кошлуков2

Кошлуков се изживява като гаулайтер

Кошлуков се изживява като гаулайтер и застрашава свободата на словото

Екипът на „Денят започва с култура“ излезе с официална си позиция по казуса, с която потвърждава за оказвания натиск от Емил Кошлуков

Програмният директор на БНТ Емил Кошлуков оказва натиск върху екипа на предаването „Денят започва с култура“, споделят в позицията си журналистите. Кошлуков се намесва директно в политиката на културната програма, внасяйки смут и налагайки цензура. Опитва  се да променя формата, без да има необходимите знания, познания, експертиза и стаж в областта на култура, които са едни от задължителните условия за вникването в тази материя, наред с богатата обща култура.

Културата не е лезане от екрана и въртене на малки музикални форми на Делян Пеевски.

Както вече АВАНТАЖ писа (тук и тук) българите искат оставката на Емил Кошлуков поради некомпетентност и вредни комунистическо-ченгесарски тоталитарни прийоми, които са неприсъщи и недопустими в демократичните обществата в 21 век.

Публикуваме официалната позиция на „Денят започва с култура“ – културен слот, БНТ1:

Снимка на "Денят започва с култура" - културен слот, БНТ1.

Във връзка със случващото се през последните дни в Българската национална телевизия и по-конкретно с възникналите принципни различия между екипа на „Денят започва с култура“ и програмния директор на БНТ1, сме длъжни да изразим и нашата позиция:

Обществената телевизия изпълнява функциите си не като се стреми всяко предаване да бъде за всеки, а като създава и поддържа специализирани предавания, които покриват разнообразните ценности и вкусове на своите зрители. Това е и причината тези предавания да не се въдворяват в рейтинги, а да се оценяват като образоващи, доближаващи се до общочовешки културни ценности и съдействащи за разбирателството и толерантността в отношенията между хората. Такова е и предаването „Денят започва с култура“, което през последната седмица е обект на натиск от страна на програмния директор на БНТ1 –
Емил Кошлуков. Още по-притеснителна е намесата в изборите на екипа как да бъдат представяни определени гости и какви въпроси да им бъдат задавани. Крайно неприемливи са и намеците, че някой ни кара да работим повече и това е проблемът на предаването. Това показва пълно неразбиране на спецификата на работата ни, създавайки ежедневно над 100 минути профилирано предаване.

Ето защо заявяваме:

• Не защитаваме интересите на нито една партия – каним гостите си не заради партийното им членство, а в качеството им на експерти.
• Изискването за повишаване на рейтинга също показва неразбиране на функциите, които обществената телевизия трябва да изпълнява. Критериите за култура, стил и образователна мисия не могат и не трябва да бъдат измервани в числа.
• Оценяваме декларираната пълна свобода на теми и събеседници от страна на генералния директор на БНТ – Константин Каменаров. Това са основните журналистически критерии в свободния свят и ние ще се съобразяваме единствено с тях. От този момент оставяме разрешаването на този проблем в ръцете на ръководството на националната телевизия и Съвета за електронни медии.
• Уверяваме всички хора на духа, които през последните дни изказват своята подкрепа за това, което правим, че
“Денят започва с култура” ще продължи да бъде запазена територия за смислен дебат и свобода на словото.

Екипът на „Денят започва с култура“

Print Friendly

Източник: Автор: avantage.bg


  • печатна реклама външна вътрешна реклама Несебър

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *