1 (3)

Нужни са държавни стандарти и обучени кадри в битката с домашното насилие

Около това се обединиха лидери от неправителствения сектор от три областни града и кандидатите за народни представители от коалиция „Продължаваме Промяната – Демократична България“

24 души са загинали от домашно насилие в България през изминалата година, а жертвите на посегателства са хиляди, основно жени и деца.

Статистиката обхваща 2022 г. и е на база данни, събрани от граждански организации за закрила, тъй като в България няма единен регистър на пострадалите. Проблемът продължава да е свързан до голяма степен и с липсата на мерки за ясно регламентирана връзка между институциите и неправителствения сектор, обучени кадри и междинни звена към ведомствата.

През асоциация „Деметра“ годишно преминават около 900 души. С тях работят екипи за настаняване в защитени жилища, предоставя им се социална, психологична и юридическа помощ. Успоредно с това се правят и безвъзмездни обучения на специалисти в различните структури и институции за разпознаване и работа с жертвите и насилниците.

За да има ефективна превенция и помощ обаче е нужен държавен стандарт, който да гарантира свързаност и добро взаимодействие между всички ангажирани с проблема институции.

334314372_153722210876797_8464343460601435740_nЗа това ще работят в 49-то НС кандидатите за народни представители от коалиция „Продължаваме Промяната – Демократична България“ – Константин Бачийски, Даниела Божинова, Христо Симеонов и Ангел Симеонов.

Те проведоха среща с експерти в борбата срещу насилието от три областни града.

Разговорите по проблематиката се състояха в първия и единствен динамично работещ в България „Център за превенция на насилието и престъпността“ в Бургас. Той е изграден по немски модел преди близо 15 години изцяло от дарения по идея и инициатива на кандидата за депутат и бивш зам.-министър на вътрешните работи, Ангел Симеонов.

Тогава сред дарителите са Федералната полиция на Германия, водачът на листата – Константин Бачийски и други хора и организации подкрепящи идеята.  Покрай общата им благородна цел Бачийски и Симеонов вече 15 години работят за подобряване на социалните услуги към уязвими групи от обществото. Те ще продължат усилията си и в следващия парламент и това беше причина двамата да инициират срещата с активно работещите организации по превенция на насилието.

Домакини на срещата бяха Диана Видева от борда на асоциация „Деметра“, председателите на организацията за Бургас, София и Пловдив, както и ръководителят на Българска платформа към „Европейско женско лоби“ – Илиана Балабанова, представители на Кризисните центрове в подкрепа на жертвите на домашно насилие, в помощ на жертви на домашно насилие, Център срещу трафик на хора и Гореща телефонна линия.

Всички участници се обединиха около мнението, че е необходимо час по-скоро да бъдат приети промени в Закона за защита от домашно насилие и да се работи за политически решения, които да спомогнат за бърза и ефективна връзка между полиция, съд, прокуратура, здравно и социално министерство и в тясно сътрудничество с неправителствения сектор, който до момента е основната последователно работеща страна по проблема с насилието.

 

 

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *