IMG_2915

Кубрат-втора столица на хумора в България

Несебърският зет и известен поет ,хуморист и текстописец Иван Ненков спечели награда в традиционния конкурс

За дванадесети път втората столица на хумора в България след Габрово – Кубрат посрещна хумористи, сатирици и карикатуристи от цялата страна и Турция.

На тържеството,проведено наскоро, бяха наградени победителите в Дванадесетия национален хумористичен конкурс „Кубрат 2019“. Той бе организиран от Община Кубрат, Българско национално радио – програма „Христо Ботев“, НЧ „Св. св. Кирил и Методий – 1891“ и Клуб на хумориста „Жарава“ в Кубрат.

Присъстваха кметът на общината Алкин Неби, неговият заместник Орхан Мехмед, председателят на Общинския съвет Хюсеин Юмеров, директорът на Дирекция „Специализирана администрация“ Стефан Калинов, началникът на отдел „ПКТУО“ в общината Здравко Вутов, членът на журито Ириен Трендафилов, членове на общинската управа, общински съветници, много творци, граждани.

Първо пред сградата на читалището бе вдигнато знамето на Клуба на хумориста „Жарава“ – Кубрат. Това сториха Кин Стоянов, син на Радой Ралин и Васил Сотиров – носител на първа награда в раздел „Кратки сатирични форми“.

Във фоайето на читалището беше открита обща изложба на карикатури на тазгодишни участници в конкурса. Връчени бяха наградите на победителите в раздел „Карикатура“.

След това тържеството продължи в ритуалната зала на читалището. С едноминутно мълчание бе почетена паметта на Георги Василски – дългогодишен член на журито и на напусналият ни на този ден известен разградски творец и почетен член на „Жарава“ Дулинко Дулев.

Раздадени бяха наградите на победителите в разделите „Кратки сатирични форми“ и „Стихотворение или кратък хумористичен разказ“.

В рамките на конкурса се проведе и представяне и обсъждане на книгата „Дебили – недраги“ на Георги Кушвалиев от София – миналогодишен победител в раздел „Кратки сатирични форми“. В ритуалната зала бе подредена изложба от шаржове на световно известни личности, български певци, артисти и сатирици на Йовчо Савов /с първа награда за карикатура през 2014 г./. Той е и художник на книгата. Събитието бе представено от Кин Стоянов, син на Радой Ралин, който е и организатор на тази проява. Авторът и художникът говориха за идеята и създаването на книгата, а Георги Кушвалиев прочете някои от своите епиграми. След това всички желаещи получиха книгата с автографи на авторите.

Имаше кратка концертна програма от певци и групи към читалището в града. Всички участници получиха специалния вестник с наградените творби и автори и с произведения на местни и други творци и сувенири. Накрая по традиция всички се забавляваха до късно в местно заведение в Кубрат.

Светломир КИРОВ

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *