prodanov.07-b514e1d7

Константин Проданов:Ще подкрепим активно гражданска инициатива

Константин Проданов:Ще подкрепим активно гражданската инициатива за събиране на подписка за въвеждането на необлагаем минимумвърху доходите и диференцирана данъчна ставка за стоки и продукти от първа необходимост

 

Ще подкрепим активно събирането на подписка за въвеждането на необлагаем минимум и диференцирана данъчна ставка за стоки и продукти от първа необходимост. Това заяви в ефира на БТВ председателят на АБВ Константин Проданов, който мотивира решението на политическата формация да подкрепи дейността на Гражданска инициатива „Да спрем машината за неравенство! За справедливи данъци“. „Това не е партийна инициатива, но тя е политическа, защото в нея има две много сериозни политически искания. Затова се обединихме и граждански формации, и политически, и синдикални, и известни леви интелектуалци и икономисти и стартираме подписка за реализация на нашите предложения.

Повече информация може да се намери на електронен адрес www.spravedliva.bg. Подписката ще бъде събирана както онлайн, така и на хартия в различни градове на страната. Идеята ни е да съберем десетки хиляди подписа, които да внесем в Народното събрание при стартирането на бюджетната процедура и ще настояваме за две неща. Въвеждането на необлагаем минимум равен поне на настоящото ниво на минималната работна заплата от 460 лева. Т.е. за всеки човек в България това означава минимум по 40 лева отгоре допълнителен доход. Ще настояваме и за дефиринцирани данъчни ставки, по-ниски за базови медикаменти, храни, учебници и други“.

Във връзка с темата Проданов посочи и че страната ни е единствената в обединена Европа, в която действат подобни финансови правила. „Тази година се навършват 10 години от въвеждането на плоския данък, без необлагаем минимум, който няма аналог в Европа. Т.е. В България данъчната система е най-неевропейската, а нашата принадлежност към страните на Стария континент е само на географски принцип. С такава данъчна система като нашата са държави като Грузия и Източен Тимор. България е единствената държава в ЕС, в която няма диференцирани ставки за ДДС. Т.е. по-ниски данъчни ставки за базисни храни и базисни медикаменти например“.

Председателят на АБВ бе категоричен, чевече има и статистически данни за негативния ефект на плоския данък. „Десет години по-късно вече има числа, които показват ефекта от плоския данък. Най-бедната страна в Европа сме, с най-много население, живеещо в бедност и под риск от социално изключване, с най-висока детска смъртност. Ние сме първи по неравенство в обществото в обединена Европа. Това е директно следствие от точно тази наша данъчна политика. 50 процента от приходите идват от косвените данъци, т.е. тези, които идват от потреблението и се плащат и от най-бедния човек“.

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *