Tishev2

Николай Тишев : Кой ще понесе политическата отговорност?

„След като се твърди, че бюджетът е ощетен с над 210 млн. лв., кой носи отговорността за това?“. С този въпрос се обърна към управляващите народният представител от „БСП за България“ Николай Тишев от парламентарната трибуна по време на обсъжданията на законопроекта за хазарта. „Когато става дума за такава колосална сума, вече не говорим за финансов въпрос, а за политически.

Говорим за политическа отговорност, защото, след като гръмна скандалът, всички институции се изпокриха. Политическият въпрос тук е – носи ли Министерството на финансите, в частност министърът на финансите, отговорност за действията на председателя на Комисията по хазарта, който той назначава. Носи ли министърът отговорност за действията и на другите членове на Комисията, които също той е назначил“, добави Тишев.

Народният представител попита още: Как е възможно за пет години в държавния бюджет да не влизат над 210 млн. лв и нито една държавна институция за тези 5 години не е видяла проблем. Той подчерта, че отношението към хазарта и към хазартния бизнес във всяка една страна е държавна политика, а този законопроект касае само един сегмент от хазартния бизнес и това е лотарията.

„При останалите няма проблем ли? Там всичко продължава постарому? Това не е държавнически подход  и държавническа позиция към сектора на хазарта. Това е решаване на парче на проблем. И как го решаваме този проблем? Закриваме ли лотариите – не. Увеличаваме ли данъка и таксите, които трябва да плащат лотариите – Не, ние ги одържавяваме, като по този начин монополизираме сектора.

Защо точно тях, а не други видове хазарт, не е ясно. Ще спрат ли хората да търкат билетчета? – Не, защото същите лотарийни игри ще предлага спортният тотализатор“, заяви още Николай Тишев.

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *