Деня на Тракия на и.м. Петрова нива в Странджа в тържеството взе участие председателя на БФС г-н Георги Стоянов. Пред историческия паметник в слънчевия мартенски ден се бяха събрали тракийци, за да изкажат почит към героите превзели Одринската крепост на този ден, по-късно обявен за Ден на Тракия.

В множеството на гости можеха да се различат кандидати за народни представители, кметове, членове на патриотични обединения, Българския фермерски съюз и др. от района на Източна Тракия и страната. През 2023 г. се навършват 120 от обявяването на Илинденско-Преображенското въстание в Македония и Одринско.

На високия пилон, под звуците на националния химн бе издигнат българския трикольор. Пламенно слово изнесаха двама от инициаторите на гражданското тържество – известния български хирург-онколог и голям приятел на странджанци проф. Иван Гаврилов и кмета на Малко Търново Илиян Янчев.

По повод  Деня на Тракия бяха поднесени цветя пред паметника и гроба на военния  ръководител на Одринския революционен окръг  войводата Георги Кондолов. Над гроба му бе поставен специално изработен образ на Св. Георги Победоносец, а на храм-паметника „Св. Петка Българска“ бе дарена свещена книга екземпляр от Аджарското евангелие създадено в Карловско през 1652 г. Вторият екземпляр бе връчен – от името на съставителите и издателите  му от Националната библиотека „Св.св. Кирил и Методий“ на инж. Петър Кънев – съратник на проф. Александър Фол в осъществяването на програмата за научни изследвания в тази част на Тракия.

От името на Българския фермерски съюз, Георги Стоянов дари  специално изработен 7 метров национален флаг и изрази дарителската воля на съюза  – той да се вее на специално монтирания пилон над с. Стоилово, където е обявено включването на странджанци в Илинденско-Преображенското въстание през 1903 г. Дарението бе прието от кмета Илиян Янчев с благодарствени думи към БФС.

На втория ден от отбелязването на Деня на Тракия, председателят на БФС проведе среща с млади фермери и предприемачи от района на Тракия и Странджа, като ги запозна с целите и задачите, които си поставя съюза. Срещата премина в активна дискусия и обмен на идеи.

2(29)В края на срещата бе подписан меморандум за сътрудничество и съвместни инициатива между Българския фермерски съюз и Националната асоциация на хосписите в България представлявана от  председателя й д-р Димче Миладиноски. В меморандума се предвиждат общи инициативи за подобряване грижите за българските фермери по време и след тяхната активна трудова дейност.

 

На снимките:

1.Проф. Иван Гаврилов – един от инициаторите на утвърдилата се като традиционна среща за Деня на Тракия на и.м. Петрова нива, Георги Стоянов и кмета на Малко Търново Илиян Янцев и членове на инициативния комитет за отбелязването на Дена на Тракия. сн. Геопан

  1. 26 март – Ден на Тракия. Подписване на меморандум за сътрудничество и съвместни инициатива между Българския фермерски съюз и Националната асоциация на хосписите в България. сн. Геопан
Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *