prodanov.07-b514e1d7

ПП АБВ :Абсолютно недоумение събуди констатацията на правителството ……

ПОЗИЦИЯ НА ПП АБВ
ПО годишния ДОКЛАД  ЗА състоянието на НАЦИОНАЛНАТА СИГУРНОСТ на България  ЗА 2016 г.
Отношения Русия– България

 

 

Абсолютно недоумение събуди констатацията на правителството във внесения Доклад за състоянието на националната сигурност на Р България за 2016 г., че Русия представлява една от основните външнополитически заплахи за България.

 

Изригването в социалните мрежи беше толкова силно, че накара дори Цветан Цветанов да се дистанцира от доклада, казвайки, че „не е прочел още доклада“ и да започне да говори, че „тове е извадено от контекста на написаното“, че когато влезе за обсъждане в комисиите ще „може да се говори по-ясно“ и т. н.

Питаме се също така как са гласували на заседанието на МС тези представители на Обединените патриоти в правителството, които винаги са имали разумно, трезво и исторически обосновано отношение към българо-руските отношения? Чакаме да чуем и позицията на другата част от представителите на Обединените патриоти в парламента, които до вчера яростно защитаваха всичко руско, а днес не обелват и дума?

 

Вече години наред България провежда неясна, объркана и хаотична политика към Русия, ставайки заложник на конюнктурни политически или личностни нагласи или жертва на чужди национални глобални стратегии.

Голямата част от обществото смяташе, че с новия президент и новото правителство България ще направи преоценка на отношенията ни с Руската федерация. Преоценка, която да отчете и позитивите, и негативите в досегашните отно­ше­ния, да видим къде стои България в глобалния пъзел и да се вклю­чим активно в дебата в защита на интересите си.

Надежда за такава преоценка даде възобновяването на диалога с Русия по газопреносните проекти и по АЕЦ „Белене“, който сега е на път да рухне благодарение на такива необмислени, непрофесионални и необосновани с нищо заключения.

 

Смятаме, че е безспорно, че националният интерес на България са равноправните, вза­им­ноизгодни отношения с Русия. При тяхното формулиране и провеждане могат да се сблъскат различни гледни точки, но отговори и решения трябва да се търсят чрез една, политически отговорна и експертно подплатена, дискусия около следните общи опорни стълба:

– Отказ от раздухването, въпреки неоспоримостта на свободата на мнение, както на антируски, така и на антиевропейски и антиамерикански настроения;

– Активно участие във формирането и провеждането на об­щите позиции и политики спрямо Русия като неотменна част на съюзническите ни отговорности в рамките на ЕС и НАТО;

Приемственост и последователност в отношенията ни с Руската федерация чрез намирането на баланса между традициите и опита от миналото и новото качество в условията на пазарни отношения и либерална търговия;

– Възстановяване на диалога между институциите и акти­ви­зи­ране на визитите между официални представители на Бъл­га­рия и Руската федерация като предпоставка за активизиране на двустранното сътрудничество и набелязване на съвместни проекти в области от взаимен интерес, в т.ч. връщане на България на европейската енергийна карта на Русия;

– Отстояване на правото си на специфична, активна позиция в отношенията с Руската федерация. Ние трябва да бъдем елемент от политическите и дипломатическите усилия за решаване на конфликтите и проблемите;

– Българският парламент, правителство и президент трябва да станат основен двигател за обединение на нацията и институциите около подобна позиция и гарант за нейното последователно провеждане.

 

Категорично възразяваме срещу тази нова тежка идеологизация на отношенията между Москва и София, която крие потенциално възраждане на отдавна приключилата дискусия за стратегическия избор и външнополитическата ориентация на България.

 

Категорично се противопоставяме на опитите за поредното влошаване на двустранните ни отношения с Русия, което е продиктувано от всичко друго, включително и от външно влияние, но не и от националните интереси на България.

 

Категорично изразяваме несъгласието си,в навечерието на 140-та годишнина от Освобождението на България, да се отричаме от тези, благодарение и с помощта на които съществува съвременната българска държава и да ги обявяваме за „заплаха“, която очевидно се привижда и витае в главите на хора, готови да продадат историята и бъдещето ни, даже не за жълти стотинки, а срещу „голи обещания за благоденствие“.

 

 

ПП АБВ

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *