640_4e76d0971666e5045594982cd0badbf3

Пловдивчанин стопанисва царската къща в Баня

Георги Тенев ремонтира имота и го отвори за туристи

 

Пловдивският бизнесмен Георги Тенев е новият стопанин на царския дворец в град Баня. Както „Марица” писа, наследственият имот на Симеон Сакскобургготски за първи път е отворен за туристи, откакто е построен през 1929 г. Преди това в лятната вила на цар Борис Трети е отсядало семейството на бившия премиер, а в една от постройките са извършвани дегустации.

Георги Тенев на добра воля и със свои средства реновира част от двореца, който Симеон Сакскобургготски е поверил на местната винарска изба „Розова долина”.

640_d3e2f01f48b5bcfe84d4df792bd4aa33В него е направен частичен ремонт на част от помещенията, като е запазена автентичната мебелировка, която е във възрожденски стил. Предстои още боядисване на стаите и възстановяване на дървената част на чардака. За съжаление дворецът не е бил поддържан както трябва от предния наемател, каза кметът на Баня Стамен Гешев.

Според него фактът, че сега той ще функционира като музей, е добро дошло за града, тъй като ще раздвижи туризма. Гешев уточни, че в къщата е имало течове заради неизточено парно, което е довело до наводнение и мухъл в стаите.

Заради влагата са повредени някои от картините, подарени от различни български художници, видя и екип на „Марица”. Огромната градина с ценни декоративни видове е била занемарена и приличала на джунгла заради избуялите треви и бурени, от които не са се виждали алеите.

В момента паркът е разчистен, но има още работа по поддръжката и озеленяването, за да добие предишната си красота. Кметът Гешев не знае дали царят е запознат със състоянието на имота си. От няколко години експремиерът не бил жител на Баня и рядко посещавал двореца.

640_287568aa343fe1472c33f182659c9195В него може да се разгледа само първият етаж, където се намира кабинетът на цар Борис Трети, приемната с камината и трапезарията. Спалните са на втория етаж и са недостъпни за посетители. Като се изключи кабинетът на монарха, другите две помещения са просторни и скромно обзаведени.

По скриновете и рафтовете са подредени красиви сувенири, ордени, сервизи и албуми, а на стените има снимки на три поколения.

За жалост в Баня нищо не се случва. Градът, който е богат на минерални извори, има право да се нареди сред челните балнеоложки и СПА центрове в страната. Затова правим всичко възможно това да се случи, а дворецът е част от  развитието и на туризма в града, каза Георги Тенев.

Той уточни, че лятната царска резиденция, която е паметник на културата, е отворена всеки ден за посетители. Предвидено е там да се организират сватбени тържества, кръщенета, частни партита, рождени дни и др.

Тя е атракция и за гостите на най-новия хотел в Баня – „Царска баня”, чийто инвеститор и собственик е Георги Тенев. 49-годишният предприемач не е от вчера в хотелиерския бранш. Негов е и хотел „Афродита” в Пловдив. ДАКСИ показва, че той е едноличен собственик на три фирми  с различен предмет на дейност – търговия със строителни материали, спедиторска, превозна дейност и др., а в четвърта фирма е съдружник със съпругата си. /Марица.бг

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *