AccessMila

Когато „Достъп отказан“ не те спира, а мотивира

Мила Чернева, вестник „Капитал“

Сигурно не сте чували имената им. Не гостуват при известни водещи и не запечатват всяка своя стъпка в Инстаграм. Те са обикновени хора с обикновени грижи – работа, семейство, ипотека.

Това, което прави тези хора необикновени граждани, е непримиримостта им към несправедливостите и куражът им да задават неудобни въпроси на хората от властта. Те подават жалби, събират подписки и водят дела. Не позволяват данъците ни да се харчат безконтролно, да се градят частни постройки в резервати, а добивът на злато да е за сметка на закона и екологичния баланс. Следят за спазването на необходимите мерки за сигурност в производството на ядрена енергия и за безкористността на даренията към полицията.

Имената им са Димитър Пецов, Станимир Стоянов, Петър Кърджилов, София Ключкова, Петър Пенчев и Дияна Бончева. За своята дългогодишна работа в обществения интерес шестимата бяха номинирани за награди за Деня на правото да знам през 2020 година.

Наградите се присъждат ежегодно от фондация „Програма достъп до информация“ (ПДИ) на граждани, граждански организации и журналисти, активно използвали Закона за достъп до обществена информация, за да осветлят практики в ущърб на обществената сигурност и неправомерно използване на публични средства. ПДИ изтъква и стремежа към прозрачност и отчетност на институциите, както и тяхната липса при други. Имената на наградените бяха оповестени на онлайн церемония на 28 септември, Международен ден на правото да знам.

Димитър Пецов

Българските граждани все по-активно използват Закона за достъп до обществена информация, като всяка година се подават между 8 500 – 10 500 заявления, сподели адвокат Александър Кашъмов, ръководител на правния екип на „Програма достъп до информация“. „Тази година празникът навършва пълнолетие според българското законодателство. Това е законът на гражданите. Това е голямата сила на този закон – гражданите да държат институциите отчетни“, каза той.

Четиридесетте номинации тази година (спрямо 33 миналата година) „бележат времената, в които провеждаме церемонията“, според изпълнителния директор на ПДИ Гергана Жулева. „Номинациите са главно за неща, свързани с участие в обсъждане на публични политики и с възможността за граждански контрол върху работата на институциите“, каза госпожа Жулева. Това говори за засиленото желание на гражданите да участват във вземането на важни за обществото решения, а Законът за достъп до обществена информация е техен главен съюзник в този стремеж.

За усилията му да осветли процедурите за обществени поръчки и даренията към местни институции, Димитър Пецов от Силистра бе отличен като най-активен защитник на правото на достъп до информацията на своите съграждани. Той прие наградата с надеждата, че примерът му ще вдъхнови и други. „Промяната и борбата за прозрачност изискват жертви“, каза господин Пецов по повод непрестанния натиск, на който е подложен заради гражданската си дейност.

Когато се пенсионира преди 13 години, 78-годишната бивша учителка от Велинград София Ключкова решава „да поработи“ за благото на своите съграждани. Така става един от най-активните членове на гражданско сдружение „Да поработим за Велинград“. Освен че се грижи за своя град, например като редовно посещава заседанията на местния общински съвет, госпожа Ключкова подкрепя и регионални и национални каузи – през последната година успешно е потърсила и получила информация от регионални институции, министерства и дори от българския парламент. За своята неуморна гражданска активност, госпожа Ключкова бе удостоена с почетна грамота.

„Управляващите трябва да разберат, че те са длъжници на хората, а не обратното… Ако вие не воювате за информация, няма кой да ви помогне“, каза госпожа Ключкова. „Докато продължи животът ми, ще продължа да питам и да искам да знам в услуга на хората“, добави тя.

Дияна Бончева също получи грамота за своята активност като дългогодишен и упорит ползвател на ЗДОИ. Благодарение на нейните заявления се разяснява ситуацията около проучвателни работи и предстоящи производства за добив на злато в района на общините Болярово и Елхово.

Журналистите Мила Чернева от „Капитал“ и Спас Спасов от „Дневник“ бяха отличени за последователното разследване на скъпоструващи, лошокачествени ремонти на обществени обекти и замърсяването на Варненското езеро. Госпожа Чернева успешно осъжда три обществени институции заради отказа им да предоставят информация, докато материалите на господин Спасов довеждат до граждански протести и прокурорска проверка по случая със скъсания тръбопровод, предизвикал изтичането на отпадъчни води във Варненското езеро.

Бойко Станкушев, Антикорупционен фонд

Голямата награда „Златен ключ“ бе присъдена на Антикорупционния фонд за разследванията на обществени поръчки и енергийни сделки. За последните две години от Фонда подават над 30 заявления и водят дела срещу институции, отказали обществена информация.

„Програма достъп до информация“ отличи и гражданско сдружение „Българи, обединени с една цел“, по-познато като БОЕЦ, за усилията на организацията да повиши отчетността в работата на прокурори, КПКОНПИ и Националната агенция за приходите.

Награда „Златен ключ“ бе присъдена и на Община Златоград за дългогодишните ѝ усилия на повиши прозрачността в разходването на публични средства, а Регионална здравна инспекция – Монтана получи грамота за своята изрядност по отношение на достъпа до информация.

Пълния списък с номинирани и отличени ще намерите на сайта на конкурса.

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *