Още по темата

  • Депутатите да останат без имунитет, предлага Марешки
    Преди 6 дни

Бизнесменът Веселин Марешки постави ултиматум на управляващите.

Лидерът на „Воля“ заяви, че депутатите от партията му ще поемат по курс на предсрочни избори, ако ГЕРБ и ОП не се заемат с „корупцията, контрабандата, картелите“ до септември.

Марешки: Заплашват ме заради бизнеса с горива

Цацаров поиска имунитета на Марешки заради рекет и заплахи

Марешки говори пред медиите, след като прокуратурата официално го обвини в изнудване. Той и други двама депутати от партията му „Воля“ дадоха имунитета си заради обвиненията.

Лидерът на „Воля“ си обясни обвинението срещу него с отправяни му заплахи да се оттегли от бизнеса с горивата.

По-късно през деня главният прокурор Сотир Цацаров се самосезира и обяви, че прокуратурата ще разследва изнесената от Марешки информация за заплахи към него.

Според специализираното звено „Антикорупция“,

Марешки е принуждавал собственици на конкурентни на неговите аптеки да прехвърлят дялове от собствеността си към негови дружества.

Заплахите е осъществявал на базата на агресивна ценова политика, с която задушавал бизнеса на конкурентните аптеки. В някои случаи Марешки е принуждавал конкурентите да купуват лекарства от негови складове при неизгодни условия.

В отделни случаи депутатите Пламен Христов и Кръстина Таскова също са участвали в изнудванията.

Депутатът изрази учудване от предявените му обвинения.

„Обвиниха ме за нелоялни търговски практики, агресивно раздаване на листовки и други, като по този начин да принудя някой да направи нещо, но не можах да прочета много точно“, заяви той на излизане от съда.

Марешки не разбира как „лоу кост компаниите“ могат да атакуват конкурентите си с ценова политика,  а в неговия случай това е престъпление.

Той обаче не адресира доказателствата за изнудване, които се съдържат в записани телефонни разговори.

Бизнесменът обаче изтъкна, че производството срещу него е било прекратено през декември.

Главният прокурор Сотир Цацаров поиска имунитета на зам.-предеседателя на парламента заради две обвинения към него. Едното е това в изнудване, другото е за рекет и побой над варненския общински съветник Костадин Костадинов.

Марешки твърди, че е обект на умишлен натиск и му е било поставено условие да излезе от бизнеса с горивата до края на май т.г.

Исканията да излезе от бизнеса с горивата идвали от хора, които „мародерстват този бизнес, имат възможност да поставят такива условия“.

Те имали и лостовете да „извадят“ разследването на прокуратурата.

Това твърдение за оказан върху него натиск обаче също ще се разгледа от обвинението, след като в ранния следобед главният прокурор Сотир Цацаров се самосезира за него.

Председателят на „Воля“ предположи, че атаките срещу него идват от управляващите, макар че, по думите му, може да са замесени и от опозицията.

Бизнесменът предупреди, че

от септември депутатите на „Воля“ започват „агресивна политика за предсрочни избори“,

ако управляващите не се съсредоточат върху „корупцията, контрабандата, картелите“.

„Покрай всички шумотевици забравихме за модела „Кой“, как милиарди наши пари отиват в чужди джобове“, констатира зам.-председателят на Народното събрание.

Той допълни, че е изложил тези въпроси в скорошна среща с премиера Бойко Борисов.

„Контрабандата продължава да върлува, 900 бензиностанции са хванати за манипулиране на уредите, но сред тях не е нито една на Марешки“, допълни политикът.

„Видяхме няколко загубени месеца“, каза още Марешки за работата на правителството по маркираните от него теми.