f7bca0b629b97e7074ef1c97b5cbd03a

Корнелия Нинова:Три основни въпроса за решаване: демографската катастрофа, бедността и корупцията

Декларация от името на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ, представена от председателя на НС на БСП и на групата Корнелия Нинова

 

Уважаема госпожо председател,

Уважаеми дами и господа народни представители,

Започваме тази сесия в една сложна обстановка, определена с две думи тя е -политическа криза, очаквана и предвидима политическа нестабилност. Правителството на ГЕРБ, РБ, ПФ и АБВ се роди като съюз на интереси, лични и тясно партийни.  Този съюз не роди политики а произведе противоборства, скандали за разпределение на влияние и постове, сбъркани реформи, плаващи мнозинства и несигурност в българското общество.

Пада доверието в държавността, дълговете растат без ръст в икономиката и доходите

Продължава да пада доверието в институциите и държавността. Продължават да растат дълговете на България, но те не доведоха до забележим ръст в икономиката, до подобряване на живота на хората, до повишаване на качеството на образованието или достъпът до здравеопазването, до повишаване на доходите  и на сигурността.

Конкретният повод, за да лъсне цялата несъстоятелност на този клуб по интереси, оглавяван от г-н Борисов,  стана Изборния кодекс.  През него всеки от вас, партиите в управляващото мнозинство, провидя възможност да бетонира партийното си оцеляване, да се гарантира във властта, защото с участието във властта отблъснахте своите избиратели и не виждате бъдеще. Решихте,  че не политиката, която водите, не подкрепата на народа, а един закон може да ви го гарантира това политическо бъдеще.

Не се спряхте да погазите дори принципите на демокрацията и върховния закон – Конституцията. Не успяхте и вместо да признаете провала си, си търсите удобно оправдание. Преди Конгреса на БСП всеки упрек към вашето управление оправдавахте с предстоящата лидерска битка.

Не си и помисляйте да оправдавате политическата си немощ с БСП

Не си и помисляйте след Конгреса на БСП да оправдавате собствената си немощ, политическа невъзможност да управлявате държавата с БСП. Не си и помисляйте да внушавате в обществото, че БСП е причина за разпада на вашата коалиция, че е влязла в задкулисни предварителни договорки с АБВ, за да се оттеглят те от управлението. Такива няма! Признайте си истинската причина за този разпад, а тя е  – корабът потъва и…бягат!

В цялата тази сложна ситуация не можем да не видим и ролята на държавния глава. Този човек не намери за необходимо да защити правата на българските граждани, когато ги подложихте на геноцид със здравната реформа. Не намери за необходимо да защити правата на българските граждани, когато им отнехте равният достъп до образование. Не намери за необходимо да ги защити, когато въведохте с г-н Калфин несправедливата пенсионна реформа, която лишава от право младите хора да се пенсионират.

Президентът защити монополите

Разбира се той намери за необходимо да защити монополите и търговските вериги срещу българските производители и днес изведнъж осъмна с усещането, че е държавен глава, който трябва да защити от вас самите, които сте го излъчили, правата на българските граждани в Изборния кодекс.

През цялото това време БСП не влезе в никакви договорки и задкулисни игри, застанахме принципно на позицията си в защита на българската Конституция и защита на правата на българските граждани.  За това, когато бъде внесен отново за гласуване Изборния кодекс, съставен от вас, ние отново ще гласуваме против, защото този закон отнема български права и погазва принципните на демокрацията и на Конституцията.

Нашата цел е България да бъде суверенна, справедлива, икономически активна и социална държава

Нашата история и нашата цел като партия не е да бъдем партия еднодневка и да съществуваме в политиката сами за себе си.  Нашата цел е България да бъде суверенна, справедлива, икономически активна и социална държава. За това, ако днес стои въпросът, „ А сега на къде”,  отговорът на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ е – към предсрочни избори.

Г-н Борисов, вие не се справихте, не станахте обединител на нацията, не дадохте сигурност и бъдеще на народа. За това, ние в тази сесия ще предложим алтернативата на това управление, а тя е  – да създадем икономика, уважаеми дали и господа.

2020 г. спират европарите. Държавата да се върне с активна роля в икономиката

През 2020г. спират европейските пари и макар и късно тогава ще разберете, че без собствена икономика и производство нямаме бъдеще. За това, в тази сесия ние ще предложим през законодателство да се върне активната роля на държавата в икономиката и тя да се изразява в: отмяна на всички лобистки закони, които създадохте и с които храните фирмите около властта; приемане на антимонополни закони, с които да се ограничат големите и олигарсите,  които източват финансовите ресурси на държавата и жизнените сили на хората; да създадем в Българската банка за развитие клонова мрежа в цялата страна, да я капитализираме и да дадем възможност тя да инвестира при облекчени условия, да кредитира при облекчени условия малкия и средния бизнес; да създадем отново инвестиционен фонд, с който държавата пряко да инвестира в икономиката, а което отново да подпомогнем малкия и средния бизнес. Тези мерки ще доведат до допълнителни приходи в бюджета които да преразпределим справедливо, като върнем ролята на социалната държава. Нека размразим социалните плащания и ги привържем към прага на бедността, а не към минимално гарантирания доход.

Нека обвържем социалните плащания с ръста на минималната работна заплата. Спрете реформата в образованието и да върнем ролята на общинското и държавното образование. Спрете реформата в здравеопазването и върнете в нейния център не парите, а човека. Спрете пенсионната реформа и отново не мислете само за това какви пари, какъв дефицит, какъв бюджет. Мислете за това – могат ли днешните пенсионери да живеят с тези пенсии и може ли да обричате бъдещите никога да не доживеят до пенсия.

Три основни въпроса за решаване: демографската катастрофа, бедността и корупцията

И ако още ни е останало някакво чувство за държавност и отговорност да поставим като елемент от националната сигурност 3 въпроса, да търсим тяхното устойчиво и дълготрайно решение,  те са:   демографската катастрофа, бедността и корупцията.

Дами и господа управляващи,

Вие сте неспособни да предложите на България перспектива, а на народа си – бъдеще. Видяхме, какво можете до тук. Време е за другото, различното, за алтернативата, а тя е в левият проект за развитието на България, тя е в БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ.

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *