768x432d3r23r23r

Константин Проданов: В държавата няма воля за борба с корупцията

Константин Проданов: В държавата няма воля за борба с корупцията. Политическите атаки, вотът на недоверие и новият закон, са парлама за пред хората

В България воля за борба с корупцията отсъства от десетилетия. Вотът на недоверие, новият закон, посветен на преодоляването напроблема, както и политическите противопоставяния по въпроса, са парлама за пред хората. Това заяви в ефира на радио БТВ лидерът на АБВ Константин Проданов. „В действителност, когато камерите спрат, управляващи и опозиция стават най-добри приятели и образно казано, чешат взаимно гърбовете си. Затова не вярвам, че този вот на недоверие ще мине.

По-скоро той ще даде едно спокойствие на правителството, че следващите няколко месеца няма да се говори за корупция и то точно в момента, в който новият закон, който парламента прегласува и трябва да се следи дали той работи или не, опозицията няма да може да повдига въпроси“, посочи той. По думите му времето за вота не е избрано удачно, при условие че от месеци в България се вихрят скандали като „Хасковогейт“, „Суджукгейт“ и много други.

Според председателя на АБВ една по-ранна дата би позволила и преосмислянето на множеството недостатъци на вече приетия антикорупционен закон като отмяната на презумпцията за невинност с въвеждането на обоснованото предположение, занижаването на критериите за избор на ръководство на новата агенция, създаването на нова безконтролна служба за използване на СРС и редица други, сред които и отпадането на органите на местното самоуправление от обхвата на закона.

„Органите на местната власт миналата година са разпределили над 4 милиарда лева обществен ресурс. Това е колосална сума, която създава огромни предпоставки за корупция. Очевидно обаче, за ГЕРБ това не е проблем, след като те изваждат кметовете от обхвата на антикорупционния закон, а в същото време оставят шефовете на болници. Явно смятат, че директорите на лечебни заведения имат по-сериозен корупционен потенциал, отколкото, например, кметовете на областните градове, където се знае, че се правят далавери за милиони.

Очевидно не искат някои техни хора да бъдат хванати в крачка“, посочи Проданов. Той бе категоричен, че корупцията трябва да се бори с превенция, с изваждане на светло на всички обществени поръчки в най-големи детайли и въвеждането на  прозрачно електронното управление, при което данните за всяка стъпка от дадена процедура да бъдат публично достъпни.

Председателят на АБВ бе призован за коментар и по отношение на поредното отсъствие на премиера Борисов от залата на Народното събрание при важно за държавата заседание, каквото е всеки един вот на недоверие. „Това не е първия, няма и да е последния път, в който нашият премиер тотално игнорира Народното събрание и демонстрира абсолютно пренебрежение към парламентаризма.

Това просто затвърждава едно усещане, което го има в обществото – че ние живеем в някакъв римейк накъсния социализъм с нов „Тато“, който разпределя порциите, който решава, че днес ще даде десет милиона на този, 100 милиона на друг, в зависимост от това кой е по-гръмогласен под прозорците му. Така не се управлява държава“.

На въпрос, свързан с доклада на ДАНС за пропуски в системата, с която държавата контролира събираемостта на акцизите Проданов отговори: „Няма логика да има такъв тип пробойна в системата. Тя очевидно е оставена целенасочено. Тук не можем да говорим за грешка, направена от незнание или безхаберие. Тук говорим за злоумисъл. Никой не оставя такава дупка, просто за всеки случай, тя просто се използва“.

В заключение Константин Проданов бе запитан и за поредното отлагане на делото за КТБ. По думите му това е обирът на новото хилядолетие, а участниците в него могат много ясно да бъдат видени по действията, които следват след фалита на банката. „Вторичното ограбване на банката се случва в момента. Като видите кой купува на безценица реалните активи, които КТБ притежаваше под една или друга форма, можете да си отговорите кой има интерес от тази работа.

Но наказани няма да има, в това съм почти сигурен, защото просто, когато си успял с такава грандиозна схема да ограбиш стотици милиони, милиарди, то на практика много лесно можеш да си купиш и политическа, и всякаква друга индулгенция и да се защитиш“.

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *