Здрава, мирна и ползотворна година пожела президентът Румен Радев на представителите на ГЕРБ. За първи път правим избори в условия на пандемия, подчерта той по време на консултациите с управляващата партия. Целта на консултациите, по думите му, е да се гарантира здравето на хората и правото на вот на всички. Цел е и да се повиши доверието в изборния процес, както поясни Радев. Това изисква диалог и консенсус, по думите на Румен Радев. От доверието на хората зависи избирателната активност, както изтъкна президентът.

Председателят на парламента Цвета Караянчева си пожела избори, с които да се спечели доверието на българските граждани. В последните месеци в публичното пространство се насажда мнението, че изборите ще бъдат манипулирани, отчете тя. Избирателната активност ще падне от всичко това, отчете Караянчева.

Тя обвини Румен Радев, че участва в говоренето срещу ГЕРБ, че ще купят изборите. Караянчева го обвини, че е дал думата на формации, които по социологически проучвания няма шанс за властта. Изборите се провеждат по изборен закон от 2014 и законодателството се подобрявало в годините. Изборите не ги прави партия ГЕРБ, увери Караянчева. Партия ГЕРБ печели избори, правени не от партията на Бойко Борисов, както се защитиха герберите.

Румен Радев настоява за ефективна и равнопоставена предизборна кампания

Румен Радев настоява за ефективна и равнопоставена предизборна кампания

Следващият парламент да бъде реално отражение волята на българите, иска президентът

Трябва да сме много внимателни, настоя още парламентарният шеф. Румен Радев отговори, че не организира компрометиране на изборите. Радев не делил партиите на участващи в избори за първи път и на партии с опит. Нека уважаваме плурализма, защото той е залог за демокрация, отчете държавният глава. А мерките , вземани от властите, ще докажат, че изборите няма да бъдат опорочени. Той очаква именно такива мерки да вземе управлението. Румен Радев обясни на герберите, че техният бивш съпартиец Цветан Цветанов казал, че има такива манипулации. Явно той изхожда от своя предишен опит, подчерта президентът.

Даниела Дариткова иска властите да се концентрират около здравната сигурност. ГЕРБ няма да приемат екзотични изборни предложения преди вота. Тя поясни, че с Цветанов герберите са политически опоненти. Ако той имал данни за изборния манипулации, трябвало да ги сподели с отговорните институции. Своевременна информация как ще се проведат изброите поиска президентът. А за критиките, че се предлагали екзотични идеи, той върна на герберите, че екзотична идея е да се напише Конституция за един ден и да се внесе в парламента.