еньова буля

Над 300 изпълнители на автентичен фолклор от 23 читалища представят Бургаска област на Събора в Копривщица

Област Бургас ще бъде представена от творчески колективи и индивидуални изпълнители от 7 общини – Бургас, Камено, Сунгурларе, Карнобат, Поморие, Созопол и Руен.

Областните фолклорни програми ще бъдат записани и съхранени в Златния фонд на БНТ и БНР

 

Над 300 изпълнители на автентичен фолклор от Бургаска област ще представят региона тази година на XII Национален събор на народното творчество, който ще се проведе на 5, 6 и 7 август в местността „Войводенец“ в Копривщица.

Област Бургас ще бъде представена от творчески колективи и индивидуални изпълнители от 7 общини – Бургас, Камено, Сунгурларе, Карнобат, Поморие, Созопол и Руен. Активно се включиха читалищата от общините, които участваха в различни регионални събори, като доказаха, че те продължават да събират и ревностно да пазят изворния фолклор. Със заповед на областния управител Стойко Танков бе определено регионално експертно жури.

Фолклористи и етнолози от Института по етнология и фолклористика към БАН и Регионалния исторически музей-Бургас, председателят на Областния читалищен съвет и специалист от Областна администрация Бургас класираха на регионално ниво заявилите 23 читалища от областта желание да участват в Копривщица, съгласно Регламента на големия фестивал.

logo_pileВ Събора участие ще вземат над 10 000 изпълнители от цялата страна. Област Бургас ще се представи на 5 август (петък) от 14 часа, на 2-ра сцена с 4-часова програма. Амбицията на участниците е да се завърнат с възможно най-много призови отличия. Областните програми ще бъдат записани и съхранени в Златния фонд на БНТ и БНР.

Регионалната конкурсна програма включва индивидуални и групови изпълнения, които показват майсторство и представят обредни практики, песенни, инструментални, танцови, словесни и други форми на изразяване, свързани с традициите, като част от културното наследство и локалната идентичност. Кукери, възстановка на обичая „Жътва“, Великденски игри, мегдански хора и др. са само малка част, с които творческите колективи от читалищата ще се представят в Копривщица. За първа година Бургаска област ще се представи и на модния подиум за традиционни носии, където ще бъде показана пищността на автентични костюми на преселници от с. Малък Дервент (Софлийско, Гърция) и от с. Четал Тепе и Коджабунар (Мала Азия), сигменска и тракийска носия, жътварски и невестенски носии, кафтан носия и др.

Съборът е вписан през 2016 г. в списъка на ЮНЕСКО, като част от Световното нематериално културно наследство и се провежда от 1965 г. на всеки пет години в първите петък, събота и неделя на месец август в град Копривщица. Според организаторите – Министерството на културата и Община Копривщица, предстоящото издание на фестивала се очаква с изключителен интерес не само в страната, но и в чужбина.

 

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *