320fe0e66bd1

Нито едно от исканията на местните жители на Общините Балчик, Каварна и Шабла не беше изпълнено

Нито едно от исканията на местните жители на Общините Балчик, Каварна и Шабла не беше изпълнено или съобразено
 
Въпреки многобройните разговори, отправени искания и писма с питания от страна на местната общност към МОСВ, ИБЕИ – БАН, МЗХ и Министерски съвет, до момента нито едно от исканията на местните жители и заинтересовани хора не беше отразено или изпълнено и нито един документ не беше съобразен с икономическите, социалните, регионалните и местните особености на населението в Крайморска Добруджа.
 
Не бяха предоставени от МОСВ никакви първични данни и теренни проучвания с конкретни GPS точки за първоначалното очертаване на Защитените зони „Калиакра“, „Белите скали“ и „Комплекс Калиакра“, които безспорно да доказват наличието на видовете, предмет на опазване във всеки конкретен имот.
 
Не бяха отстранени и явните фактически грешки по очертанията на зоните, както и грешките в картирането на понто-сарматските степи, обект на опазване по Заповед №РД-526 на Министерството на околната среда и водите със забрани за строителство и земеделие.  
 
Като резултат, Заповед №РД-526 е обжалвана пред ВАС от десетки засегнати хора.
 
На вчерашните срещи, беше направен нов опит за насилствено Обществено обсъждане на Интегрирания план за управление, въпреки категоричното несъгласие на засегнатите граждани и представители на браншовете. Още на 4 август 2017 хората отхвърлиха категорично съдържанието на ИПУ, но той пак ни беше предложен със същите грешни и неприемливи текстове.
 
Държавата отказа да съобрази подготвяните от НПО и ИБЕИ БАН документи и по този начин е в нарушение на чл. 2, ал. 3 от ДИРЕКТИВА 92/43/ЕИО НА СЪВЕТА от 21 май 1992г.  за опазване на естествените местообитания и на дивата флора и фауна, която гласи:

Мерките, взети в изпълнение на настоящата директива, се съобразяват с икономическите, социалните и културните изисквания, както и регионалните и местните особености.  (Art.2, p.3.  of Council Directive 92/43/EEC of 21 May 1992 on the conservation of natural habitats and of wild fauna and flora: Measures taken pursuant to this Directive shall take account of economic, social and cultural requirements and regional and local characteristics.)

 

Въпреки, че Европейската стратегия в тази област е насочена към общностите, регионите и европейските държави, хармонизиране на техните нужди за икономическо, социално и културно развитие, като също така отговаря на екологичните стандарти на естествените местообитания, Българското правителство едностранчиво защитава единствено позицията на Зелени НПО и ИБЕИ БАН и тяхната неотстъпчивост води до пълна липса на баланс между интересите на хората и опазването на природата в района.

 
Липсата на компенсаторни механизми за засегнатите собственици на земя в Защитените зони, противоречи на редица Европейски практики и подходи, при които всяки един ограничителен режим върху частната собственост е въведен с предвидени ясни финансови компенсации.
 
Всъщност, нито една Защитена зона не съобразена с интересите на местните хора. На засегнатите граждани, собственици на имоти е отнета изцяло възможността да обжалват картирането и реално да участват в определянето на границите на Натура 2000 (38% от територията на България). Заповедите по чл. 12, ал. 6 от ЗБР за обявяване на Защитените Зони са необжалваеми. Хората нямат НИКАКВА ВЪЗМОЖНОСТ за правна защита и са лишени от ефективно правосъдие и защита на своите имоти и права в областта на екологичното законодателство.
 
Апелираме към всички засегнати български граждани, да се присъединят към колективната ни жалба до Европейската комисия.
 
 
От ИК „Да спасим Крайморска Добруджа“
Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *