618x346

Кой свали Люба Кулезич от ефир ?

В ексклузивно интервю за Биволъ, журналистката Люба Кулезич говори:
за сваленото й предаване от BiT непосредствено преди излъчване на живо;
за политиката и бизнеса;
за скритите собствености;
за цензурата налагана от „Империята ГЕРБ“
за опорките на Пеевските медии;
за тишината в BiТ;
за неистовата потребност от общностна съпротива.

  • Здравейте, г-жо Кулезич! Предполагам, че се сещате защо Ви търся. Какво точно се случва в този жалон на уж свободната журналистика – BiT? Не ме интересува толкова официалната версия, колкото Вашият прочит на събитията?
  • Изключително неприятна ми е тази тема, защото това е точно „барековския“ модел. С BiT имам търговски договор чрез моята фирма „Дом продакшън“. Предаването ми „Честно казано“ е външна продукция. Такива споразумения не се прекратяват по този начин, защото аз не съм служител на тази телевизия, а бизнес партньор, водещ и автор. И ми подхвърлят някакво листче, докато ще влизам в ефир, с което ми казват, че няма да има предаване. Един час преди да е започнало!
  • Кой свали предаването Ви в последния момент, преди излъчването му на живо? Откъде е дошла тази атака?
  • Всичко това тръгва от изпълнителния директор на телевизията Симона Ангелова. По принцип бях много спокойна в работата си, защото до този момент не е имало никакъв намек и намеса в работата ми с тази телевизия. Но явно нещо в движение изведнъж се е променило. И можем да правим различни хипотези. Едната хипотеза е, че собствениците на BiT, братята Павел и Румен Вълневи, от които Павел се занимава повече с телевизията, идват много рядко в България. Те не знаят какво точно се случва. Сложили са си един човек за изпълнителен директор, комуто очевидно гласуват много голямо доверие. Възложили са му да събира реклами. Все пак това е бизнес и трябва да печели от дейността си. Но явно човекът на тази длъжност или не може да привлича рекламодатели, или не го прави. И започва да оправдава своето неумение с мен и със Сашо Диков.
  • Вие със Сашо Диков ли сте проблема на телевизията? Какво за вас двамата?
  • Че сме много крайни, много остри, трябвало да сме по меки…
  • Чакайте малко, нали затова са Ви потърсили? Собствениците на телевизията знаят какво правите вие двамата и затова са решили да работят с вас – да вдигнете рейтинга на медията, да бъде гледаема, да предлага нещо различно от това, което присъства на телевизионния пазар.
  • Аз също мисля като Вас! Обезпокоителното е, че това се случи изведнъж – да ми свалят предаването. Разбира се, аз много остро възразих преди това на опита за спускане на указания. Много остро. Сега си давам сметка, че е можело да бъде малко по-въздържано, обаче при мен има някакво пресищане вече от подобен тип опити за въздействие и изпитвам непоносимост към тях.
  • Политиката и бизнесът днес в България се размиват. В тази връзка, при търсене на рекламодатели, като знаем, че всеки един собственик на голяма фирма е свързан с властта, управляващите политици могат да влияят на рекламодателите, нали? Те могат да ги ориентират да не рекламират в определени медии, които са критични към моментната власт?
  • Точно това, което казвате, се спускаше периодично от тази дама (изпълнителният директор на BiT Симона Ангелова – бел.ред.). И аз помолих с официално писмо да ми се даде отговор – че заради мое предаване и изказвания не се рекламира в BiT. Но писмен отговор не получих. Затова отидох прим Павел Вълнев, който, заклевам се, никога не ми е пречил в работата. Срещнах се с него при предишното му идване в България и му казах: „Господин Вълнев, вярно ли е, че зарди моите предавания рекламодателите отказават?“. „Глупости! Я не се поддавай на манипулации!“ – така ми отговори той. И по тази причина смятам, че комуникационното трасе е замърсено, заради тази дама (Симона Ангелова – бел.ред), която идва от Империята на ГЕРБ. Тя е негов човек. Аз дори не я познавам, разбирате ли?! Никой в нашия бизнес не я познава. Изводите оставам на Вас и Вашите читатели. Моят проблем е, че ми се стоварва всичко това на главата в последния момент, с някакъв измислен повод. Отсичат ми главата в момента, преди да вляза в ефир.
  • Това не прилича ли на мутренски подход?
  • Така изглежда. Тя (Симона Ангелова – бел. ред) нарежда, за мен и моя екип, моментално да ни спрат пропуските за достъп в телевизията. Пропуски до системата. Моментално! Разбирам да деактивират моят достъп, но защо и на моя екип – на момчетата и момичетата, с които работя?!
  • Потърсихте ли й обяснение?
  • В случая аз съм юридическо лице в отношенията с телевизията и съм им отправила официална покана за преговори – по какви клаузи ще прекратим нашия договор, така че това да е в условията на закона. Не съм провеждала официални разговори. Нито един от тези хора (собственици и изпълнителен директор – бел.р.) не ме повика на официален разговор. Собствениците са в САЩ.
  • Защо една медия ще си срине така реномето? Може ли Симона Ангелова едностранно да предприема такива радикални мерки, без това да е позволено от нейните преки началници?
  • Тези въпроси трябва да бъдат отправени към въпросната дама, към прокуриста на фирмата. Аз нямам обяснение за този абсурд. Те трябва да ми обяснят на мен какво се е случило, без да си измислят фалшиви мотиви и да ми дават несериозни обяснения.
  • BiT свободна медия ли е? Щом се говори на журналистите за смегчаване на острия език? 

  • Разбирате ли, че това се разиграва пред всички водещи, пред всички продуценти, някои от които са много млади. Това е възпитателна мярка, според мен. Указание да си налягаме малко парцалите и идва от нея (Симона Ангелова – бел.ред.). От нейната уста се изнася това.

  • Вълнува ме #КОЙ говори през нея? Вие засягате проблеми, които липсват в други предавания и телевизии, и те са свързани с властта. Каните гости, които са в забранителния списък за другите медии. Говорите за неща, които ние знаем, но са много малко журналистите, които се осмеляват да ги изрекат на глас във ефир.

  • Аз имах картбланш да го правя. Абсолютна свобода. Обаче нещо се е случило по трасето. Нещо е обърнало каруцата. Налице е внезапна смяна на курса или внезапно решение.

  •  С тези действия се изменя изцяло ракурса на тази телевизия… Тя променя своята политика. Какво правите оттук нататък?

  • Малко ще си почина, защото аз се хвърлих много в този бой, в тази битка.

  • Има ли изобщо нужда България от журналистиката? Властта мачка.

  • Да се практикува зависима журналистика няма никакъв смисъл. Необходими са солидарност и съпротива, но ги няма. Въпреки че аз усетих огромна подкрепа към себе си от зрителите. От колеги – не толкова. Но наистина, капката на търпение вече прелива чашата. Не може така да се обстрелват журналистите. Някои по един начин, други в буквалния смисъл. На мен вече ми омръзна! През една, през две години ми късат договорите. На какво прилича това нещо?

  • Като знаем как медиите се дирижират от комадни центрове, известни като „сараи“ – Боянския, Берлинския, Банкянския, и как Вие говорите открито за „Модела КОЙ“, допускате ли, че дългата ръка на Делян Пеевски може да се е промъкнала и там, в BiT?

  • Да, допускам! Защото при такава обтекаема формулировка на официалната позиция за сваляне на предаваенто ми от ефир, могат да се допуснат всякакви неофициални такива. Това е същото като скритите собственици на въпросния Пеевски. Официално се предлага една версия, отзад има други десет. Този натрупан опит – зад една официална фасада да се крият неясни, скрити собствености, обвързаности и интереси – се пренася навсякъде. Включителни в такъв тип взаимоотношения. Затова искам официален разговор със собствениците на BiT, oфициални преговори, официален ангажимент, официално аргументиране на прекратяване на търговския договор. Като съм на мнение, че собственикът Павел Вълнев, е подведен. Една медия не може да бъде управлявана отдалече. Трябва да си вътре в нещата. А когато възлагаш на други лица да го правят на място, като въпросната директорка, управлението на толкова сложен комплекс, можеш да очакваш всякакви удари под кръста. Такива указания и опорки – да бъдем по-умерени, да нямаме политически обвързаности, да няма външни донори…

  • Какво се внушава с това?

  • Е, как какво? Затова се вбесих и казах: „Дайте фактите!“ – защото така, все едно слушам указания спуснати от Пеевските медии. Защото единственият човек, който излезе публично с коментар и каза, че ще съди Бареков (Николай Бареков – евродепутат, за когото се смята, че е приближен до депутата на ДПС Делян Пеевски – бел.р.), бях аз. Той разпространява клеветата, че чрез мен Цветан Василев финансира телевизията. Аз съдя Бареков и плащам за това от собствения си джоб.

  • Не трябваше ли телевизията да стори това?

  • Разбира се, че това трябваше да го направи BiT! Да защити реномето си, да защити журналистите си. Това всичко трябваше да го направи Симона Ангелова, в качеството си на изпълнителен директор на телевизията. Тя е оперативния директор на тази медия, тя се занимава с пиара, с договорите, с кадровата политика… Пълно бездействие.

  • Медийната среда в България е отровена, политическата среда е отровена – как, според вас, трябва да се действа, за да се промени това?

  • Трябва да има съпротива! Солидарност и съпротива – гражданска, професионална. Без това да се случи, няма нищо да се промени в нашата държава. Трябва да има битка. Не еднократна – да отидеш веднъж пред Парламента, а да се види наличието на общностна съпротива. Хората трябва да се обединят, иначе си заминават.

  • Какво ще се случи, ако няма съпротива?

  • Ако няма съпротива, ако младите не се събудят и не кажат: „Люба, Асене (Люба Кулезич, Асен Йорданов, директор на Биволъ – бел.р.), тръгваме след вас, тръгваме с вас!“, ще ги премажат в месомелачката…

Разговорът води Стоян Тончев

Print Friendly

Автор: bivol,bg


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *