Застрахователите искат ясна методика за изплащане на имуществените и неимуществените суми.

Браншът е заплашен от криза, предупредиха на пресконференция в БТА от Асоциацията на българските застрахователи. Менда Стоянова беше единствената, която имаше смелостта да внесе промените в Застрахователния кодекс. Това заяви Светла Несторова, председател на Асоциацията на българските застрахователи.

Асоциацията на българските застрахователи нямат интерес от социална криза, която би възникнала, тъй като едно увеличение на „Гражданската отговорност“ ще засегне 3 милиона 53 хиляди 317 души.

На пресконференция в БТА Несторова разясни, че от лятото след излизането на решението на ВКС, с което се разширява кръгът от лицата, които могат да получат обезщетение, застрахователите предлагат такива промени, но никой не им е обърнал внимание.

Застрахователите продължават да настояват за ясна методика за изчисление на обезщетенията и очакват ограничаване на злоупотребите, заяви Несторова.

Освен това от Асоциацията на застрахователите обявиха, че ако не се направят законови промени, които да ограничат размера на изплащаните обезщетение, то „Гражданската отговорност“ трябва да стане 1000 лв..

Настимир Ананиев: Оставката на Менда Стоянова може да се иска заради застрахователните промени

Настимир Ананиев: Оставката на Менда Стоянова може да се иска заради застрахователните промени

Внесените от нея промени навяват на лобизъм, смята бившият депутат

Проблем според Асоциацията е, че в България шофьорите плащат най-евтината застраховка „Гражданска отговорност“ в Европа, а същевременно застрахователите плащат високи обезщетения и регистрират най-високата смъртност при пътно-транспортни инциденти. Застрахователите няма как да издържат при това положение, категорична е Несторова. Заведени дела за над милиард лева няма откъде да дойдат освен от цената на „Гражданска отговорност“.

Припомняме, в неделя премиерът Бойко Борисов нареди на депутатите от групата на ГЕРБ да не приемат внесените между първо и второ четене в парламента на промените в Застрахователния кодекс. Причината е, че след приемането на документа на първо четене, председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова внесе промени, с които се лимитират обезщетенията за роднините и близките на загинали в катастрофи. Подобен таван на обезщетенията има в евродиректива и според противници на промените не е необходимо още едно ограничение.

До 20 000 лева обезщетение за загинал при катастрофа

До 20 000 лева обезщетение за загинал при катастрофа

Толкова ще получат съпруг партньор, дете или родител на жертвата

С лимита на обезщетенията се постигат три неща – делегира се официална методика за имуществени и неимуществени вреди. Второ – тези лимити са временни. Трето – изясняване на отговорностите – проблемите за обезщетения при смърт не са част от наказателното право.

Според застрахователите обезщетенията няма да намалеят, но ще се изместят от неимуществени към имуществени вреди.

Мотивът на застрахователите да искат лимит на обезщетенията е, че броят на претенциите е плашещ и има твърде много злоупотреби в сектора.

На пресконференцията в БТА беше обявено, че 9 адвокатски кантори разполагат дори с мобилни екипи, които пристигат на мястото на катастрофата дори преди линейката, и срещу пълномощно водят дела, които не са в интерес на самите пострадали. От тях печелят само адвокатските кантори. От АБЗ не пожелаха да посочат конкретни имена, тъй като за това си има разследващи органи, но посочиха, че самата адвокатска колегия се разграничава от тях.

След решението на ВКС от КФН са поискали становище какви резерви трябва да заделят застрахователите за 5-годишен период.