Kynev_Istanbul1

Инж. Петър Кънев: Впечатлен съм от ремонтите, който се извършват в църквата „Свети Стефан” в Истанбул

Народният представител инж. Петър Кънев, председател на Комисията по икономическа политика и туризъм в 44-тото Народно събрание, посети църквата „Свети Стефан” в Истанбул. Това стана по време на визитата му в столицата на Република Турция във връзка с провеждането на 49-тата Генерална асамблея на ПАЧИС/ Парламентарна асамблея на Черноморското икономическо сътрудничество /.

„От 2006 година посещенията ни там се превърнаха в традиция. Тогава за пръв път бяхме на гости на Българската екзархия в Истанбул. Когато съм в града и в централата на ПАЧИС там, никога не съм пропускал да отида до Желязната църква”, разказа инж. Петър Кънев след завръщането си в България.

„ Много съм впечатлен от ремонтите, които са извършени там. Действително българското правителство помогна сериозно на Екзархията. И се вижда, че когато се предоставят средства на хора, които могат да работят, резултатите са на лице“, коментира депутатът.

Kynev_Istanbul3„С моя колега Красимир Велчев, който също е член на ПАЧИС и председател на Комисията по вероизповедания в Народното събрание, видяхме как завършва прословутия ремонт на Желязната църква. В близките седмици скелето вече ще бъде премахнато и ще започнат довършителни работи вътре в самата сграда. През месец декември се очаква храмът да бъде отворен след дългата реконструкция, платена между другото с четири милиона долара от турската държава“, каза още народният представител.

Той припомни, че църква „Свети Стефан” в Истанбул е едно от местата, които българите с голям интерес посещават при своите пътувания в Република Турция и подчерта важността на обекта за националната ни история.

Черквата „Свети Стефан” се намира на брега на Златния рог. Тя е изработена изцяло от желязо. Построена е във Виена през 1896 година и е доставена в Истанбул на части по река Дунав и Черно море. През 2007 година турски религиозни и културни дейци обявиха българския храм за най-красивата християнска черква в Турция.

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *