20111104-IMG_7771(1)

НАЦИОНАЛНАТА БИБЛИОТЕКА „СВ.СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ“ В БУРГАСКА ОБЛАСТ

 От 16-ти до 18-ти юни, по договореност с община Бургас и община Малко Търново, предстои посещение на ръководството и експертния състав на Националната библиотека „Св.св. Кирил и Методий“ в Бургаска област, съобщават от ГЕОПАН.

В рамките на програмата на пътуващия семинар „Успешни практики за презентиране на световното културно наследство под егидата на ЮНЕСКО“ са предвидени посещения в регионалната библиотека „П.К. Яворов“ в Бургас, в „Рибарското селище“ и запознаване с работата на народното читалище „Братя Миладиновци – Струга – Рибарско селище в Бургас – 2020“. Дейността на сдружение „Морски сговор“ също ще бъде предмет на обсъждане с оглед подкрепа на проекта за придобиване на статут на селището като световно нематериално културно наследство под егидата на ЮНЕСКО.

Ще бъдат обсъдени и възможности за съвместни инициативи и проекти, подкрепящи развитието на „Рибарското селище“ в Бургас като значим културно исторически и етнографски център. В програмата е предвидено посещение на историческата местност „Петрова нива“ и разглеждане на първата експозиция „на открито“, посветена на „Картографския образ на Странджа през вековете“, в чието създаване Националната библиотека има значителен принос.

В Странджа екипът на Националната библиотека ще бъде придружен от доц.д-р Диана Стоянова, ръководител на Международния югоизточен летен университет и доктор Стефан Пейков, президент на Международния търговски и културен център ГЕОПАН, град Бургас.

Посещението ще продължи със запознаване с експозицията и научната библиотека на Историческия музей „Проф. Александър Фол“ в Малко Търново, работата на библиотеката на местното читалище и будещата интерес оригинална колекция от дарени книги на читалището с лични автографи от авторите.

Тридневното работно посещение на Националната библиотека ще завърши със запознаване с националния културен паметник – мегалитен комплекс „Мишкова нива“, проучен като обект по Програмата за научни изследвания на Странджанско-Сакарския край, осъществена под ръководството на световно известния български учен траколог проф. Александър Фол.

На снимката: Тракийски култов комплекс в м. Мишкова нива, който ще бъде посетен от участниците в пътуващия семинар на НБКМ. (въздушна снимка на Ал. Иванов)
Куполната гробница-светилище, през 1986 г. е обявена за археологически паметник на културата с национално значение. 
Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *