konteva blitz 2

Д-р Мариана Контева:Сърдечната недостатъчност е сред най-мощните убийци

Д-р Мариана Контева, инвазивен кардиолог и управител на СБАЛ по Кардиохирургия Аджибадем Сити Клиник Бургас

Сърдечната недостатъчност е сред най-мощните убийци на съвремието

  • Д-р Контева, кое ви провокира да участвате в кампанията „Живот със сърдечна недостатъчност“?
  • Провокира ме невъзможността да лекуваме и помагаме на пациентите, които при първата ни среща вече са достигнали до крайни стадии в заболяването. Сърдечната недостатъчност не е толкова атрактивна и „модерна“ като инфаркта и инсулта, но не забравяйте, че тя е един от най-мощните убийци на съвремето. Провокира ме това, че откривайки пациент, когото преглеждаш за първи път с тотална сърдечна недостатъчност, реално знаеш, че той е обречен, точно толкова, колкото и при карцином на белия дроб и преживяемостта при тези пациенти е от 6 месеца до 1 година. Провокира ме това, че в годините не успяхме да се научим и да убедим пациентите си на профилактика и не успяваме да се справим с тихия убиец сърдечна недостатъчност. Заболяването и проявите му реално са само върхът на един огромен айсберг, чиято основа покрива цялото дъно на океана. И при по-голямата част от пациентите, които идват при нас, вече се борим за това да могат да дишат, а не за качество на живот. Провокира ме това, че лекарите сме носители на надежда и изцеление, а не съдници и констататори на състояния, които не можем да променим.
  • Какво представлява сърдечната недостатъчност и кой може да развие заболяването?
  • СН е клиничен синдром на лесна умора, задух, ограничен физически капацитет, белодробен или системен застой, които се дължат на невъзможност на сърцето да изпомпва достатъчно количество кръв и/или приема кръв, за да задоволи метаболитните потребности на тъканите. Изпомпващата сила на сърцето е по-слаба от обикновено – кръвта се движи в сърцето и тялото с по-бавна скорост, а налягането в сърцето се повишава. В резултат на това, сърцето не може да изпомпа достатъчно кислород и хранителни вещества, за да отговори на нуждите на организма. Камерите на сърцето отговарят с разтягане, за да задържат повече кръв за изпомпване, или стават все по-схванати и втвърдени. Това помага да се държи кръвта в движение за кратко време, но с времето сърдечният мускул и стените отслабват. В резултат на това, бъбреците често реагират като карат организма да задържа вода и натрий. Провокиращи заболяването фактори са повишени физически и психически натоварвания, повишен прием на сол и течности, рязко намаление или прекъсване на терапията, нарушения в сърдечния ритъм, белодробен тромбоемболизъм, сърдечни, системни и белодробни инфекции, прием на миакардни депресанти и солзадържащи медикаменти като нестероидни противовъзпалителни средства, някои калциеви антагонист и др.
  • Обявихте, че създавате Център по сърдечна недостатъчност – безспорна необходимост за пациентите с тази диагноза. Каква комплексна здравна услуга предлага той на пациентите?
  • Центърът ще бъде училище за пациентите и лекарите. Училище, в което ще се научим да разпознаваме симптомите и болестта, да търсим причините и да убедим пациента, че трябва да участва заедно с нас в един отбор, за да победим болестта. Има много съвременни методи на лечение, но те са приложими само когато е останал сърдечен субстрат и няма увреда на останалите органи.
  • Кое е най-важното, което пациентите със сърдечна недостатъчност трябва да знаят, а не знаят?
  • Важното е, че сърдечната недостатъчност е едно от заболявинята, с което може да живееш абсолютно комфортнто без ограничения , да пътуваш, да планираш живота си, ако я познаваш и контролираш.
  • Какво Вашите пациенти най-често пропускат?
  • Пропускат началото, средата и идват накрая. Искам да ги науча, че думата профилактика не е досадна част, не ти губи времето и трябва да бъде първостепенна задача. Много потенциални причини за сърдечна недостатъчност  могат да бъдат успешно лекувани , а размера на увреждане е ограничен – контрол на рисковите фактори, лечение на исхемията, ранна реперфузия (отпушване на запушените артерии) след инфаркт на миокарда, профилактика на реинфаркта, ранно откриване и агресивно третиране на високото кръвно, навременна корекция на клапните пороци, вродените аномалии, липса на страх от инвазивни, оперативни методи на лечение, което пък е свързано със създаване на работещ екип лекар-пацент.
  • По данни на НЗОК в Бургаска област живеят над 7000 души с тази диагноза. Вие имате дългогодишни наблюдения върху заболеваемостта тук. Според Вас – тя увеличава ли се, или намалява?
  • За съжаление се увеличава, тъй като пациентите са компютърно грамотни и се доверяват много повече на непроверена информация на различни интернет сайтове, на приятели и съседи, обикалят множество лекари, от които си правят сумарни изводи, отлагат лечението за по-подходящо и удобно време и за съжаление сами контролират вида и начина си на лечение.
  • Кои са новостите в лечението на това заболяване? Колко години може да преживее човек с такава диагноза?
  • Има множество механични и терапевтични методи за лечение на заболяването, имаме изключително работещи и добри медикаменти, достъпни за всеки. Отново подчертавам, че това е абсолютно контролируемо заболяване и човек може да живее дълго и качествено и със сърдечна недостатъчност.
  • Можем ли да се предпазим от сърдечна недостатъчност?
  • Категорично да! Първата цел е наистина профилактиката, за която ще разговаряме непрекъснато с пациенти, втората цел е забавяне и спиране на процеса на заболяването, т.е.колкото се може повече заболяването да се задържи в неизявена клиника.

Ако ми позволите накрая да сравня сърдечната недостатъчност със страха и фобиите: ако ни е страх от зъболекаря, няма да предотвратим развалянето на зъбите. В нашия случай обаче последиците са изключително тежки. Човек може да живее без зъби и да сложи протези.  А ново сърце се намира за по-малко от 10% от чакащите за трансплантация. Обичайте сърцето си и се борете за него всеки миг. Пазете го, не само с хубави емоции, с добри мисли и с надежда – дайте ни шанс да ви помогнем то да не боледува и да го запазим здраво.

 

Специалистите от Аджибадем Сити Клиник Бургас продължават безплатните консултации на пациенти със сърдечна недостатъчност през целия м. октомври. Задължително е предварителното записване на часове на тел. 070010126 (на цена на градски разговор, според тарифния план за мобилни мрежи), всеки работен ден от 10 до 17 ч.

 

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *