Президентът Румен Радев откри в Стара Загора шестнадесетото издание на благотворителната инициатива „Българската Коледа“. Тази година тя е насочена към децата с тежки заболявания и закупуване на съвременна специализирана апаратура за лечението им, предаде кореспондентът на БГНЕС в региона.

И тази година във фокуса на „Българската Коледа“ са децата с трайни увреждания. За много от тях съвременната медицина е намерила решения за пълноценен живот, но често непосилно скъпи за семействата. Едно от децата, подпомогнати от „Българската Коледа“ за независим и пълноценен живот е Борис.

Любимите герои на Борис пеят, че понякога животът нанася тежки удари. Както когато при раждането му се разбира, че той е с пълна загуба на слуха, но както пеят любимите му герои в друга песен, семейството не се предава. И ето, четиригодишният Борис рисува релсите на любимия си влак, за да минат и двамата по счупения мост и да продължат невредими по пътя си. Детето започва да чува малко преди да навърши годинка, с кохлеарен имплант и с труда на цяла дузина специалисти, предаде NOVA.

„Искрено вярвам, че всичко ще си дойде на мястото”, каза майката на Борис.

„Целта на работата ни тук в центъра е да подпомогнем децата изобщо да са неразличими”, обясни рехабилитаторът на детето.

Борис проговаря с „Българската Коледа”. От първата му година кампанията на президента подпомага слухово-речевата рехабилитация на детето, в специализиран център . Благодарение на работата тук, звуците и думите, които то вече разпознава, го стимулират да отговаря отлично, според специалистите.

Всеки дарен лев на кратък номер 1117, или през банковата сметка на „Българската Коледа”, ще помогне още повече деца да превъзмогнат  ударите в живота.

„Българската Коледа” не е само кампания, а кауза, която обединява целия български народ, заяви държавният глава. Той изказа благодарност към българските лекари и изрази надежда, че тази кампания ще помогне на все повече болни деца. Президентът обяви, че приключилата кампания 2017/2018г. на „Българската Коледа“ в подкрепа на спасения детски живот успя да набере 2 600 000 лв. С дарените средства са подпомогнати за диагностика, лечение и рехабилитация 505 деца и е закупена медицинска апаратура за 22 лечебни заведения от цялата страна – университетски и многопрофилни болници, рехабилитационни центрове и домове за медико-социални грижи.