Патилан и баба Цоцолана отново в Бургаската опера

 

Тази събота Бургаската опера ще се превърне в патиланско царство, защото ще бъде посетена от  най-непослушните герои, излезли изпод перото на Ран Босилек. Точно в 11:00 часа на 27 февруари на сцената ще се появи строгата, но справедлива баба Цоцолана, палавият Патиланчо, Дана, Данчо, Ганчо и куп други герои.

Премиерата на мюзикъла за деца от Александър Йосифов не само ще ни зареди с добро настроение, но ще ни припомни и персонажите, с които са израснали поколения български деца. Над представлението са работили известният сценограф  Иван Токаджиев и режисьорът  Дарина Главанакова –Бакърджиева.  За тях това е втори съвместен проект след „Снежанка и седемте джуджета”.

В началото на мюзикъла разказът на чичо Гого връща публиката  в 70-те години на миналия век. Баба Цоцолана не е жена от село, а пенсионерка, която   живее в малък град и всяко лято посреща внучето си, което й идва на гости. Това, което ще зарадва малчуганите е, че бандата на Патилан е много голяма. В ролята на непослушните хлапета  ще се превъплъти и част от балета на Бургаската опера, която освен с танци ще блесне и с актьорска игра. Героят, заради когото стават всички пакости,  е специалната изненада в представлението.

„Хлапетата, които творят  бели, всъщност са креативни, умни и хитри”, споделя сценографът Иван Токаджиев. Костюмите, които той създава, отразяват духа  на 70-те години. Магията на онова време се прокрадва и в танците, с които бандата на Патилан поздравява  баба Цоцолана  за рождения й ден. Хореографията е дело на примабалерината Галина Калчева.

„В „Патиланци” показваме, че по онова време децата са използвали книгите, като единствения път към сбъдване на своите мечти. Интересните ситуации, в които попадат, е заради  богатото им въображение, развито благодарение на четенето”, казва режисьорът Дарина Главанакова – Бакърджиева.  Тя споделя, че  работата й с Иван Токаджиев е изключително полезна, защото неговите решения са много креативни.

За  ролята на Патиланчо се подготвят  Бранимир Недков и Димитър Байчев, за тази на баба Цоцолана – Невена Михайлова и Магдалена Георгиева. За Леля Станислава репетират Дарина Запрянова, Лина Пеева и Пламена Михайлова, за чичо Гого – Диман Панчев, Петър Тихолов и Николай Георгиев, а за чичо Страти –  Милен Динолов и Александър Перпериев. В образа на Дана ще влезе Весела Апостолова, а за  Гана се готвят  Мария Добрева и Радостина Крантева. Като Данчо ще видим  Димитър Байчев, а като  Ганчо – Мирослав Димитров. Диригент е  Йордан Дафов, а танците са дело на примабалерината Галина Калчева.

Държавна опера – Бургас пожелава на малките си зрители весело настроение и приятни преживявания в компанията на патиланците.

Цените  на билетите за „Патиланци” са 6 лева за възрастни и 4 лева за деца.

 

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *