Пазим езика си - финал

Деца от Перник, Хасково и Куклен са победителите в конкурса „Пазим езика си“

 

Президентът на България Румен Радев подкрепи инициативата на своята съпруга Десислава Радева

Победителите в националното състезание по правопис „Пазим езика си“, предназначено за деца от V и VI клас, станаха ясни в събота (11 май) . Финалният тур на конкурса, организиран от гражданското сдружение „Живата вода на България“, се проведе в СУ „Св. Климент Охридски“ пред официални гости, медии, родители и учители. Специално,за да подкрепи инициативата,насърчаваща любовта към родното слово у децата, дойде президентът на България Румен Радев.

Във финала на състезанието участваха 14 ученици от цялата страна – по 7 във всяка възрастова група. Те показаха най-добри резултати в първия кръг на надпреварата, който се проведе на 20 април.

„Езикът пази нашатаидентичност. И няма нищо по-силно от българския език, което да ни обединява като нация. Трябва да пазим езика си, за да ни има катобългари“, обърна се към участниците г-жа Десислава Радева, председател на сдружението „Живата вода на България“, организатор на конкурса.

В групата от V клас има две първи места – Елия Илиева от ОУ „Св. Иван Рилски“, Перник, и СофияБозова от ОУ „Св. Климент Охридски“, Хасково. На второ място се нареди Белослава Комсийска от ОУ „Христо Смирненски“, Пазарджик. Трета е Тихомира Демирева от ОУ „Иван Вазов“, Харманли.

Сред децата от VI клас победител е Рафаела Панайотова от СУ „Отец Паисий“, гр. Куклен.  Втора се класира Ралица Слави Раева от 163 ОУ „Черноризец Храбър“, София. Трета е Симона Александрова от СУ „Сава Доброплодни“, Шумен.

Президентът Румен Радев поздрави децата заамбицията и куража да се включат в това състезание и за постижението, че са достигналидо финала. „Помнете,че не само вие пазите езика си, но нашият език пази вас – за дазнаете откъде идвате, кои сте и каквоискатев тозиживот, за дабъдете достойни българи, за да сте успешни и удовлетворени от себеси граждани насвета“, каза им той.

По време на изпита учениците преминаха през две задачи. В първата трябваше да покажат знанията си по правопис и пунктуация, като избират в кои отговори има или няма допусната грешка. Във втората – подреждаха смислово изречения от текст на Николай Хайтов. Те бяха оценявани в реално време от авторитетно жури. Председател на комисията беше проф. Владимир Атанасов от Факултета по славянски филологии в СУ „Св. Климент Охридски“. Нейни членове бяха проф. Татяна Ангелова, също от СУ „Св. Климент Охридски“, и учителите по български език и литература Рени Стоичкова, Десислава Нейкова и Цеца Петрова.

Всички деца, които се включиха във финалния кръг, получиха книги на български автори, речници по правопис от БАН и слушалки от „Бенетон“. Освен това класиралите се на първо място си тръгнаха с електронни четци, осигурени от „Технополис“.

Председателят на журито проф. Атанасов акцентира, че тази година се включиха много деца и състезанието стана национално. Показват се много добри резултати и то от всички краища на България. „Това означава, че във всички региони на страната има добри учители, родители и деца, които се стараят да овладяват езика си“, каза той. На учениците, които показаха знанията си за правописнитеи пунктуационни норми, Атанасов пожела да бъдат сред създателите на българската култура през следващите години.

Пазим езика си -финал - 2В тазгодишната надпревара за участие се регистрираха 4500 деца от училищата в цялата страна. Интересът силно расте след миналогодишното пилотно издание.

„Пазим езика си 2019“ срещна и широка обществена подкрепа, като зад него застанаха всички университети в България, в които се изучава специалност „Българска филология“ –  Софийският университет „Св. Климент Охридски“, Великотърновският университет „Св. св. Кирил и Методий“,  Пловдивският университет „Паисий Хилендарски“ и Шуменският университет „Епископ Константин Преславски“, както и Българската академия на науките (БАН). Логистичен партньор на състезанието по български език беше Министерството на образованието и науката.

Посланици на каузата станаха много популярни личности. Сред тях са писатели, поети, журналисти, актьори, музиканти като Алек Попов, Драгомир Симеонов, Маргарита Петкова, Веселина Седларска, Любен Дилов-син, Александър Секулов, Михаил Билалов, Бойка Велкова, Елена Петрова, Йоанна Темелкова, група „СкандаУ“, Дарин Маджаров от платформата Уча.се,  Айше Сали (БНТ) и Софи Маринова.

 

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


  • печатна реклама външна вътрешна реклама Несебър

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *