21(22)

За Деня на народните будители

димитър митов

 

    Всяка есен когато обикновените трудови хора прибират плодовете на своя едногодишен труд и се радват на това, което природата ни е дала нашия народ е отделил един ден, отдаващ заслужена почит на хората, които са държали буден българския дух в тежките години на нашата дълга история.Нарекъл го Денят на народните будители.

   Дълбок поклон пред великото безкористно дело на тези хора, без които нашата история нямаше да бъде същата.Дълбок поклон пред великото и безкористно дело.              

   Днес никога не може да си представи нашата история без Паисий Хилендарски и Черноризец Храбър, без азбуката на светите братя Кирил и Методий и школите на Климент Охридски, без неуморния труд на Софроний Врачански и отец Матей Преображенски.

   А какво участ щеше да има България без родолюбието на Свободата Георги Раковски и Васил Левски, без огненото перо на Христо Ботев и песните на Добри Чинтулов.

   Дело на тези будители са народните читалища.Ако те вече  векове са храмовете на българската култура, то народните будители са светцте на тази култура, на които ние трябва да се покланяме.Самият факт, че българският народ е учредил такъв празник е доказателство за признателността и величието на българския народен дух.

     Никое дело обаче, колкото и велико да е, то не би успяло да оцелее през вековете, ако не е имало последователи.А в България такива хора явно е имало.Има и сега.

Всички писатели, поети, композитори, учители, читалищни деятели и безкрайната армия на читалищни самодейци, които продължават да пазят традициите на своите предци и творческия български дух.

     Нашият малък град също е имал такива безкористни радетели на културата, с които може да се гордее.Като се започне от основаването на читалището през 1905 г.: Никола Бакларов, Пеньо Попов, Марин Маждраков, Георги поп Сава Катрафолов, Христо Кудев и Недю Стоев, делото се продължава на най-уважавания читател Стефан Владков, Коста Сотиров, Петко Керемедчиев, Георги Маждраков, Никола Топалов, Васил Апостолов, Кирил Петров, Георги Ставрев, Жана Чимбулева, Димитър Съселов, Веса Харизанова и др.

      Тези хора през целия минал век са давали културния облик на нашия град.Вечна им памет техните имена никога не бива да се забравят.Особено на този празник – в Деня на народните будители!

Димитър МИТОВ

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *