Д-р Ина Кирова1 (1)

Не подценявайте спирането на дишането по време на сън

 

Иновативен апарат диагностицира сънна апнея за 1 нощ

Знаете ли, че болестта на нашето съвремие – сънната апнея, не е безобидно състояние? Тя е не само здравословен, а и социален проблем. Това заболяване представлява опасност за здравето и живота, както за пациентите така и за околните, предупреждават пулмологът д-р Димитрина Стоянова и кардиологът д-р Ина Кирова от пловдивската денонощна клиника „Медикус Алфа“.

Д-р Димитрина Стоянова1 (3)„Хората със сънна апнея страдат от сънливост през деня, а някои от тях дори при активни дейности заспиват. Например, при шофиране, което може да доведе до тежко пътно-транспортно произшествие“, посочва д-р Стоянова. Нейните думи се потвърждават и от статистиката в САЩ –  20 процента от катастрофите в страната са именно заради заспиване зад волана.

Сънна апнея от латински буквално означава липса на дишане или спиране на дишането. Може да засегне, както възрастни хора така и деца, обяснява кардиологът д-р Кирова. По-често се среща при мъжете. За апнея се смята спиране на дишането по време на сън за над 10 секунди. При повечето пациенти епизодите средно са около 20-30 секунди до 2-3 минути. Това води до понижаване на нивото на кислорода в кръвта и до непълноценен сън, значителна отпадналост и умора през деня.

Д-р Кирова посочва кои са рисковите фактори за сънна апнея – наднормено тегло, метаболитен синдром, хронични белодробни заболявания, тютюнопушене и др. Коварното е, че много от пациентите се оказват в „омагьосан кръг“. Сънната апнея, особено нелекуваната, може да се окаже причина за „отключването“ на сърдечно-съдови заболявания като артериална хипертония, сърдечна недостатъчност, ритъмно-проводни нарушения, а и да доведе до нетрудоспособност. При младите хора се стига и до сексуални проблеми, до понижаване на либидото. Специалистите определят 3 типа сънна апнея – централна, обструктивна и смесена, като най-често срещана е обструктивната. Дължи се на отпускане на тонуса на мускули в гърлото, което стеснява или затваря дихателните пътища и дишането става недостатъчно или спира. Понякога причина за проблема са и лицево-челюстни малформации, допълва д-р Кирова. Тя подчертава, че употребата на алкохол, сънотворни медикаменти и упойващи вещества води до намаляване на мускулния тонус и до увеличаване честотата и продължителността на дихателните паузи, тоест до влошаване на сънната апнея.

За прецизно диагностициране на заболяването – като вид и степен, в „Медикус Алфа“ разполагат с най-иновативната техника от трето поколение  NOX T3s. Nox RIP технология и Nox T3s BodySleep – технология, която определя времето прекарано в сън като анализира дихателните параметри. Технологията Nox BodySleep използва изкуствен интелект, който е предназначен да диференцира 30-секундни периоди в състояние на REM и NREM сън и при будуване. Изчислява различните етапи на съня като анализира респираторните данни посредством сложни алгоритми, използвайки калибрираната RIP технология на Nox. На BodySleep не са му необходими традиционните EEG, EOG и ЕMG сигнали, които се използват, за да се определят промените в състоянието на мозъка по време на различните етапи от съня. Вместо това алгоритъм интерпретира физиологичните промени, които съвпадат с промените в мозъка, измерени от RIP технологията на Nox и актиграфията.

Единственото, което трябва да направи пациентът е да остане една нощ за извършване на кардиореспираторен мониторинг по време на сън. Апаратът, чрез поставени датчици върху тялото, проследява и записва показателите, даващи информация за наличието на болестта. Разполага с карта памет, чрез която може да се проследи при последващ контрол дали е ефикасно лечението, обяснява д-р Кирова.

На сутринта лекарят веднага интерпретира резултатите и определя така наречения Апнея Хипоапнея Индекс (AHI), който индикира броя спирания на дишането за повече от 10 сек. средно за час. Ако се установят от 5 до 30 събития на час, това доказва наличието на лека до напреднала форма сънна апнея, а при над 30 спирания на час болестта е в изключително напреднал стадий.

Лечението на тези пациенти е като при всяка хронична болест, казва д-р Кирова. На първо място е промяна на начина на живот – като редукция на тегло, и лечение на придружаващите заболявания.

В домашна обстановка те могат да ползват CPAP апарати /т.нар. ципап апарати/, специално настроени за конкретния пациент и стадий на болестта. Техниката контролирано поддава въздух под налягане през назална маска по време на сън. Терапията води до намаляване и пълно изчезване на апнеите и хипопнеите.

При пациенти със сънна апнея задължително са прави и спирометрия – изследване на белодробната функция. Много често има припокриване на сънна апнея с обструкция на дихателните пътища, вентилаторна недостатъчност и тогава трябват по различни настройки на CPAP апарата, напомня д-р Стоянова.

Тя отбелязва, че нормалното хъркане се различава от сънната апнея – то не нарушава качество на съня и не предизвиква умора през деня. Обикновено близките на болния споделят, че той има проблем – не могат да спят в една стая с него заради шумното му хъркане.

Лекарите съветват и самият човек да се наблюдава за следните симптоми: внезапни събуждания от чувство за задушаване или недостиг на въздух, неспокоен сън, често нощно уриниране, сутрешни умора и главоболие, събуждане със сухата в гърлото, безсъние, нарушена концентрация, смяна на настроението, липса на енергия и непреодолима сънливост през деня, задух, загуба на либидо, неповлияваща се от традиционната терапия артериална хипертония. Не са редки случаите, когато мъже със сънна апнея с години без ефект посещават уролози заради често нощно уриниране преди да им се постави точната диагноза и лечение.

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *