сн. Орачев

Д-Р АТАНАС ОРАЧЕВ НАВЪРШИ 65 ГОДИНИ

 

 

Един от най-продуктивните изследователи на Черно море и Странджанското крайбрежие и наш дългогодишен сътрудник, д навърши 65 години. Д-р Атанас Орачев е роден в София през 1953 г. Инструктор-водолаз от 1974 г.

Завършва СУ „Св. Климент Охридски” – специалност „Стара и средновековна история”: носител на наградата „Марин Дринов” за 1982 г., присъждана от Историческия факултет на най-старото ни висше училище – Софийският университет „Св. Климент Охридски”.

Специализира: тексткритика (евристика и херменевтика) на известия („извори”) за античната и средновековната история на Тракия и траките; морска история, подводна археология и историческа география на българските земи; геоморфология и палеогеография на Западното Черноморие (при проф. Живко Иванов); глотометрия и информатика (при проф. Мирослав Янакиев).

Ръководител на водолазните работи на научните експедиции „Месамбрия -Хемус” и „Аполония – Странджа”.   Д-р Орачев е част от екипа на Програмно-координационния център за научни изследвания – гр. Малко Търново  – още от създаването му през 1982 г.. Автор на специализирани програмни продукти и бази данни за количествени анализи на текстови и графични масиви.

Ръководител на Учебно-професионалния комплекс на Националната гимназия за древни езици и култури „Св. Константин-Кирил Философ” по линията на Центъра за древни езици и култури към СУ „Св. Климент Охридски”. Защитава дисертация на тема: „Thracia Pontica. Основни проблеми на извороведското и историографското изследване на Западното Черноморие”.

Член на Сдружение „Кръг Будител”. Ръководител на частния научно-изследователски и издателски проект „ДА България”. Един от основателите на Сдружение „Черноморска Странджа” със седалище в Ахтопол и председател на Научния му съвет. Под експертното му ръководство се създава и развива частната музейна експозиция „История на котвата” в Ахтопол и се организират 11 научни срещи по проблемите на Странджанското Черноморско крайбрежие.

Тази дейност на сдружението с председател инж. Петър Кънев, превърна Ахтопол в активен научен и културен център. Атанас Орачев има над 200 изследвания в областта на историческата информатика на българските земи. По-важните от тях са: поредица „Владетели на българските земи: Римските императори” (т. 1-2), „България в европейските географски представи”, „България – страна на съкровища”, „Земетресения и земетръсни последици по Българското Черноморие през холоцена”, двутомника „ПОМОРИЕ: древност и съвремие”, том 1 (съставител) и др.

 

ЧЕСТИТ РОЖДЕН ДЕН, КОЛЕГА ОРАЧЕВ! 

С годините да расте щастието и творческите ти успехи!

Сдружение „Черноморска Странджа” – Ахтопол

Програмно-координационен център за научни изследвания – гр. Малко Търново
Международен търговски и културен център •ГЕОПАН• Бургас

 

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


  • печатна реклама външна вътрешна реклама Несебър

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *