Пет или шест партии влизат в 49-ия парламент. Това показва проучване на Центъра за анализи и маркетинг, проведено в периода 16-19 март сред 1021 пълнолетни граждани, съобщава БНР.

Според данните, обединението ПП-ДБ води с едва 1% пред ГЕРБ-СДС, съответно с 25,7% подкрепа срещу 24,7%. Трета политическа сила е ДПС с 13.8 %. Следват „Възраждане“ с 12.5% и БСП с 8.1%.

„Левицата“ събира 4% от гласовете, позиционирайки се точно на бариерата за влизане в Народното събрание.

Под тази линия остават „Има такъв народ“ с 2,9%, „Български възход“ с 2,8% и НДСВ с 1,2%. 3,2% от анкетираните пък заявяват, че не подкрепят никого.

Социологът Юлий Павлов, който представи данните на пресконференция в БТА, заяви, че вече няма политик с положителен рейтинг.

"Тренд": Пет партии влизат в парламента, но се търси победителят

„Тренд“: Пет партии влизат в парламента, но се търси победителят

Други три формации „загряват“ под изборния праг

Проучването показва, че отрицателните спрямо положителните нагласи вече преобладават и по отношение на президента Румен Радев (47,4% срещу 44%). Негативен е и рейтингът на служебния премиер Гълъб Донев (52,4% срещу 34,1%).

Прогнозите на Центъра за анализи и маркетинг са, че избирателната активност на предстоящите избори ще е сходна с тази на предходните.

42,1% от запитаните дали ще гласуват, отговарят положително и заявяват, че вече са решили за кого, докато 16% имат намерение да упражнят правото си на глас, но още се колебаят кого да подкрепят. Колебаещите се дали да отидат до урните са 17,9%, докато твърдо решилите да пропуснат изборите са 20,3%.

Избирателите на ПП-ДБ и на ГЕРБ са по-оптимистично настроени по отношение на потенциала за съставяне на правителство след вота.

Битка и за третото и четвъртото място в 49-то НС

Битка и за третото и четвъртото място в 49-то НС

Проучване на Галъп показва статистическа грешка също между първото и второто място