f7bca0b629b97e7074ef1c97b5cbd03a

Корнелия Нинова предлага вътрешнопартийно допитване за президентските избори

Стефан Данаилов е вероятният нов заместник-председател на БСП

Корнелия Нинова, сн. БГНЕС

Новият председател на БСП Корнелия Нинова ще предложи социалистите да решат с вътрешнопартийно допитване как и с кого да участват в предстоящите президентски избори. Това обяви тя всъбота в началото на първото заседание на Националния съвет, избран на 49-ия Конгрес на БСП.За да разсее всякакви „спекулации“, Нинова обяви, че не преговаря с Бойко Борисов и ГЕРБза общо управление и няма договорки с АБВ за обединение.

На днешния пленум трябва да бъде избрано ново Изпълнително бюро на партията, като според “Дневник“ новата партийна председателка е предложила за свой заместник Стефан Данаилов.

АБВ е част от политическото статукво, а БСП е промяната

Веднага след избора на Бюрото тръгваме из страната, първото заседание на ръководството ще бъде изнесено и ще се състои в Благоевград, съобщи Нинова и добави, че навсякъде в страната ще обсъждат предстоящите президентски избори и формулата за участие в тях.

„Никой от нас не е водил предконгресни или следконгресни договорки с АБВ за обединение“, заяви Корнелия Нинова. По думите й АБВ е част от политическото статукво, а БСП е промяната. Ние сме опозиция на управлението, в което те участваха, посочи тя.

Новосъздадената опозиция АБВ издържа три дни и се оказа преоблякъл се Илия пак в тия, защото на четвъртия ден подкрепи с гласуване промените в правителството на ГЕРБ, отбеляза председателят на БСП. „Можем и сме готови да разговаряме с всички вляво, с всички лявомислещи, но категорично не приемаме менторски тон, назидание и размахване на пръст, водачество вляво, към което БСП да се присламчи“, заяви Корнелия Нинова.

Тя съобщи, че още на следващото заседание на Националния съвет ще предложи да се направи вътрешнопартийно допитване как и с кого БСП да участва на предстоящите избори. „Вие всички ще решите това. Никакви задкулисни сценаристи няма да ни вкарват в игричките си и да упражняват собствената си политическа несъстоятелност на гърба на БСП. Партията, цялата и само тя, ще реши този въпрос. Дотук с приказките, минаваме към действия: Ясна и категорична лява опозиционност, нов национален план за развитие на България и за живота на хората. Максимална мобилизация в страната. Да покажем какво може БСП”, обърна се Нинова към Националния съвет на левицата.

„Не преговаряме с Бойко Борисов“

Правителството на ГЕРБ, Реформаторския блок, Патриотичния фронт и АБВ беше създадено като клуб по интереси и когато тези интереси не се напаснаха, клубът се разтури, но за времето, за което съществуваше, нанесе тежки беди на България, коментира председателят на БСП. По думите й правителството на Бойко Борисов е вредно за България и по този въпрос не може да има никакви спекулации.

Предайте на другарите в страната: „Не преговаряме с Бойко Борисов и ГЕРБ, не се договаряме за общо управление“, поръча Нинова на членовете на Националния съвет, цитирана от БТА. Тя ги призова, като се върнат по места, да започнат мобилизация и да вдигат партията за подготовка за предсрочни избори.

Тя съобщи, че от другата седмица започват широк кръг разговори със земеделски производители, пенсионерски, лекарски и студентски съюзи, синдикати и граждански структури вляво за изработване на алтернативен национален план за развитието на страната. До две седмици ще внесат в парламента и първите антимонополни законопроекти и започват реализирането на една мащабна законодателна програма в две насоки – връщане на държавата в икономиката и социалната държава.

Новото ръководство

Според сайта „Дневник.бг“ Корнелия Нинова е предложила пред Националния съвет на партията актьора Стефан Данаилов за свой заместник. Именно любимецът на БСП я предупреди на конгреса пред две седмици, че много трябва да внимава с обкръжението си, което често подвеждало председателя, припомня изданието.

Останалите зам.-председатели и секретарите на партията ще бъдат предложени на следващо заседание на Националния съвет. Очаква се другите заместници да бъдат евродепутатът Илияна Йотова и бившият кмет на Благоевград Костадин Паскалев, след като и двамата са предложени от Нинова за членове на ръководството.

От досегашния състав на Изпълнителното бюро Нинова запазва Деница Златева – тя е международен секретар на партията от времето на Сергей Станишев.За членовена ръководството са предложенипловдивският бизнесмен Георги Гергов, журналистът от в. „Дума“ Александър Симов,Крум Зарков – син на журналистката от в. „Труд“ Анна Заркова,депутатите Кирил Добрев, Красимир Янков, Драгомир Стойнев и Валери Жаблянов, лидерът на столичните социалисти Калоян Паргов, бившиятздравен министър Радослав Гайдарски, социологът Юрий Асланов, бившиятшеф на разузнаването Бриго Аспарухов, бившата шефка на Държавната агенция за младежта и спорта в тройната коалиция Весела Лечева.

Print Friendly

Автор: Mediapool.bg


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *