Увеличават се всички телефонни измами в последните месеци. Тенденцията е отбелязана в СДВР.

Главният експерт Иво Никодимов отново обърна внимание на възрастните хора.

Той уточни, че полицията или други държавни институции нямат практика да искат пари и да договарят по телефона каквито и да е действия, свързани с пари.

На територията на София най-често се хващат т.нар. мулета, които се изпращат да вземат парите от жертвите. Самите измамници обаче не се намират в столицата, а в други градове на територията на страната или в съседни държави като Румъния. По телефона се отправят много често заплахи за побой и психически тормоз.

„Просто това е атака по телефона, тези хора разговарят с жертвите си от значително разстояние“, изтъкна Иво Никодимов.

Пенсионер даде над 100 000 лева на телефонни измамници

Пенсионер даде над 100 000 лева на телефонни измамници

Възрастният мъж продал имота си, полицията хвана мулетата

Брифинг от СДВР дадоха по повод последният случая от София – втори само в рамките на няколко дни, при който става ясно, че жертва на телефонни измамници е дала близо 100 000 лв.

Новата жертва е 71-годишен мъж от София. Той дал парите на 25 януари, но едва вчера – 5 февруари, е подал сигнал в полицията.

Измамниците се представили за полицаи, които разследват телефонни измами и поискали съдействие от възрастния мъж за операцията по разкриването.

Той е събрал парите в плик – 91 540 лева и откритото в дома му злато и сребърни накити. Пликът оставил до паднало дърво в близост до дома си в района на Транспортна болница.

Образувано е досъдебно производство и работата под надзора на Районна прокуратура София продължава.

По думите на Никодимов се работи по версията една и съща престъпна група да е измамила и двамата възрастни мъже.

82-годишен даде близо 100 000 лв. на "ало" измамници

82-годишен даде близо 100 000 лв. на „ало“ измамници

Носил парите на различни места в продължение на 2 дни

Припомняме, че на пенсионер даде пари на телефонни измамници над 100 000, които оставял парите в района на Транспортна болница.

Всеки ден се заявяват по няколко телефонни измами, но не на толкова висока стойност. „Наблюдава се тенденция за повишаване на броя на подобни измами“, заяви полицаят.

Никодимов призова жертвите да бъдат предпазливи, да не бъдат доверчиви, да не съобщават лични данни по телефона и да се свържат със свои близки след контакт с непознати.