147603854227642

Ивайло Калфин: България се нуждае от преструктуриране на икономиката и ръст на доходите

 

 

България се нуждае от преструктуриране на икономиката и ръст на доходите.  Ако това не се случи хората ще продължат да бягат в чужбина, за да търсят работа, а демографската криза ще се задълбочи още повече. Решението да внасяме работна ръка за сектори в нужда като туризма, от държави като Молдова и Украйна е неработещо. Това заяви в предаването „Още от деня“ по БНТ Ивайло Калфин, член на ИБ на АБВ. „Ние не можем да развиваме икономика на услугите, на основа ниско заплащане на труда и от там – ниски цени. В Гърция, например, туристическата услуга не е много по-скъпа. Там, разбира се, сезонът е по-дълъг, но ние предлагахме на туристическия бранш у нас, когато завърши сезона държавата да помогне за дообучение на работниците, така че те да имат по-дълга заетост и следващата година пак да са мотивирани да работят. Това може да се направи“.

„Доходите от труд в България са ниски. Има и икономическа логика и възможности те да се увеличават. За да си позволим това се нуждаем от различен профил на икономиката, а не виждам усилия в тази посока. Няма смисъл държавата да натиска работодателите да дават по-високи заплати. Тук държавата трябва да помогне на работодателите да изградят нов тип икономика, така че да могат да си позволят по-големи заплати. Това означава технологии, иновации, услуги, които не разчитат на евтиния труд.

Такъв тип икономика трябва да имаме. За постигане на това могат да се насочат и европейски и национални фондове. Най-малкото, което трябва да се направи в началото е една програма, което да предвижда как да се промени профила на нашата икономика“, посочи той. Според него страната ни трябва да положи усилия и за преодоляването на друг сериозен проблем – отпадането от училище. Първата стъпка за преодоляването на негативната тенденция трябва да бъде приемането на предложението на АБВ за въвеждане на задължителните и безплатни детски градини.

Във връзка с темата Калфин коментира и предложението за отпадане на клас „прослужено време“. Той бе категоричен, че това ще доведе до замразяване на доходите в частния сектор, както това се случи при държавните служители, след като преди години бившият финансов министър Симеон Дянков  премахна добавката им. „В резултат на това решение се стигна до един хаос в държавните служби. Има заплати, които от 10 години не са пипани заради ограниченията в бюджета. Има и друг прецедент. Много хора, които по-късно са започнали работа вземат много по-високи заплати от дългогодишните служители.

Този хаос, ако искаме да го избегнем в трудовите договори, е добре за сега да останат класовете за прослужено време. Трябва да имаме предвид и че работодателите имат механизъм, с който да преценят колко да дадат на новопостъпил работник за досегашния му опит. Ако се махне този механизъм трябва да се въведе нещо друго, което минимум инфлацията да компенсира, само че тогава работодателите ще са още по-недоволни. Така че, ако не искаме доходите да замръзнат тотално, то тези минимални 0.6 процента добавка към заплатите за прослужено време трябва да останат“, посочи той.

Ивайло Калфин взе отношение и по темата с бъдещото председателство на България на Съвета на ЕС. По думите му страната ни трябва да се възползва от възможността да зададе приоритети за обединена Европа, но трябва и да работи за приключване на вече започнатите процедури по различни казуси. „Българското председателство ще бъде оценено по това каква работа е свършило. За известен период тук имаше усещането, че ние ще задаваме темите, а другите ще ги приемат, защото сме председатели. Не е така. В ЕС има много неща, които се движат с години и въпроса е ти да съумееш да ги приключиш. За това според мен е много важно, ще си позволя да дам един такъв съвет, да дадат свобода на хората, които работят в Брюксел в работните групи.

Да не минава всичко през нашата безумна администрация и за всяка запетайка да се дава мандат. Добре е, че правителството се обърна към Западните Балкани. Всяка една страна трябва да постави тема и тази е важна. Добре е и след края на председателството да не забравим, че е важна за нас тема и да спре активността ни по нея. Добра е и темата за Черно море, още повече, че след нас е ред на Австрия и Румъния, които също ще се занимават с Балканите и Черно море“.

„Пак казвам, не трябва да очакваме,че ние ще командваме ЕС. Там, където се вземат решенията, участват 28 страни. Ролята на България е на председател. На този, който трябва да намери консенсус между всички страни членки“, посочи Ивайло Калфин.

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *